Ετικέτες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πυροσβεστικά μέτρα τώρα και οδικό χάρτη για νέα Ευρώπη το Δεκέμβριο


Έναν οδικό χάρτη για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα πρέπει να ετοιμάσει η “4άδα” που ηγείται των ευρωπαϊκών θεσμών (Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι ) μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ στο μεταξύ τα ταμεία διάσωσης θα είναι έτοιμα να αγοράσουν ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας εάν δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην αγορά σε λογικές τιμές.



Αυτός φαίνεται να είναι ο συμβιβασμός που καταλήγουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των “27”.
Σύμφωνα με αυτό, θα μελετηθεί το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και των 27 χωρών της Ε.Ε. , αλλά θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς για εκείνες που δεν μετέχουν στο ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι 4 αξιωματούχοι καλούνται να παρουσιάσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας "γνήσιας οικονομικής και νομισματικής Ένωσης".
ΟΙ λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας, προκειμένου οι αγορές να κρατηθούν υπό έλεγχο μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, θα συζητηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης. Βάση συζήτησης είναι η φινλανδική πρόταση ότι τα ταμεία διάσωσης θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι καλυμμένα με κρατικές εγγυήσεις (κρατική περιουσία κ.λπ.)

Όσον αφορά στον τομέα της ανάπτυξης και πάντα με βάση το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου οι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν σε ένα «Σύμφωνο» για την τόνωση της ανάπτυξης, αξίας 120 δισ. ευρώ, ή αλλιώς ποσοστού περί το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ αλλά και την οριστικοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έως τα τέλη του έτους.

Σε κάθε περίπτωση ο συμβιβασμός στον οποίο δείχνουν να καταλήγουν οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα που υπάρχει στις απόψεις τους αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως παρά τα συγκεκαλυμμένα χαμόγελα στις αφίξεις των αρχηγών, η Γερμανία εξακολουθεί – ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ – να αντιμετωπίζει ένα μέτωπο απαιτήσεων από τις Νότιες χώρες για να παράσχει περισσότερη στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία και για να θωρακίσει εμπράκτως το ευρώ, την Ευρωζώνη.

Iταλία, Ισπανία, Γαλλία και ενδεχομένως όσες χώρες στοιχηθούν πίσω τους, δείχνουν πια πως δεν μπορούν – επί της ουσίας δεν τις αφήνουν πια οι αγορές – να συναινέσουν στην αυστηρή «γερμανική γραμμή»…


Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!

protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου