Ετικέτες

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ερχεται το τελευταίο(;) πακέτο οριζόντιων μέτρων


Περικοπές-σοκ σε δώρα, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα – Πλήττονται μεσαία και χαμηλά εισοδήματα



Οριζόντια, πολλά από αυτά καταφανώς άδικα, μέτρα που θα πλήξουν για τρίτη φορά (σε δυόμισι χρόνια) τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης περιλαμβάνει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Οι ονομαστικές μειώσεις θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω της ύφεσης η απόδοση υπολογίζεται σε 11,9 δισ. ευρώ.
Σε μία εβδομάδα από σήμερα, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας, τους κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), και θα συζητήσει μαζί τους με λεπτομέρειες όλα τα μέτρα.
Το βασικό σενάριο που παραδόθηκε ήδη στους αρχηγούς των κομμάτων περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας για όλους τους συνταξιούχους, αλλά και για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για περικοπές που θα επιδεινώσουν άμεσα την ύφεση.
Οι οριζόντιες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (2% ως 10%) θα αρχίζουν από τα 1.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης μείωση των υψηλών εφάπαξ, ακόμη και για όσους έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους, και αύξηση των ετών ασφάλισης για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης.


Θορυβημένοι
Η κυβέρνηση είναι θορυβημένη από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από τους ενστόλους για το ενδεχόμενο περικοπής των αμοιβών τους στο πλαίσιο των «ειδικών μισθολογίων» και σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα «για το θέμα αυτό θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί». Ως αργά το βράδυ της Παρασκευής οι περικοπές στα μισθολόγια δεν είχαν κλειδώσει (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη, σελ. Β4). Παράλληλα στη λίστα των μέτρων δεν περιλαμβάνεται η πρόταση του ΚΕΠΕ για την πληρωμή του 50% της αμοιβής των κληρικών από την Εκκλησία με στόχο την εξοικονόμηση 110 εκατ. ευρώ. Η θέση αυτή υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά και βρισκόταν στο τραπέζι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως αργά το βράδυ της Παρασκευής.


Σοκ και δέος
Σαρωτικές θα είναι οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Εκτός από τα μέτρα εξορθολογισμού, όπως η θέσπιση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, υπάρχουν μειώσεις που πλήττουν τα πλέον ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας και προσφέρουν συγκριτικά πολύ χαμηλή εξοικονόμηση. Η προσπάθεια για ουσιαστικές διαρθρωτικές περικοπές κόλλησε στην τεχνοκρατική ανεπάρκεια πολλών υπουργείων (και υπουργών).
Επί παραδείγματι, το «μαχαίρι» στα εποχικά και ειδικά επιδόματα ανεργίας, το οποίο θα πλήξει κυρίως όσους απασχολούνται στα τουριστικά επαγγέλματα και στον κλάδο της οικοδομής, αποφέρει εξοικονόμηση μόλις 80 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, η μείωση του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών (το οποίο δεν έχει πληρωθεί από τον Νοέμβριο) αποφέρει 82 εκατ. ευρώ, ενώ η περικοπή της σύνταξης για ανασφάλιστους ηλικιωμένους μόλις 26 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται η μείωση των αναπηρικών επιδομάτων (εκπρόσωποι φορέων ΑΜΕΑ είδαν αυτή την εβδομάδα τον κ. Στουρνάρα) και η πλήρης περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
Στο Δημόσιο, εκτός από την πλήρη κατάργηση των δώρων, θα εφαρμοστούν οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το πώς θα εφαρμοστεί η εφεδρεία «νέου τύπου» και το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 25%.


Αυξήσεις εισιτηρίων
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο ήδη από το 2011 θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ, όπου προβλέπεται επίσης η πώληση των επιχειρήσεων μη στρατηγικού χαρακτήρα και η αύξηση των εσόδων για τις υπόλοιπες. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με την αύξηση των εισιτηρίων των συγκοινωνιακών φορέων, ενώ ήδη συζητείται η αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό από τα 1,40 ευρώ που είναι σήμερα στα 1,80 ευρώ από 1.1.2013.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται η συγχώνευση και το κλείσιμο πολλών δημοτικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων και η ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες.
Στον τομέα της Υγείας η εξοικονόμηση 1,38 δισ. ευρώ θα προέλθει κυρίως από τη νέα περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση της εισφοράς για την ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ).


Φοροαπαλλαγές
Σημαντικές επιβαρύνσεις θα φέρει και ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών με στόχο δημοσιονομικό όφελος 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου διάφορες δαπάνες όπως τα ενοίκια για πρώτη κατοικία, τα δίδακτρα για φροντιστήρια και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας προβλέπονται η μείωση του έκτακτου προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, η επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ο περιορισμός του αριθμού δωρεάν βιβλίων (συγγραμμάτων) που δίδονται στους προπτυχιακούς.



Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου