Ετικέτες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τα πέντε στάδια της οικονομικής κατάρρευσης


Ενώ μπορεί να επιταχυνθεί με ορισμένα γεγονότα όπως ο πόλεμος, μια φυσική καταστροφή, πανδημία, τρομοκρατική επίθεση ή ακόμη και μια επικείμενη πρόσκρουση ενός αστεροειδούς, η ιστορία έχει δείξει ότι η οικονομική κατάρρευση θα συμβεί ουσιαστικά σε μία διαδικασία πέντε σταδίων.


Στάδιο 1: Η αποσύνθεση αρχίζει

Όλα είναι καλά και η οικονομία ανθεί. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο έχει επιτευχθεί. Αυτός είναι ο τρόπος που τα πράγματα θα πρέπει να είναι. Τα αγαθά είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα. Τα πάντα φαίνεται να είναι σε αφθονία. Τα καταστήματα λιανικής είναι γεμάτα με αντικείμενα έτοιμα να αγοραστούν. Η ζωή σε γενικές γραμμές είναι καλή. Ωστόσο, η ιδέα ότι ο καθένας δικαιούται να έχει ότι και οι υπόλοιποι αρχίζει να δεσπόζει στην κοινωνία. Πολιτικές ανακατανομής πλούτου υλοποιούνται και αθόρυβα υφαίνεται το ύφασμα της κοινωνίας. Ανεξέλεγκτα και υπό το πρόσχημα της δικαιοσύνης και της ισότητας, οι πολιτικές αυτές μειώνουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν την εξάρτηση των κυβερνητικών δικαιωμάτων και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Στάδιο 2: Ο κατήφορος

Η οικονομία εισέρχεται σε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση της παρακμής. Η ανεργία βρίσκεται σε άνοδο. Ολοένα και αυξάνονται οι άνθρωποι που λαμβάνουν κυβερνητική βοήθεια με την μία ή την άλλη μορφή. Οι άνθρωποι πληρώνονται για να μην λειτουργούν. Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται δραματικά. Η τιμή του χρυσού, του αργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων ανέρχεται σε τιμές που ήταν αδιανόητες λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο πληθωρισμός φτάνει τα διψήφια επίπεδα.

Στάδιο 3: Πρόκειται να γίνουν χειρότερα

Η συνολική κατάρρευση της οικονομίας ξεκινά μετά από μια σημαντική και παρατεταμένη ύφεση. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ελέγχους τιμών. Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά γίνονται ευρέως διαδεδομένες. Μεσοαστικές γειτονιές αρχίζουν να μοιάζουν παραγκούπολεις. Η κυβέρνηση αρχίζει να τυπώνει νόμισμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και να υποστηρίξει τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που την έχουν ανάγκη. Ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο και η ανεργία υπερβαίνει το 25%.

Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά. Κανείς δεν φαίνεται να έχει χρήματα. Πολλοί είναι τώρα και οι άστεγοι. Τα εργατικά συνδικάτα υποκινούν απεργίες, πολιτικές ταραχές εκδηλώνονται, οι εξεγέρσεις είναι σε μεγάλη κλίμακα. Οι κρατικές υπηρεσίες διακόπτονται και είναι πλέον αναξιόπιστες. Οι τοπικές και εθνικές υποδομές βρίσκονται στο απόγειο τις παρακμής. Βίαιες συμμορίες αρχίζουν να εμφανίζονται. Η κυβέρνηση ξεκινά μια κατάσχεση των πυροβόλων όπλων από νομοταγείς πολίτες. Η βία είναι παντού. Οι πόλεις και οι αστικές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνα μέρη για να ζήσουν άνθρωποι.

Σε αυτό το σημείο, η χώρα, φαίνεται να είναι σε ένα σημείο μη αναστρέψιμο. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν ακόμη να αντιστραφούν ακόμα και σε αυτό το στάδιο, εάν το κατάλληλο άτομο στην κορυφή πιστεύει πραγματικά στις βασικές θεμελιώδεις έννοιες της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Ελευθερίας και τα ατομικά δικαιώματα και δεν φοβάται να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να αναστραφεί η σημερινή τάση. Θα διασυρθεί και θα μισηθεί λόγω της τάσης του απέναντι στην προσωπική ευθύνη. Φυσικά, αν το σωστό πρόσωπο ήταν στην εξουσία και έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αρχικά.

Στάδιο 4: Η αρπαγή της εξουσίας

Η κατάρρευση σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά το στάδιο 3. Το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης έχει χάσει τα πάντα. Αυτό που κάποτε ήταν πολύ περιποιημένες μεσοαστικές γειτονιές έχουν τώρα γεμίσει με πτώματα κενών σπιτιών που υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν από τους βανδάλους. Η υποδομή του έθνους έχει παραμεληθεί σοβαρά και χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθιστάτε αναξιόπιστο. Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει χρυσό ή ξένο νόμισμα. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τώρα, η οικονομία καταρρέει.

Υπάρχει μια βιασύνη σε όλα και τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Η κοινωνία πέφτει στο χάος. Ο έλεγχος των αστικών περιοχών αλλάζει, όταν βίαιες συμμορίες αναλαμβάνουν τον έλεγχο των δρόμων και των προαστίων. Η κυβέρνηση εκδίδει περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την οικονομία. Τα τρόφιμα και η βενζίνη είναι πολύ ακριβά και υπάρχουν πολύ μεγάλες ουρές για να τα πάρει κανείς όταν είναι διαθέσιμα. Η προσιτή ποιότητα φροντίδας για την υγεία είναι ανύπαρκτη και η δουλεία είναι μια μακρινή ανάμνηση. Ανακαλύπτεις πως είναι να ζεις σε μια τριτοκοσμική χώρα.

Στάδιο 5: Η Ελευθερία και η Ανεξαρτησία έχουν χαθεί

Η κυβέρνηση εφαρμόζει στρατιωτικό νόμο. Οι διαμάχες μεταξύ πολιτών και κυβερνητικών δυνάμεων ξεσπούν σε εθνικό επίπεδο. Η διατήρηση τροφίμων για διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών θεωρείται παράνομη αποθησαύριση. Η φτώχεια και η πείνα γίνονται κοινή θέα. Η κυβέρνηση προσφέρει οριακά αποδεκτή τροφή, νερό και καταφύγιο σε αντάλλαγμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Η Δημοκρατία τελειώνει και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλαμβάνει υπό το πρόσχημα του καθαρισμού των προβλημάτων της κοινωνίας με την ψεύτικη υπόσχεση ότι η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν καλύτερα απ ότι ήταν λίγα χρόνια πριν. Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς αναλαμβάνει την εξουσία και τις ατομικές ελευθερίες απολαμβάνουν μόνο λίγοι εκλεκτοί της κυβέρνησης.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι προτεραιότητες αλλάζουν, όπως αλλάζει ο κόσμος. Τα πλέον πολύτιμα σήμερα, περιουσιακά σας – η πιστωτική σας, το αυτοκίνητο πολυτελείας και η καριέρα δεν θα είναι πλέον σημαντικά μετά από μία ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας.

Στο found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις προσφορές
όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ από κάτω θα τις έχετε μπροστά σας!




pentapostagma.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου