Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011
"Από τις δυσκολότερες οι αποφάσεις για την Ελλάδα"
Από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το ΔΝΤ χαρακτήρισε τις αποφάσεις για την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».
Ερωτηθείσα «ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έλαβαν σε τεχνικά θέματα ή θέματα πολιτικής», η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι «οι πιο ευαίσθητες και δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε συνδέονται πιθανώς με χώρες όπως την Ελλάδα».
«Χρειάσθηκε να αναθεωρήσουμε μέρος των αναλύσεών μας και το πλαίσιο βάσει του οποίου εγκρίθηκαν οι διάφορες δόσεις του προγράμματος. Επρόκειτο για δύσκολες αποφάσεις. Χρειάσθηκε να αναθεωρήσουμε ό,τι είχαμε κάνει πριν, να ενημερώσουμε τον κατάλογο των δράσεων που πρέπει να αναλάβει η χώρα. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ευρωζώνη εισέρχονταν στην κρίση των κρατικών χρεών», παρατήρησε.
Σε ερώτηση για το αν υπήρχαν διαφοροποιημένες απόψεις εντός του Οργανισμού σχετικά με την ανάγκη επιβολής μεγαλύτερων απωλειών στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων ή για το εάν θα έπρεπε να δοθούν τελικά στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα και περισσότερος χρόνος» η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «διαφορετικές απόψεις».
«Το όλο θέμα ήταν να κληθούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να αναλυθούν, ώστε να αναδειχθεί η πιο λογική, καθώς και τα «γιατί» και τα «πως». Το πετύχαμε και θεωρώ ότι ήταν μια υγιής άσκηση, καθώς διατυπώσαμε τις τελικές απόψεις οι οποίες και έγιναν αποδεκτές. Φθάσαμε βεβαίως εκεί μέσα από διαφορετικές τοποθετήσεις», διευκρίνισε.
Αναφερόμενη στην ίδια συνέντευξη στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι «έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υλοποιήσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.
Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει και διεθνής υποστήριξη και αλληλεγγύη. «Οι κίνδυνοι βρίσκονται παντού. Και καμία χώρα δεν έχει εμβολιαστεί κατά των κινδύνων αυτών», προειδοποίησε η Λαγκάρντ.
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ «θα μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν διεθνή ρόλο, να πάρουν μέρος στον πολυμερή διάλογο που χρειάζεται και θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν το ρόλο τους της κινητήριας δύναμης».
«Το καλύτερο μέσο (...) είναι να συμμετέχει κανείς, όχι να αποσύρεται», παρατήρησε.
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου