Ετικέτες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

"Κλειδώνει" η νέα κυβέρνηση



Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς οι εσωτερικές διεργασίες των τριών κομμάτων, προκαλούν χρονοτριβή στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ακριβές προγραμματικό πλαίσιο και τα πρόσωπα, που θα αναλάβουν τις υπουργικές θέσεις.



Η βεβαιότητα πλέον για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου και η προχωρημένη διαδικασία έχουν καθησυχάσει τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, που ετοιμάζονται για την επόμενη φάση των συζητήσεων με την Αθήνα, αλλά και τις αγορές, που πάντως περιμένουν και τις τελικές επιλογές των προσώπων για να δουν το εύρος και τη δυνατότητα του νέου σχήματος. Το ζητούμενο είναι να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση, που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, με σταθερότητα, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές του 2014, όπως λέγεται από τις πλέον ρεαλιστικές και ψύχραιμες πλευρές.

Γι’ αυτό και τα επιτελεία των τριών κομμάτων αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις πρώτες εντυπώσεις, που θα προκαλέσει η κυβέρνηση, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί και ο αρχικός χρόνος ανοχής της κοινής γνώμης προς αυτήν.

Οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ίσως είναι έτοιμη και σήμερα, ωστόσο η αναγκαστική και επιβαλλόμενη τριγωνική συνεννόηση, ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για την επιλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν τις πιο κρίσιμες θέσεις, απαιτεί χρόνο και προκαλεί καθυστερήσεις. Στο παρασκήνιο μαίνεται μάλιστα και μία άτυπη μάχη για το εάν στην κυβέρνηση θα μετέχουν κυρίως πολιτικά στελέχη ή τεχνοκράτες. Η διχογνωμία αυτή διαπερνά και τα τρία κόμματα με ένα ιδιόμορφο τρόπο.

Στη ΝΔ οι κοινοβουλευτικοί παράγοντες δεν καλοβλέπουν τους τεχνοκράτες, στο ΠΑΣΟΚ οι απόψεις είναι εντελώς μοιρασμένες, καθώς τα κορυφαία στελέχη πριμοδοτούν την προώθηση έμπειρων πολιτικών, έναντι άχρωμων εξωκοινοβουλευτικών, ενώ στη ΔΗΜΑΡ κάποιοι έμειναν δυσαρεστημένοι με την επιλογή του κ. Κουβέλη να ορίσει τεχνοκράτες ως εκπροσώπους του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα ο μεν κ. Σαμαράς προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες δόσεις στο νέο σχήμα, ώστε να ικανοποιήσει και την κεντροδεξιά φιλελεύθερη πτέρυγα, αλλά και τη λαϊκή δεξιά της ΝΔ, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρέπει να επιτύχει την εσωκομματική ισορροπία στο ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι εκδηλώνεται διαφωνία για την επιλογή των στελεχών, που θα εκπροσωπήσουν το Κίνημα στη νέα κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαφωνίες κυρίως πασοκογενών στελεχών, που δεν ήθελαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο νέο σχήμα.

Κοντά σε όλα αυτά λειτουργούν και τα βέτο, που βάζουν όλες οι πλευρές για τη συμμετοχή κάποιων προσώπων.

Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, συμφωνούν πάντως στην ανάγκη να λήξει εντός της ημέρας το όλο θέμα, ώστε να επιταχυνθούν στη συνέχεια όλες οι προετοιμασίες για την παρουσία της χώρας στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

Ο κ. Σαμαράς αναμένει το οριστικό ναι των άλλων δύο αρχηγών, ώστε να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να λάβει και τυπικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά τα φαινόμενα η προσπάθεια να διαμορφωθεί το προγραμματικό πλαίσιο προχωρά κανονικά και είναι επίσης θέμα χρόνου.

Ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Τετάρτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθορισμός της προγραμματικής συμφωνίας για το νέο σχήμα, στο οποίο η Δημοκρατική Αριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Επανέλαβε και τους δύο βασικούς όρους που θέτει το κόμμα του: «άρση των μέτρων που έχουν ματώσει την κοινωνία και αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου».
Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!

protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου