Ετικέτες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΔΥΣΛΕΞΙΑ Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται



Πρόκειται για μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεξικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο.



Έχει ονομαστεί και νόσος των χαρισματικών παιδιών, καθώς τα παιδιά με δυσλεξία συχνά εμφανίζουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα και ευρηματικότητα από τα υπόλοιπα.




Το ποσοστό εμφάνισής της ποικίλλει, ανάλογα με τις μελέτες και τα κριτήρια, από το 5% ως το 17,5% των μαθητών, με τη συχνότητα να είναι μεγαλύτερη στα αγόρια.




Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες αντιμετωπίζουν τη δυσλεξία, που δεν έχει σχέση με τη νοητική καθυστέρηση.




Δυσλεξία είναι ένας γενικός όρος που αφορά στη δυσκολία του παιδιού να διαβάσει λέξεις με ακρίβεια, να τις αναγνωρίσει δηλαδή ως φθόγγους και συλλαβές ώστε στη συνέχεια να τις κατανοήσει.




Όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, φαίνεται να αργεί πολύ στο διάβασμα ενός σύντομου κειμένου και δυσκολεύεται πολύ σε ό,τι αφορά την ορθογραφία των λέξεων, ενώ μουτζουρώνει, διστάζει ή αποφεύγει τελικά να ασχοληθεί με ό,τι έχει σχέση με τη γραφή και την ανάγνωση.




Η δυσλεξία είναι μια διάγνωση, η οποία προκύπτει από την εκτίμηση μιας ομάδας ειδικών, ανάμεσα στους οποίους τον κύριο λόγο έχουν ο ειδικός παιδαγωγός, ο λογοθεραπευτής και ο σχολικός ψυχολόγος.




Εκείνοι αποφασίζουν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών που παρουσιάζει το εκάστοτε παιδί, παρέχοντας συμβουλές ή προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.




Αν το παιδί σας παρουσιάζει δυσλεξία, πρέπει να του εξηγήσετε πως αρκετά παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολίες που αφορούν στο να γράφουν και να διαβάζουν.




Επίσης πως θα ψάξετε να βρείε τρόπους ώστε να μάθει να αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Μια καλή λύση είναι να του αγοράσετε όσο γίνεται περισσότερα ακουστικά βιβλία, για να μπορεί να "διαβάζει" χωρίς δυσκολία.




Τα παιδιά με δυσλεξία ανταποκρίνονται πολύ αργά ακόμα και στις πιο "αποτελεσματικές" παρεμβάσεις. Ανάλογα με τις δυσκολίες που έχει ένα παιδί, μπορεί, μέσα από την καθοδήγηση ενός ειδικού, να εκπαιδευτεί ώστε, σε κάποιο βαθμό να τα καταφέρνει καλύτερα.


συνέχεια παρακάτω...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Προσφορές~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-> Παρακολούθησε όχι 1, ούτε 2, αλλά 37 διαφορετικά σεμινάρια με σημαντική έκπτωση, με την αγορά κουπονιού 37€

-> Μάθε να φτιάχνεις ιστοσελίδες(joomla) και e-shop(VirtueMart), μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων, μόλις με 99€

-> Πακέτο για 4ήμερα ταξίδι στο Παρίσι, με πληρωμένα τα εισιτήρια μετ' επιστροφής και διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, μόνο από 325€
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
συνέχεια...

Θα είναι βοηθητικό να μάθει το παιδί να τα καταφέρνει με διαφορετικούς τρόπους σε σχέση με τους κοινά αποδεκτούς. Για παράδειγμα, θα είναι σημαντικό να μάθει από νωρίς να γράφει στον υπολογιστή με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ελέγχου ορθογραφίας.




Ή να χρησιμοποιεί τη φωνητική ανάγνωση κειμένων, όπως αυτή παρέχεται σε πολλά προγράμματα για υπολογιστές.




Στις εξετάσεις στο σχολείο, το παιδί έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον χρόνο για να προλάβει να γράψει, όπως επίσης έχει το δικαίωμα να εξετάζεται προφορικά και όχι γραπτά.




Είναι σημαντικό οι γονείς να στηρίξουν το παιδί στις ακαδημαϊκές του δυσκολίες, διεκδικώντας δικαιώματα που απορρέουν από μια τέτοια μαθησιακή δυσκολία.




Πολλά παιδιά πάντως έχουν καταφέρει να νικήσουν αυτή τη δυσκολία λόγω της ευπλαστότητας του εγκεφάλου και της σωστής αντιμετώπισης της δυσλεξίας από γονείς και δασκάλους.




Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εγκέφαλοι των δυσλεκτικών παιδιών είναι συνήθως ευφυέστεροι, δημιουργικότεροι και εφευρετικότεροι, αφού  παραδείγματα δυσλεκτικών που διέπρεψαν έχουμε πολλά, όπως για παράδειγμα ο Εντισον.

Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή: radar.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου