Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
1 στις 4 εταιρίες κινδυνεύουν με λουκέτo
Οι ανύπαρκτες σχεδόν δημοπρατήσεις νέων έργων στον δημόσιο τομέα, η «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας πάνω από 40% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και οι τεράστιες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου από ένα κράτος – μπαχτατσή καθιστούν δύσκολη υπόθεση την ομαλή λειτουργία των εταιριών.
Αρκετές από αυτές ήδη δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν. Για παράδειγμα η ΔΙΕΚΑΤ, η ΑΤΤΙΚΑΤ, η Αφοί Μεσοχωρίτη, η Έδραση – Ψαλλίδας οι οποίες ζήτησαν προστασία από τους πιστωτές τους προσφεύγοντας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Για πολλές ακόμη όμως, η επιβίωσή τους είναι θέμα χρόνου.
Οι προβλέψεις των εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου μόνο ευοίωνες δεν είναι για το μέλλον. Τουλάχιστον 1 στις 4 τεχνικές εταιρίες θα υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως υποστηρίζουν, κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου. Εκτός από την κρίση, οι περισσότεροι εντοπίζουν το πρόβλημα και στο γεγονός ότι τα «φιλέτα» των δημοσίων έργων από τις «χρυσές» εποχές του κλάδου ακόμη, ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων και ισχυρών ομίλων των κατασκευών που τα έχουν αναλάβει, αλλά και στην επιφυλακτική στάση των τραπεζών ως προς την χρηματοδότησή τους εν μέσω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στοίχημα αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη τεχνικών εταιριών, ποιες από αυτές δεν θα καταρρεύσουν από την στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι βλέπουν τα «θεμέλιά» τους να κλυδωνίζονται.
Ενδεχομένως ο χαμηλός δανεισμός, η σωστή διαχείριση των προηγούμενων ετών, καθώς και τα έργα που ανέλαβαν οι «μικρότερες» εταιρίες χωρίς μεγάλες εκπτώσεις, να αποτελέσουν σημαντικούς αγωγούς στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους.
Οι περισσότεροι εκπρόσωποι αυτών των εταιριών πάντως, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και μια «μάχη» με τον χρόνο για να περισώσουν ό,τι μπορούν. Η «συνταγή» επιβίωσης που εφαρμόζουν στηρίζεται στις περικοπές, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσουν την κρίση και αφετέρου να τονώσουν την πολυπόθητη ρευστότητα στα ταμεία τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνούν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Άλλες πάλι τεχνικές εταιρίες, όπως η Δομική Κρήτης του κ. Γιώργου Συνατσάκη, έχουν βρει διέξοδο σε άλλους τομείς, όπως εκείνος της ενέργειας αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες των κατασκευών. Ορισμένες από την άλλη με «γερό ψαλίδι» στις δαπάνες τους σε συνδυασμό με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο που διαθέτουν επιδιώκουν να… ξεφύγουν από την «μέγγενη» της κρίσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Εκτέρ του κ. Θανάση Σίψα, αλλά και η Βιοτέρ του κ. Γιώργου Μαυροσκότη.
Μόλις 1 στα 6 δάνεια εγκρίνουν οι τράπεζες
Μια απο τις πολλές επίσης δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι «μικρότερες» τεχνικές εταιρίες είναι και ο τραπεζικός δανεισμός. Οι τράπεζες δεν… στέκονται σε πολλές περιπτώσεις αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να επιβιώσουν. Τόσο εξαιτίας της ρευστής οικονομικής κατάστασης που τις οδηγεί να κλείνουν την στρόφιγγα του δανεισμού, όσο και επειδή ήδη οι εταιρίες αυτές είναι επιβαρυμένες με δάνεια που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ή δεν παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες σε περίπτωση χρηματοδότησής τους.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως λένε στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου πως μόλις 1 στα 6 αιτήσεις δανείων εγκρίνονται από τα τραπεζικά ιδρύματα και περισσότερο από τον φόβο για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.
Παράδειγμα αποτελεί τεχνική εταιρία, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την χορήγηση δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ και παρά την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στο να ανάψουν το «πράσινο φως».
Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας! dealnews
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου