Ετικέτες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Περικοπές 9,75 δισ. ευρώ στα εισοδήματα του 2013


Τα 67 μέτρα που καίνε μισθωτούς και συμβασιούχους Δημοσίου και ΔΕΚΟ και τους συνταξιούχους



Την ώρα που όλοι παρακολουθούμε τη «μάχη» που δίνουν στα μετόπισθεν η ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ για τη διάσωση του επιδόματος γάμου και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έστω με καθηλωμένο τον βασικό μισθό στα 586 ευρώ, οι αρχηγοί έβαλαν την υπογραφή τους στον προϋπολογισμό του 2013 που θα οδηγήσει στην περικοπή 9,75 δισ. ευρώ(!) από τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, τα εισοδήματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΟΓΑ και των άλλων Ταμείων και από τα κοινωνικά επιδόματα.
Οι περικοπές των 9,75 δισ. ευρώ είναι ο πιο βαρύς λογαριασμός που στέλνει η κυβέρνηση σε τέσσερα περίπου εκατομμύρια πολίτες (1,1 εκατ. εργαζομένους και συνταξιούχους του Δημοσίου, 2,3 εκατ. συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και των άλλων Ταμείων και 400.000 ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες που επιδοτούνται από το κράτος ή τα Ταμεία).
«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα το πακέτο των περικοπών, τον πίνακα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού με τα 67 μέτρα (κοστολογημένα) που αφορούν τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς του κράτους. Ο λογαριασμός αυτός είναι το προϊόν συμβιβασμού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα που απαίτησε να ληφθούν από τώρα τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν ότι το 2013 θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός (οι δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν τα έσοδα) συνυπολογίζοντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και η ύφεση θα ξεπεράσει ίσως και το 4,2%.
Το αποτέλεσμα είναι οι περικοπές να είναι δραματικές για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ, ακόμη και στους εργαζομένους στο Κοινοβούλιο αφού καταργούνται οριστικά ο 13ος και ο 14ος μισθός (τα 1.000 ευρώ που είχαν μείνει) και εφαρμόζεται για όλους το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης προβλέπονται απολύσεις συμβασιούχων, μείωση έκτακτου προσωπικού στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, πάγωμα των προσλήψεων στην Αστυνομία όπου έχουν ξεφύγει οι αριθμοί και η μείωση των ειδικών μισθολογίων και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ ενώ ο στόχος ήταν ο μέσος μισθός (μεικτές αποδοχές) να μην υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ, πλέον υπολογίζεται ότι το 2013 θα μειωθεί κατά μέσον όρο στα 1.200 ευρώ τον μήνα.
Ισχυρότατο πλήγμα δέχονται οι συνταξιούχοι καθώς αποφασίστηκε η κατάργηση όλων των δώρων, η μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ σε ποσοστό από 3% έως 12% και η αναδρομική παρακράτηση εισφορών από συνταξιούχους που έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ το οποίο περικόπτεται.
Οπως εξήγησε ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μετά την τελική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ ειδικά για τις συντάξεις, «με την πρόταση του μνημονίου οι μειώσεις για τους συνταξιούχους ξεκινούν από το 14%, είναι λίγο χαμηλότερες για τις μεσαίες συντάξεις 1.500-2.000 ευρώ, και ανεβαίνουν στο 17% για τις υψηλές».
Μαζί με την περικοπή του ΕΚΑΣ ένας συνταξιούχους μπορεί να χάσει αθροιστικά έως 30% της σύνταξής του.




Συνολικά οι ετήσιες απώλειες για τους συνταξιούχους θα ανέλθουν στα 5,55 δισ. ευρώ(!) αν συνυπολογισθεί και το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ για τα Ταμεία αφού δεν θα καταβάλλουν συντάξεις και επιπλέον θα εισπράττουν εισφορές για μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που βρίσκονταν στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
Χάθηκε η επιμήκυνση
Επίσης μεγάλες περικοπές της τάξεως των 740 εκατ. ευρώ αποφασίστηκαν για τον χώρο της Υγείας, όπου και εκεί θα κληθούν όλοι οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν αυξημένες εισφορές για φάρμακα και την περίθαλψή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό καθώς η ψήφισή του είναι προαπαιτούμενη δράση (prior action) για το ξεπάγωμα της βοήθειας από την τρόικα.
Το βασανιστικό ερώτημα όμως που θα τεθεί από την αντιπολίτευση και θα κληθεί να απαντήσει είναι «ποιο νόημα είχε η επιμήκυνση του προγράμματος όταν το 2013 ζητείται από τους πολίτες να πληρώσουν τα τρία τέταρτα της προσαρμογής». Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες, όταν ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το σύνολο των μέτρων που αναζητούσε ήταν 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Τώρα μόνο για το 2013 οι περικοπές ανέβηκαν στα 9,75 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται άλλα βάρη (φόροι, αυξήσεις στα εισιτήρια και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ).
Είναι βέβαιο ότι οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν συνυπολογιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που κρύβονται στο νέο μνημόνιο.




Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή:

tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου