Ετικέτες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ολλανδία: Η ελληνική χρεοκοπία θα κοστίσει περισσότερο από τη διάσωση


Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει περισσότερο από τη διάσωσή της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε «βαθύτερο κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αντίθετα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας Στέφαν Ινγκβες εξέφρασε την άποψη ότι οι αγορές θα άντεχαν μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ αναλυτές της Deutsche Bank αναλύουν τους λόγους της δυσπιστίας των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας.



«Δεν διαφωνούμε με μια μεγαλύτερη απομείωση των ελληνικών ομολόγων, αλλά η άποψή μας δεν ανήκει παρά σε μια μικρή μειοψηφία διότι όλοι θεωρούν ότι το PSI που συμφωνήθηκε αποτελεί ήδη ένα τεράστιο βήμα εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών», δήλωσε ο ντε Γιάγκερ από το βήμα του ολλανδικού Κοινοβουλίου στη Χάγη.

Ο ολλανδός υπουργός είπε ότι τάσσεται υπέρ του μεγαλύτερου κουρέματος διότι το σχεδιαζόμενο δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ντε Γιάγκερ είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Αποκάλυψε όμως ότι την ερχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, θα γίνει στις Βρυξέλλες μια προπαρασκευαστική συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο οικονομικών εμπειρογνωμόνων, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 20 του μηνός.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Στοκχόλμη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας Στέφαν Ινγκβες είπε ότι ανεξάρτητα από ότι συμβεί στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν κινδυνεύει.

«Το τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή την ώρα είναι πράγματα γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια και από την άποψη αυτή είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι θα χρειαζόταν μεγαλύτερη χρονική περίοδος για να προετοιμαστεί για οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα στο μέλλον. Μοιάζει δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι μια οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα ήταν διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σουηδός κεντρικός τραπεζίτης.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Deutsche Bank Ζιλ Μοέκ, Μάρκο Στρίνγκα και Μαρκ Ουόλ, σε ανάλυσή τους σημειώνουν ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε περικοπές του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την ανάγκη των πολιτικών ηγετών της χώρας να διατηρήσουν τη στήριξη των πολιτών στα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν για να αποτρέψουν την χρεοκοπία, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της απόφασης των εταίρων για τη διάσωση της χώρας.

Οι ηγέτες έχουν εξαντλήσει πλέον κάθε περιθώριο χειρισμών στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ελάχιστη εκλογική δύναμη των κομμάτων τους ενόψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν πιθανότατα στις 8 Απριλίου, εκτιμούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Στην έκθεσή της η Deutsche Bank θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI πρέπει να ολοκληρωθούν «πολύ σύντομα» για να καταστεί πιο «διαχειρίσιμη» η ελληνική κρίση. Οι αναλυτές θεωρούν, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση της έγκρισης του νέου πακέτου διάσωσης και η σύγχυση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων τροφοδοτούν τη δυσφορία των ελλήνων πολιτών, που μπορεί να προκαλέσει νέα κοινωνική έκρηξη πριν από τις σχεδιαζόμενες εκλογές.


tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου