Ετικέτες

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ραγδαία η φυγή των καταθέσεων από τις ισπανικές τράπεζες…

Τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποφέρουν από τεράστιες εκροές καταθέσεων. Μόνο το μήνα Ιούλιο, όπως φαίνεται καθαρά στο παραπάνω γράφημα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, έκαναν φτερά 74 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 5% των συνολικών καταθέσεων της χώρας, ενώ από την αρχή του έτους έχουν φύγει περίπου 170 δισ. από τις ισπανικές τράπεζες για πιο ασφαλείς προορισμούς, όπως είναι τα ελβετικά και τα γερμανικά θησαυροφυλάκια. Η εικόνα του γραφήματος είναι αποκαλυπτική: η εκροή των ισπανικών καταθέσεων είναι πλέον εκθετική και μπορεί να χαρακτηριστεί καταρρακτώδης.


Είναι φυσικό πλέον ότι οι ισπανικές τράπεζες καταγράφοντας τέτοιες τρομερές απώλειες στις καταθέσεις τους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ισπανικές δημοπρασίες κρατικού χρέους του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, που είναι οι ακόλουθες:

6 Σεπτεμβρίου. Δημοπρασία ομολόγων.
18 Σεπτεμβρίου. Δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
20 Σεπτεμβρίου: Δημοπρασία ομολόγων.
25 Σεπτεμβρίου: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
4 Οκτωβρίου: Δημοπρασία ομολόγων.
16 Οκτωβρίου: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
18 Οκτωβρίου: Δημοπρασία ομολόγων.
23 Οκτωβρίου: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Και σα να μην έφτανε η δεδομένη αυτή αδυναμία τους, μαθαίνουμε ότι οι τράπεζες ρευστοποιούν τα κρατικά ισπανικά ομόλογα που έχουν ήδη στα χέρια τους στη δευτερογενή αγορά προσπαθώντας να κλείσουν όπως όπως το συνολικό τους ισοζύγιο. Άρα μία πιθανή ραγδαία αύξηση του ισπανικού επιτοκίου είναι αναμενόμενη και το σχετικό διάγραμμα δείχνει ήδη την τάση.

Ακόμα πιο τρομακτικό ακούγεται το συμπέρασμα σε σχετική μελέτη της UBS, η οποία αναφέρει: “Το σύνολο των εκδόσεων χρέους που είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από τις αγορές η Ισπανία στο 2013 θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι 40% υψηλότερο από το σύνολο του 2012, 10-20% υψηλότερο από εκείνο του 2009 (χρονιά που η παγόσμια κρίση έπληξε τα δημοσιονομικά των χωρών) και περίπου τετραπλάσιο από το ποσό του μέσου ετήσιου δανεισμού της Ισπανίας για τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν του 2009.”

Απλό συμπέρασμα: Αν η ΕΚΤ δεν εκτοξεύσει σύντομα ένα καινούργιο LTRO προς τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, ή αν δεν καλύψει η ίδια απευθείας τον πρωτογενή δανεισμό της Ισπανίας (ίσως και της Ιταλίας), παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Μπούντεσμπανκ, τότε είναι σίγουρο ότι η ισπανική χρεωκοπία είναι προ των πυλών…

Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
papaioannou-giannis.net
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου