Ετικέτες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και από τους γερμανούς τραπεζίτες


Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις μελών της ΕΚΤ σχετικά με την πιθανολογούμενη συμμετοχή της κεντερικής τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



Οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου Μπενουά Κερέ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή τοποθέτηση του γερμανού Γενς Βάιντμαν επί του θέματος αναδεικνύοντας την κλιμάκωση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση από τη Γερμανία.

«Το κρίσιμο σημείο είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τα κέρδη σε μια τέτοια κατάσταση» σημείωσε ο γερμανός τραπεζίτης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. O ίδιος επέμεινε ότι δεν υπάρχει η βάση προκειμένου «να διανεμηθούν τα πιθανά μελλοντικά κέρδη» από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τους προηγούμενους μήνες.

Η ΕΚΤ κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ τα οποία όμως απέκτησε με την τρέχουσα ονομαστική τους αξία δαπανώντας συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το λογιστικό όφελος των 10 δισ. ευρώ «θα μπορούσε να διανεμηθεί στα μέλη της ΕΚΤ προκειμένου αυτά να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» είχε επισημάνει χθες ο γάλλος τραπεζίτης και υπεύθυνος για τις συναλλαγές στις αγορές μιλώντας στην εφημερίδα Liberation.

Ομως οι απόψεις του γερμανού «συναδέλφου» του στην ΕΚΤ και επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank καταδεικνύουν τη διχοστασία στους κόλπους όχι μόνο της κεντρικής τράπεζας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο τελευταίος άλλωστε επεσήμανε σήμερα ότι δεν εξαρτάται από τις κεντρικές τράπεζες αλλά από τις κυβερνήσεις η επίλυση της ελληνικής κρίσης. «Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα αλλά κι ένας λαός που μπορεί να τα στηρίξει» τόνισε ο ίδιος.


tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου