Ετικέτες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ισπανός ακαδημαϊκός διατηρεί ειδησεογραφική σελίδα στα αρχαιοελληνικά!



Καλά διαβάσατε. Ο Ισπανός καθηγητής κ. Χουάν Κοντέρχ , που διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο St.Andrews της Σκωτίας, είναι ο δημιουργός της σελίδας Akropolis World News , στην οποία μπορείτε να βρείτε άρθρα για την επικαιρότητα γραμμένα σε άπταιστα Αρχαία Ελληνικά!


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήταν η απάντησή του στις 3 ιστοσελίδες που ήδη ανεβάζουν ειδήσεις στα Λατινικά. Μάλιστα όπως ο ίδιος γράφει στην ιστοσελίδα του: "Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τη γλώσσα του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα να χρησιμοποιείται για σημερινά θέματα".

Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, μεταξύ άλλων , έδειξε να νοσταλγεί τα φοιτητικά του χρόνια και μας εξομολογήθηκε πως ακόμα και σήμερα ορισμένες φορές πιάνει βιβλία που είχε ως φοιτητής και τους ρίχνει ένα "ξεσκόνισμα". Η αναπόλησή του κατέληξε με την φράση "Θεωρώ εν τέλει ότι ο συνδυασμός Τεχνών και Επιστημών αποτελεί τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό εκπαίδευσης και μόρφωσης ".

Ο κ. Κοντερχ απολογείται μου δεν μιλάει Νεοελληνικά. Όταν επισκέπτεται τη χώρα μας μιλάει αργά στα αρχαία, ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιεί σύγχρονο λεξικό για τα άρθρα του, καθώς όπως υποστηρίζει: "Ποιος τον 5ο π.Χ. αιώνα θα μπορούσε να φανταστεί λέξεις όπως αεροπλάνο, ομόλογο, τανκς". Στόχος της σελίδας είναι και η εξάσκηση φοιτητών της Αρχαιοελληνικής διεθνώς, οι οποίοι αποτελούν και την βασική πηγή επισκεπτών της σελίδας.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρεστε για να δείτε το εγχείρημα του Ισπανού καθηγητή δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη σελίδα του, www.akwn.net . Ο ίδιος αυτό το διάστημα ασχολείται με την συγγραφή τεσσάρων βιβλίων, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι βιβλίο Γραμματικής των Αρχαίων Ελληνικών και αν όλα πάνε καλά θα είναι διαθέσιμο τον Φεβρουάριο.


Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο: