Ετικέτες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τηγανίστε με λάδι ελιάς


Η κατανάλωση τηγανιτών γευμάτων μπορεί τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβής, αρκεί το τηγάνισμα να έχει πραγματοποιηθεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, υποστηρίζουν ισπανοί επιστήμονες.



Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 40.757 ενηλίκων, η κατανάλωση φαγητών τηγανισμένων σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο δεν έδειξε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή πρόωρου θανάτου.

Ως γνωστόν, όταν το φαγητό τηγανίζεται «φορτώνεται» με επιπλέον θερμίδες λόγω του ότι απορροφά τα λίπη από το λάδι στο οποίο βυθίζεται. Η συχνή κατανάλωση ροδοκοκκινισμένων τραγανών πειρασμών συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες της εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Γεύματα στο μικροσκόπιο

Κατά τη διάρκεια της 11ετούς μελέτης, οι ειδικοί ζητούσαν από τους εθελοντές να δηλώνουν εβδομαδιαία τους τύπους των τροφίμων που κατανάλωναν, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματός τους. Μέχρι το τέλος της μελέτης καταγράφηκαν 606 καρδιαγγειακά επεισόδια και 1.134 θάνατοι.

Αναλύοντας τα περιστατικά αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο συσχετισμό τους με την κατανάλωση φαγητών που είχαν τηγανιστεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζουν ότι βασικό ρόλο ως προς τον κίνδυνο που συνοδεύει τις τηγανιτές λιχουδιές παίζει ο τύπος του λαδιού που χρησιμοποιείται κατά το τηγάνισμα.

Από την πλευρά της η διατροφολόγος με εξειδίκευση στην υγεία της καρδιάς από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, Βικτόρια Τέιλορ, έσπευσε να σχολιάσει: «Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε προτού απλώσουμε το χέρι για να πιάσουμε το τηγάνι, είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στη μεσογειακή διατροφή και όχι στα βρετανικά "fish and chips". Ακριβώς επειδή το συνολικό διατροφικό μοτίβο των Βρετανών είναι διαφορετικό από εκείνο των Ισπανών, δε μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό ισχύει και για εμάς».

Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «British Medical Journal» (BMJ), υπογραμμίζουν για άλλη μια αφορά ευεργετική δράση της μεσογειακής διατροφής για την υγεία.



tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου