Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
Αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες και υπερεξουσίες στην Κομισιόν, στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου
Προς δύο κατευθύνσεις κινείται η στρατηγική εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που καλούνται να εγκρίνουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Πρώτον, προς την υιοθέτηση νέας συμπαγούς, όπως την ονομάζουν, δημοσιονομικής πολιτικής και στενότερης και ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας.
Δεύτερον, προς την ανάπτυξη εργαλείων σταθεροποίησης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.
Διότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρχής αναγνωρίζουν ότι «έγιναν μεν πολλά κατά τους τελευταίους 18 μήνες για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», όμως «οι πιέσεις των αγορών στο ευρώ κλιμακώθηκαν και ως εκ τούτου απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων».
Ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ
Η εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο σύνολό της μέσω της αυστηρής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων εκείνων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική σύγκλιση στην Ευρωζώνη. Τα μέτρα αυτά θα προέρχονται και θα ενισχύουν το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός «δημοσιονομικού συμβολαίου» (fiscal compact) που προβλέπει τον ισοσκελισμό των εθνικών προϋπολογισμών και τη δημιουργία ετήσιου διαρθρωτικού ελλείμματος που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου