Ετικέτες

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η κάνναβη βλάπτει τον εγκέφαλο των εφήβων


Η συστηματική και χρόνια χρήση κάνναβης από εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη μείωση του δείκτη νοημοσύνης τους, σε μόνιμη βλάβη στη μνήμη αλλά και σε ελλειμματική προσοχή. Αυτό υποστηρίζει μία από τις πιο εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα καταξιωμένων επιδημιολόγων από τα πανεπιστήμια Duke και King’s College.


Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» είχε ως αντικείμενο μελέτης μια ομάδα νεαρών από την πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας και διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Οι μελετητές παρακολούθησαν πάνω από 1.000 εθελοντές που γεννήθηκαν μεταξύ 1972-1973. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στο πρώτο τεστ νοημοσύνης στην ηλικία των 13 ετών, προτού αρχίσουν οποιαδήποτε περιστασιακή ή μη χρήση μαριχουάνας. Το τεστ επαναλήφθηκε 25 χρόνια μετά, όταν είχαν κλείσει τα 38.

Οπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα της έρευνας, το 5% που κάπνιζε μαριχουάνα σε εβδομαδιαία βάση, πριν από την ενηλικίωση του, παρουσίασε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων του κατά οκτώ μονάδες. «Αυτή η έρευνα είναι τόσο ιδιαίτερη και εξειδικευμένη, που είμαι σίγουρος ότι η χρήση της κάνναβης είναι ασφαλής για τους ενήλικους εγκεφάλους αλλά επικίνδυνη για τους εφήβους», δήλωσε ο καθηγητής Τεριέ Μοφίτ του King’s College, ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Ούτε η διακοπή της χρήσης μαριχουάνας φαίνεται να αντιστρέφει τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Με χώρες όπως η Ολλανδία και η Πορτογαλία να έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της κάνναβης, η απενοχοποίησή της ως «μαλακού» ναρκωτικού έχει οδηγήσει πολλούς να τη θεωρούν συγκριτικά αβλαβή. Οπως επισημαίνει όμως η επικεφαλής της έρευνας Μαντλίν Μέιερ, «η μαριχουάνα δεν είναι άκακη, και ιδιαίτερα για τους εφήβους. Η μείωση του IQ στους χρόνιους χρήστες κάνναβης δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από τη χρήση αλκοόλ, ή κάποιου άλλου ναρκωτικού, ούτε από παράγοντες όπως η περιορισμένη μόρφωση». Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, το 33,4% των 15χρονων Αμερικανών έχει δοκιμάσει μαριχουάνα. Το ίδιο ποσοστό για την Ελλάδα ανέρχεται σε 9,2%.

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της έρευνας ο Βιμ φαν ντε Μπρινκ, καθηγητής Ψυχιατρικής και ειδικός σε θέματα εθισμού στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, χαρακτήρισε τη μελέτη ενδιαφέρουσα αλλά «τα συμπεράσματα είναι πολύ πιθανόν διογκωμένα σε μια προσπάθεια να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
tanea.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου