Ετικέτες

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Το φορετό μας μέλλον

Η επόμενη τεχνολογική επανάσταση θα συμβεί στο... πετσί μας




Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το μέλλον των υπολογιστών βρίσκεται στα φορετά gadgets. Όλες, με πιο πρόσφατη είσοδο αυτή της Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν βάλει πλώρη να φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται τα gadgets τους στο ανθρώπινο σώμα. Σε διάστημα ενός χρόνου, η Samsung, μόνο, κυκλοφόρησε 6 μοντέλα έξυπνων ρολογιών με δυνατότητες καταγραφής στοιχείων όπως ο καρδιακός παλμός και η σωματική δραστηριότητα του κατόχου τους.

Η Apple ένα εξάμηνο πριν κυκλοφορήσει το πολυδιαφημισμένο φορετό της gadget, το Apple Watch, έχει ριχθεί σε ένα ενελέητο -και πανάκριβο- προμοτάρισμά του όπου μέσω της μόδας και της υγείας προσπαθεί να επιβάλλει το έξυπνο ρολόι της ως το απόλυτο αξεσουάρ. Η Google, πάλι, μέσω του Google Glass και των έξυπνων φακών επαφής που θα μετρούν μέσω των δακρύων τις βιολογικές μας λειτουργίες και θα προβάλλουν πληροφορίες απευθείας στον αμφιβληστροειδή μας, στοιχιματίζει στο πρόσωπο.

Ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον ο καρπός -λόγω του form factor των ρολογιών- ή το πρόσωπο, το επόμενο στάδιο φορετής τεχνολογίας ακουμπάει κυριολεκτικά στο πετσί της ανθρωπότητας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εταιρείες όπως ή MC10 και η Thynk διερευνούν ήδη τα όρια των φορετών υπολογιστών πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σαν τροχιοδεικτικά.

Πως; Εφαρμόζοντας υπολογιστές επάνω στο δέρμα, σαν μικροσκοπικά έμπλαστρα, ή σαν head-bands. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μετατρέψουν κάθε πληροφορία που παράγει το σώμα μας σε data που θα συλλέγουμε εμείς (και πολλοί ακόμα) και θα παρατηρούμε στην οθόνη του smartphone μας ή για να αποφασίσουμε ποιο αποσμητικό θα φορέσουμε ανάλογα με την υγρασία και το ph της επιδερμίδας μας.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times, εταιρείες όπως η L’Oreal ήδη εξερευνούν αυτή την ‘αχαρτογράφητη’ περιοχή της τεχνολογίας ενώ κολλέγια με ειδίκευση στο Fashion Design πειραματίζονται με το πως θα κάνουν τα επιθέματα αυτά όσο πιο διακριτικά ή πιο ελκυστικά στο μάτι . Σαν τατουάζ ή body art.

Σύμφωνα με το CNN, η Thynk, στοχεύει να χρησιμοποιήσει την φορετή τεχνολογία όχι μόνο για να καταγράφει data, αλλά και για να στέλνει ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσομοιώνοντας την επίδραση που έχει στο σώμα μας ένας καφές ή ένας απογευματινός ύπνος, ‘χακεύοντας’, έτσι, τον εγκέφαλο και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.

Αν και αυτού του τύπου φορετή τεχνολογία απέχει κάμποσο από την μαζική υλοποίηση και διάθεσή της με τη μορφή προϊόντων, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το wearable computing, αν και εγείρει ηθικά ζητήματα ιδίως ως προς τον τρόπο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των χρηστών (όσο πιο προσωπικών γίνεται), η σύγκλιση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινου σώματος είναι αναπόφευκτη. Μένει να δούμε το πώς και το πού στο ανθρώπινο σώμα θα εφαρμοστεί.


Πηγή: www.lifo.gr/team/technology/52447

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου