Ετικέτες

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ομπάμα προς Μέρκελ: Λύστε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας


Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.






Μόλις μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την κ. Μέρκελ να  λάβει μια τελική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.




«Πρέπει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», φέρεται να είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο ο Ομπάμα.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους κυρίους Μόντι και Ραχόι.




Η παρέμβαση αυτή του Αμερικανού προέδρου έρχεται να προστεθεί στην ανοικτή διαφωνία που καταγράφεται πλέον ανάμεσα στην προσέγγιση της Γερμανίας και αυτή των Αμερικανών ως προς την διαχείριση του ελληνικού προβλήματος χρέους και γενικότερα της κρίσης στην Ευρωζώνη.




Η διαφωνία, που περιγράφηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο από τη στιχομυθία αλλά και τις εκφράσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, συνεχίζεται αμείωτη, αυτή τη φορά μέσω των αμερικανικών και γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης.




Έτσι, τις τελευταίες ώρες, ολοένα και περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ τάσσονται υπέρ της διαγραφής τού ελληνικού χρέους και κόντρα στην προσέγγιση Βερολίνου – που έχει «περάσει» και ως συνολική ενιαία γραμμή της Ευρωζώνης – που εμμένει στην χρονική παράταση του προγράμματος, ώστε το ελληνικό χρέος να φτάσει το 120% τού ΑΕΠ το 2022 αντί για το 2020.




Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την εφημερίδα «New York Times» και το πρακτορείο «Bloomberg», με κύριο άρθρο του την Τετάρτη, υποστηρίζει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να αρνούνται τη μόνη δυνατή λύση, τη διαγραφή του χρέους, θα είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι εάν χάσουν τελικά τα χρήματά τους από μια χρεοκοπία.




Συγκεκριμένα, το «Bloomberg» επικρίνει την αναβλητικότητα και την έλλειψη διορατικότητας των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι το δίλλημα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι, είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους, είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη, όπως τονίζεται.




Την ίδια τα γερμανικά ΜΜΕ κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με αποκορύφωμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που αναφέρει πως ένα ενδεχόμενο δεύτερο haircut στο ελληνικό χρέος θα το πληρώσει ακριβά ο Γερμανός φορολογούμενος και προσδιορίζει μάλιστα το πιθανό κόστος για τη Γερμανία στα 17,5 δισ. ευρώ!




Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή:

protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου