Ετικέτες

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μερομήνια 2014 - 2015

Τι καιρό θα έχουμε σύμφωνα με τα μερομήνια; Σεπτέμβριος 2014 - Ιούλιος 2015

Τα “μερομήνια” αμφισβητούνται από την μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.


Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Τι καιρός λοιπόν προβλέπεται για το φθινόπωρο του 2014 και το χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 σύμφωνα με τα μερομήνια:

Σεπτέμβρης 2014
Ο Σεπτέμβρης φαίνεται πως θα κυλήσει δυναμικά αφού από της αρχές του κιόλας γύρω στις 5 με 8 θα έχουμε κακοκαιρίες με βροχές οι οποίες αρχικά θα εστιάσουν στα δυτικά τμήματα αλλά και αισθητή ψύχρα. Στης 13 με 19 θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις , βόρειους ανέμους και ψυχρές μέρες. Σιγά σιγά από της 20 του μήνα και μετά οι κακοκαιρίες θα περιοριστούν στα δυτικά κ θα σταματήσουν. Γύρω στης 25 και έπειτα θα έχουμε βελτιωμένο καιρό πλέον με μόνη ίσως εξαίρεση τη ψύχρα και την υγρασία που θα επικρατεί αυτές της μέρες μέχρι και τέλος.

Οκτώβριος 2014
Ο μήνας Οκτώβριος αρχικά τις πρώτες μέρες φαίνεται να ξεκινάει γενικά ήπιος. Γύρω όμως στης 13 με 15 του μήνα αναμένονται βροχοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στις 17 με 20 του μήνα αναμένεται κακοκαιρία με αρκετά έντονες βροχοπτώσεις στα νότια και τα δυτικά κυρίως τμήματα. Γρήγορα όμως μετά της 20 περίπου του μήνα αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών με της βροχές να περιορίζονται όλο και πιο πολύ στα δυτικότερα τμήματα και σταδιακά να σταματούν. Το υπόλοιπο του μήνα μέχρι και το τέλος του θα κυλήσει ήρεμο χωρίς βροχές αλλά με ψύχρα.

Νοέμβριος 2014
Ο μήνας Νοέμβριος φαίνεται να ξεκινάει καλός στις αρχές του μήνα με ηλιόλουστες ημέρες καθώς και με θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από της 14 και μετά όμως αναμένεται κάποια πτώση της θερμοκρασίας μαζί με βροχές οι οποίες δεν θα είναι έντονες. Γύρο στης 18 τώρα αναμένουμε κάποιες κακοκαιρίες με αρκετές βροχές και καταιγίδες ερχόμενες από τα νότια , μαζί με νοτιάδες και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Μέχρι σχεδόν το τέλος του μήνα Νοεμβρίου κάπου στης 25 θα έχουμε κάποιες κακοκαιρίες ερχόμενες πάλι από τα νότια με νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Δεκέμβριος 2014
Ο μήνας Δεκέμβρης φαίνεται να ξεκινάει αρχικά μέχρι και της 10 του μήνα με καλές καιρικές συνθήκες , χωρίς βέβαια αυτές τις ημέρες να λείπει και το κρύο. Από τα μέσα τώρα του μήνα γύρο στις 15 αναμένουμε κάποιες κακοκαιρίες, που θα επηρεάσουν πρώτα τα δυτικά και μετέπειτα τα υπόλοιπα τμήματα με ισχυρές βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά της Αττικής. Έτσι θα πορευθεί ο καιρός μέχρι και της 20 περίπου του μήνα. Στις 21 με 22 θα έχουμε μέρες με βελτιωμένο καιρό δηλαδή λίγες νεφώσεις κατά περιόδους και ήλιο. Από τις 24 περίπου μέχρι και το τέλος του μήνα θα επικρατήσει γενικά νεφελώδεις καιρός με κρύο και ψιλόβροχο.

Ιανουάριος 2015
Ο Ιανουάριος του 2015 φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αρχικά σε νορμάλ πλαίσια αλλά ύστερα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γύρο στις 5 με 7 του μήνα κάποιες βροχοπτώσεις που δεν θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα. 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται ότι θα είναι γενικά καλές μέρες καιρικά αλλά δεν θα κρατήσουν για πολύ. Από 16 με 19 (+,- , 1 η 2 μέρες ) φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις αφού αναμένουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα με πολύ κρύο αλλά και χιόνια μέχρι και τα πεδινά. 16 με 19 λοιπόν αναμένουμε μεταβολή του καιρικού σκηνικού από τα δυτικά πρώτα με, κρύο ,βροχές και καταιγίδες που πιθανών να δημιουργήσουν προβλήματα. Στις 20 με 23 του μήνα αναμένουμε χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα. 25 με 28 περίπου του μήνα θα έχουμε παγωνιές αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες συνέχιση χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά όπου και θα έχουν έντονο χαρακτήρα κατά περιόδους. Αρκετό κρύο και κάποια διαστήματα χιονοπτώσεων θα έχουμε και στην Αθήνα αυτές τις ημέρες. Μετά της 28 με 29 του μήνα μέχρι τέλος ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης αλλά με αρκετό κρύο.

Φεβρουάριος 2015
Με άστατο καιρό μπαίνει και ο μήνας Φεβρουάριος από τις αρχές του κιόλας, με αρκετό κρύο χιόνια στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της Αττικής. Γύρο στις 5 με 8 του μήνα αναμένεται να κορυφωθεί η κακοκαιρία που αναμένουμε στις αρχές. Ύστερα από της 10 με 13 του μήνα και έπειτα σιγά, σιγά ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με τα χιόνια να εξασθενούν και να ανεβαίνουν υψόμετρο στα βόρεια ορεινά τμήματα. Μετά θα συνεχιστούν κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις στην Αττική. Γενικά από της 15 έως και της 20 περίπου του μήνα ο καιρός θα κυλήσει με αρκετές βροχές, ψυχρές μέρες και κάποια χιόνια στα ορεινά. Δεν θα λείψουν βέβαια και τα πολύ μικρά διαστήματα βελτίωσης ιδιαίτερα προς της 18 με 19 του μήνα. Μετά της 20 και για το υπόλοιπο του μήνα αναμένουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και εμφανή βελτίωση του καιρού με καλές σχετικά ημέρες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μάρτιος 2015
Ο Μάρτιος θα ξεκινήσει αρχικά με βροχοπτώσεις που θα εστιάζουν κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και διαστήματα βελτιωμένου καιρού. Γύρο στις 15 του μήνα αναμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις δυτικές και βόρειες περιοχές της Αττικής, μετέπειτα περίπου στις 19 του μηνός αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν και στα κεντρικά και νότια τμήματα δίνοντας έντονες βροχοπτώσεις η και καταιγίδες. Τώρα μετά τις 20 του μήνα βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με τις βροχές να εξασθενούν και να σταματάνε μέχρι και το τέλος του μήνα Μάρτη.

Απρίλιος 2015
Ο Απρίλης θα ξεκινήσει γενικά με καλές καιρικές συνθήκες ήλιος και πιθανότατα διαστήματα με συννεφιά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μέχρι και της 13 περίπου του μήνα. Ύστερα από της 15 και έπειτα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο αυτό το διάστημα ενώ από της 20 και μετά αναμένεται περιορισμός των φαινομένων στα δυτικά και βόρεια και σταδιακή εξασθένηση τους. Στις 24 περίπου μέχρι και το τέλος του μήνα ο καιρός θα κυλήσει καλός με ηλιόλουστες και ζεστές μέρες

Μάιος 2015
Ο μήνας Μάιος θα ξεκινήσει καλός με ηλιόλουστες ημέρες μέχρι και της 15 περίπου του μήνα. Από της 16 με 17 κάποιες αστάθειες θα δώσουν σύντομες μπόρες κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού, τοπικά τα φαινόμενα ίσως έχουν έντονο χαρακτήρα. Από της 25 και έπειτα ο καιρός θα κυλήσει καλός χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μετεωρολογικό ενδιαφέρον.

Ιούνιος 2015
Ο μήνας Ιούνιος θα κυλήσει πολύ ζεστός με ημέρες που θα έχει καύσωνα ιδιαίτερα το διάστημα από της 16 με 18 του μήνα και μετά μέχρι και το τέλος του, φαίνεται ότι θα έχει αρκετές ζεστές ημέρες. Στα μέσα του μήνα βέβαια θα έχουμε κάποια μελτέμια που θα κάνουν πιο υποφερτή τη θερμοκρασία στα ανατολικά τμήματα του νομού αλλά όχι στα δυτικά και νότια. Κάποιες καταιγίδες θα έχουμε λόγο αστάθειας το διάστημα 16 με 18 του μήνα στα ορεινά τμήματα της Αττικής.

Ιούλιος 2015
Πολύ ζεστός θα κυλήσει και ο μήνας Ιούλιος , ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα θα μας κάνει και καύσωνες . Κάποιες καταιγίδες η μπόρες λόγο αστάθειας ίσως σημειωθούν στα γύρο ορεινά το διάστημα 17 με 20 του μήνα. Στα τέλη του όμως αναμένεται να δροσίσει λίγο.


Πηγή: merominia.blogspot.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου