Σάββατο 25 Αυγούστου 2012
Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως το ΑΠΘ
Την περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θέτει ως στρατηγικό στόχο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με αφορμή την κατάταξη του ΑΠΘ στην 158η θέση του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών CSIC, ο κ. Μυλόπουλος εκφράζει, με δήλωσή του, ικανοποίηση για το γεγονός ότι βάσει διακρίσεων- όπως αυτή- που έρχονται από το εξωτερικό το Αριστοτέλειο κατατάσσεται πρώτο από τα πανεπιστήμια της χώρας και στο...
1% της διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημίων, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στη "μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τόσο από τον καθένα ξεχωριστά όσο και από τα συλλογικά όργανα του ιδρύματος".
"Οι διεθνείς κατατάξεις δικαιώνουν την προσπάθεια που κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όχι μόνο να σταθεί όρθιο σε μια εποχή πολύ μεγάλης κρίσης, αλλά και να εκπληρώσει τους στόχους του που είναι η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης" τονίζει ο κ. Μυλόπουλος.
"Το όφελος από τα τις κατατάξεις αυτές δεν είναι μόνο ηθικό, αλλά και πραγματικό, καθώς γίνονται αφορμή για προσέλκυση υψηλού επιπέδου φοιτητών, όπως και ερευνητικών κονδυλίων από διεθνείς και εθνικούς φορείς. Αισθανόμαστε μεγάλη την ευθύνη όχι μόνο για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και της περαιτέρω ακαδημαϊκής αναβάθμισης του ΑΠΘ, η οποία - ύστερα από πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου- θα απασχολήσει τη Σύγκλητο του ιδρύματος και θα αποτελέσει τον στρατηγικό στόχο του πανεπιστημίου μας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά" προσθέτει.
Συνολικά πέντε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα- ΑΠΘ, Πατρών, Αθηνών, ΕΜΠ και Κρήτης- συγκαταλέγονται στο καλύτερο 3% του κόσμου κι από αυτά, πρώτο, με διαφορά, είναι το ΑΠΘ που συμπεριλαμβάνεται στο καλύτερο 1% της κατάταξης.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που δημοσιοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο "Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης" στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου.
Η μελέτη, η οποία βασίζεται στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης που έχει εμπνευστεί η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC, έδειξε ακόμη ότι:
- Άλλα τρία ελληνικά πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.
- Άλλα έξι ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.
- Το πρώτο ΤΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη είναι εκείνο της Κρήτης (2.316 θέση), που μαζί με τα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας βρίσκονται μεταξύ του 10% και 15% των καλύτερων της παγκόσμιας κατάταξης.
- Πέντε ακόμη ΤΕΙ (Καβάλας, Πειραιά, Μεσολογγίου, Κοζάνης και Σερρών) βρίσκονται μεταξύ 15% και 20%.
- Τα πρώτα δύο ΤΕΙ (Κρήτης και Αθήνας) βρίσκονται πάνω από οχτώ πανεπιστήμια.
Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας! voria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου