Ετικέτες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ιβ Μερς: Τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας θα βλάψει την ευρωζώνη


Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου διαφωνεί με την άποψη, ότι η ένωση θα τα κατάφερνε καλύτερα χωρίς την Ελλάδα.



Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου διαφωνεί με την άποψη, ότι η νομισματική ένωση θα τα κατάφερνε καλύτερα χωρίς την Ελλάδα.
« Η έξοδος δεν είναι το δικό μου σενάριο. Δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συνοχή της νομισματικής ένωσης» λέει ο Ιβ Μέρς.
Σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ ο ο κ.Μερς εξηγεί ότι είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός θεσμός της ευρωζώνης που έχει συγκεκριμένη εντολή και γι΄αυτό βρίσκεται την περίοδο της κρίσης περισσότερο στο προσκήνιο ενώ επισημαίνει την ανάγκη θεσμικών βελτιώσεων στο μέλλον.
Ταυτόχρονα τονίζει, ότι για μια δημοσιονομική ένωση απαιτείται δημοκρατική νομιμοποίηση. Συνταγματικές αναθεωρήσεις δεν είναι άμεσα εφικτές αλλά είναι θετικό το ότι τα εθνικά κοινοβούλια συνειδητοποίησαν στην κρίση περισσότερο τη σημασία της Ευρώπης.
Ως προς την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του πλούσιου Λουξεμβούργου στις Βρυξέλλες πιστεύει ότι η εκχώρηση δεν σχετίζεται με τον πλούτο μιας χώρας αλλά με την επίγνωση για το πώς θέλει κανείς να συνδιαμορφώσει με τον γείτονά του ένα κοινό μέλλον σε εποχή παγκοσμιοποίησης. Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο κάθε ευρωπαϊκό εθνικό κράτος να το ανταπεξέλθει μόνο του.
Η Νομισματική Ενωση είναι από οικονομικής απόψεως μια επιτυχία. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ευημερία. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όμως είναι και μια πολιτική απάντηση στην ιστορία. Δηλώνει έκπληκτος από το γεγονός ότι οι ξένοι παρατηρητές δεν αποδίδουν τη δέουσα σημασία σε αυτή την πτυχή.
Είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη διάσπαση της ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο γιατί αυτό θα σημάνει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερη ανεργία, πράγμα που για τον ίδιο είναι πολιτικά αδιανόητο.
Αιτιολογεί τα 500 δις. ευρώ για τρία χρόνια που δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες με το σκεπτικό ότι αγορές και τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ενώ αναφερόμενος στην αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρεί κριτική στάση, συμφωνεί ότι περικλείουν μεν κίνδυνο πλην όμως το μέτρο αυτό έχει περιοριστεί χρονικά και ποσοτικά. Συγκριτικά με άλλα μέτρα η βαρύτητά τους είναι περιορισμένη ενώ η ΕΚΤ μελετά άλλες εναλλακτικές.
Σχετικά με την υποψηφιότητά του για το διεθυντήριο της ΕΚΤ ο λουξεμβούργιος κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένος στις ευρωπαϊκές συνθήκες οι οποίες δεν στηρίζονται στην αρχή της κληρονομικότητας αξιωμάτων.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει υφιστάμενες γερμανικές φιλοδοξίες περί κατονομής των ψήφων στο Συμβούλιο της ΕΚΤ ανάλογα με το μέγεθος των χωρών προέλευσης ο ο κ.Μερς τονίζει ότι σε οικονομικά θέματα ισχύει η βαρύτητα της ψήφου σε αντίθεση με ζητήματα πολιτικού περιεχομένου . Στην προκειμένη περίπτωση οι μεγάλες χώρες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ΕΚΤ να επιλύει διαφορές τάχιστα και αποτελεσματικά.


tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου