Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012
Συρία: μαρτυρίες φρίκης από τις σφαγές αντικαθεστωτικών και αμάχων
Η άγρια καταστολή στη Συρία κλιμακώνεται, με σφοδρές επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων κατά ανταρτών, αλλά και αμάχων, ακόμη και παιδιών, στα προάστια της Δαμασκού και σε άλλες πόλεις.
«Ένα τεράστιος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς εισέβαλαν στην κοιλάδα Γουάντι Μπάραντα, με τεθωρακισμένα και βομβάρδιζαν δύο προάστια. Τουλάχιστον 11 σπίτια κατεδαφίστηκαν ενώ μέσα βρίσκονταν οι κάτοικοί τους» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ερνάντ Μαχούντ, ακτιβιστής που ανήκει στην Ένωση Συντονιστών της Συριακής Επανάστασης με έδρα την πόλη Ζαμπαντάνι.
Ο ίδιος καταγγέλλει ένα περιστατικό παγίδευσης πολιτών από τα όργανα του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. «Έπειτα από πέντε ή έξι ώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του στρατού και των πολιτών εδώ. Ο στρατός είπε: «Φύγετε και μαζέψτε τους μάρτυρες σας και τους καταζητούμενους από το έδαφος!».
Όταν όμως βγήκαν στο δρόμο για να τους μαζέψουν ο στρατός άρχισε να πυροβολεί τους πολίτες που μάζευαν τους νεκρούς» είπε.
Ο Μαχούντ τόνισε ότι οι κάτοικοι στην πόλη Ζαμπαντάνι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στα Ηνωμένα Έθνη. «Περιμένουμε από αυτούς να μας βοηθήσουν, να ασκήσουν πίεση στο σύστημα. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να απελευθερωθούμε από αυτό το καθεστώς. Μας σκοτώνουν καθημερινά, μας βομβαρδίζουν. Πριν από λίγους μήνες μας πυροβολούσαν, τώρα μας βομβαρδίζουν με τανκς. Ίσως αύριο μας βομβαρδίσουν με αεροπλάνα» τόνισε.
Η παρουσία ξένων δημοσιογράφων απαγορεύεται από το καθεστώς. Φωτορεπόρτερ ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος έστειλε στην Guardian φωτογραφίες από την πολιορκημένη πόλη της δυτικής Συρίας Αλ Κουσαΐρ, στην οποία κατάφερε να εισχωρήσει παράνομα την περασμένη Δευτέρα. Περιγράφει ένα καθεστώς απέραντου τρόμου, καθώς σε αρκετά κυβερνητικά κτήρια, αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης από όπου έχουν εποπτεία, βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού.
«Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι στους οποίους απλώς δεν μπορείς να περπατήσεις, ούτε να βγάλεις φωτογραφίες. Ολόκληρες γειτονιές μοιάζουν έρημες γιατί βρίσκονται σε απόσταση βολής για τους ελεύθερους σκοπευτές, που κρύβονται στο τοπικό νοσοκομείο και σε άλλα κτήρια. Σε όλη την πόλη ελάχιστα μαγαζιά λειτουργούν. Δεν υπάρχει τίποτα για πούλημα, ούτε ο κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει» λέει ο ανώνυμος φωτορεπόρτερ.
Το ηθικό όμως των αντικαθεστωτικών παραμένει υψηλό. Κάνει λόγο μάλιστα για μια κηδεία ενόπλου, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη, τονίζοντας ότι «την παρακολούθησαν 400 έως 500 άτομα. Μετά βγήκαν έξω στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας» προς τιμήν του «μάρτυρα» μαχητή.
«Τραυματίας από την πόλη Χάμα μου είπε: "Ο Χαφέζ αλ Ασαντ σκότωσε τον πατέρα μου το 1982, ο στρατός του Μπασάρ αλ Ασαντ με πυροβόλησε πέρισυ αλλά έζησα". Αυτό λέγεται πρόοδος;» αναρωτιέται μέσω του Twitter, ο Ναντίμ Χούρι, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης Human Rights Watch.
Σύμφωνα με στοιχεία των αντικαθεστωτικών οργανώσεων περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα όργανα του καθεστώτος στη χώρα από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξεκίνησε η εξέγερση, εμπνεόμενη από την δυναμική που ανέπτυξε η λεγόμενη Αραβική Ανοιξη. Οι Αρχές της Δαμασκού ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι «περισσότεροι από 2.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν αντιμετωπίζοντας τους τρομοκράτες».
Οι αριθμοί αυτοί είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου