Ετικέτες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα του 2012 και τα "σύγχρονα συσσίτια"

του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου

Δραματική αύξηση έχουν παρουσιάσει τα συσσίτια στην χώμα μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συσσίτια που διοργανώνονται από διαφόρους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και από την εκκλησία. Η σίτιση εξαρτάται αποκλειστικά από τις δωρεάν παροχές των κοινωφελών οργανισμών. Μέσα σε δύο χρόνια, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν την τροφή τους από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, σήμερα σε αντίθεση με περασμένα χρόνια στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες, σύμφωνα με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής.


Οι άστεγοι και άποροι ξεπερνούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού και οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής, οι αιτήσεις στην "Τράπεζα Τροφίμων" έχουν αυξηθεί και η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη στους επόμενους μήνες, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της πορείας της ανεργίας. Στοιχεία από την "Τράπεζα Τροφίμων", μέσα σε ένα χρόνο στην Αττική ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%. Το ίδιο βλέπουμε και στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας, με τις μερίδες που διανέμονται ημερησίως να υπολογίζονται σε 10.000.

Έχουν καταγραφεί 213.241 άνεργοι επιπλέον, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24 έφτασε το 42,4%. Κάτω από αυτό το καθεστώς οι "Γιατροί του Κόσμου" οργανώνουν νέα εκστρατεία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και ζητάνε παράλληλα τη συνεργασία ιδιωτών. Με σύνθημα "Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο Χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός Χειμώνας", δέχονται πολλούς ανασφάλιστους πολίτες στους οργανωμένους χώρους τους για δωρεάν εξέταση. Παράλληλα, ιδιώτες μέσω της πρωτοβουλίας "Μπορούμε" (Boroume.gr) προσπαθούν να φτιάξουν ένα δίκτυο διανομής τροφίμων.

Εκατοντάδες άνθρωποι, προσέρχονται καθημερινά στην Τράπεζα Τροφίμων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης και προμηθεύονται βασικά είδη και 200 συμμετέχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όταν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι τριπλάσιες. Επιπλέον, οι υπηρεσίες και οι οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με το θέμα, παρατηρούν αύξηση περίπου 20% στον αριθμό των αστέγων. Ήδη στους ξενώνες του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται περίπου 200 άστεγοι».

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το σύνολο των ανθρώπων που σιτίζονταν από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178 ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387. Τα πιο μεγάλα κοινωνικά προβλήματα εμφανίζονται στην περιοχή του Ευόσμου. Η Μητρόπολη έχει αναλάβει την εξασφάλιση του σχολικού κολατσιού διακοσίων περίπου παιδιών, μετά από συνεννόηση των υπευθύνων της με τις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχέδιο σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητρόπολης, για τη υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ προκειμένου να να δοθούν χρήματα για την κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, δυναμικότητας 99 κλινών, σε χώρο 10 στρεμμάτων στο Φίλυρο.

Όσον αφορά 2013 το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους θα εφαρμοστεί σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 18 εκατ. άνθρωποι. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ελλάδα. Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Άποροι θεωρούνται τα άτομα που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου