Ετικέτες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πρέσα στον Παπαδήμο για σκληρά μέτρα με τη βούλα των κομμάτων


Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος αποτελεί αυτή την ώρα το αντικείμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και συγκεκριμένα με τους κυρίους Μπαρόζο, βαν Ρομπάι, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουνσεν και τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.



Επί τάπητος θα βρεθούν τα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις αλλά και το PSI.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κάτω απο μεγάλες πιέσεις για να εφαρμοστούν οι σκληρές πολιτικές που ζητεί η τρόϊκα, ενώ δέχθηκε και κριτική για τον αργό ρυθμό με τον οποίο σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους προχωρούν οι διαρθρωτικές πολιτικές. Νωρίτερα πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι δεν τέθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ αυστηρότερος έλεγχος στην Ελλάδα για τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν μια συμφωνία για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους αλλά και για το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τον ιδιωτικό κλάδο και να υιοθετήσουν ένα νέο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της Συνόδου και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Την ίδια στιγμή "αποκρούστηκε" η προοπτική τοποθέτησης Ευρωπαίου επιτρόπου στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προηγούμενη γερμανική πρόταση. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, ότι δεν θα ήταν δημοκρατικό και δήλωσε ότι και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις, παρόλο που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη συνεργασία και συνεννόηση για την εφαρμογή του προγράμματος.
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί λύση για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και το PSI.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν «για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.



protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου