Ετικέτες

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ: ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Ένα χωριό αφανίζεται κάθε χρόνο από τον ελληνικό χάρτη λόγω τροχαίων!

Πρώτη σε νεκρούς από τροχαία είναι η χώρα μας σε όλη την Ευρώπη.


«Εθνικό Πένθος» χαρακτήρισε, εύστοχα ο γνωστός σε όλους Ιαβέρης, την τραγωδία που ζούμε καθημερινά και φτάσαμε στο σημείο, να την αντιμετωπίζουμε, ως… δεδομένη!

Από το 1965-2000, σε 35 δηλαδή χρόνια έχουμε στην Ελλάδα περισσότερους από 75.000 νεκρούς και πιο πολλούς από 1.200.000 τραυματίες θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσον όρο:
3.500 νεκρούς
10.000 τετραπληγικούς
45.000 τραυματίες


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ EΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που προκύπτουν από διάφορες μετρήσεις και έρευνες, διαπιστώνεται ότι η επιθετική οδήγηση είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ο αριθμός των οδηγών που εκνευρίζονται και εκφράζουν το θυμό και την επιθετικότητά τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι, αυξάνεται. Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών. Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς (άνδρες ή γυναίκες) οποιασδήποτε ηλικίας, εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η οδική μας συμπεριφορά; Στο σχολείο, αλλά κι αργότερα όταν διδασκόμαστε πώς να οδηγούμε οχήματα, παίρνουμε μια σχεδόν στείρα τεχνική εκπαίδευση, λες κι όλο το θέμα της κυκλοφορίας μας στους δρόμους εξαντλείται στη γνώση της οδικής σήμανσης ή των βασικών κανόνων κι ορίων. Φυσικά η τεχνική γνώση είναι απαραίτητη, αλλά είναι μόνο μια βάση, ένα στοιχειώδες πλαίσιο. Ο δρόμος δεν είναι μόνο τα σήματα, η προτεραιότητα, τα όρια ταχύτητας, αλλά και κάτι ακόμα. Είναι ένας δημόσιος χώρος.

Η τήρηση των κανόνων κι ο σεβασμός των άλλων είναι μια πολιτισμική επιλογή. Σήμερα, ενώ έχουμε καταγεγραμμένους κανόνες για το καθετί, τείνουμε να υιοθετούμε ελάχιστα μόνο. Πολλοί από εμάς, όταν γνωρίζουμε ότι δεν θα υποστούμε κάποια κύρωση, παραβαίνουμε με μεγάλη ευκολία τα όρια και τους κανόνες. Αποφαινόμαστε πολύ εύκολα ότι οι κανόνες είναι παράλογοι ή καταπιεστικοί κι έτσι έχουμε άλλοθι για να μην τους τηρούμε, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο τους άλλους όσο και τους εαυτούς μας. Η οδική συμπεριφορά είναι αντανάκλαση του πολιτισμού μας, κι ως μέρος της συνολικής μας συμπεριφοράς είναι ενδεικτική του επιπέδου αλλά και της ποιότητας του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενσωματώσουμε στην εκπαίδευσή μας τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητοι οι κανόνες και τα όρια.



Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Δυστυχώς ο αριθμός των οδηγών που εκνευρίζονται και εκφράζουν το θυμό και την επιθετικότητα τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι αυξάνεται.


Σε έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες μελετήθηκαν 10.000 περιστατικά επιθετικής οδήγησης που συνέβηκαν μεταξύ 1990 και 1996. Βρέθηκε ότι λόγω της συμπεριφοράς αυτής, σκοτώθηκαν 218 άνθρωποι και 12.610 τραυματίστηκαν.

Οι δικαιολογίες που έδιναν οι επιθετικοί οδηγοί για την συμπεριφορά τους ήσαν ασήμαντοι όπως για παράδειγμα κάποιος δεν τους άφηνε να περάσουν ή τους ακολουθούσε από πολύ κοντά ή σχεδόν τους κτύπησε με κίνδυνο να τους ρίξει έξω από το δρόμο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για το πρόβλημα της επιθετικής οδήγησης. Μπορούμε έτσι να αποφύγουμε να γίνουμε θύμα μια τέτοιας συμπεριφοράς. Παράλληλα με τον τρόπο μας μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο ασφαλές οδικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν τεχνικές που μπορούν απόλυτα να μας προστατεύουν. Όμως τρεις βασικές αρχές, μην προκαλείτε, μην εμπλακείτε και προσαρμοστείτε, είναι δυνατόν να προσφέρουν πολλά σε καταστάσεις δύσκολες που κινδυνεύουν να εκφυλιστούν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η πρώτη βασική αρχή είναι:



ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που με ασυνήθιστο τρόπο έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν το θυμό οδηγών με επιθετικό χαρακτήρα.

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αποφεύγοντας τις καταστάσεις αυτές.

Όταν κόβετε το δρόμο κάποιου είτε γιατί εισέρχεστε σε μια νέα λωρίδα κυκλοφορίας είτε σε μια στροφή, είναι δυνατόν να του προκαλέσετε θυμό. Χρησιμοποιείτε έγκαιρα τους δείκτες για να δείξετε την πρόθεση σας προς τα που θέλετε να πάτε προτού κάνετε την κίνηση. Εάν τυχαία κάνατε κάποιο λάθος προσπαθήστε να απολογηθείτε με μια κατάλληλη ευγενική χειρονομία.

Εάν κάποιος σας κόβει το δρόμο με οποιονδήποτε τρόπο, χαμηλώστε ταχύτητα και αφήστε τον να εισέλθει στη λωρίδα σας ή να περάσει χωρίς να εισέλθετε σε αντιπαλότητα παρεμποδίζοντας τον.

Εάν βρίσκεστε σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και ο οδηγός από πίσω σας προσπαθεί να σας προσπεράσει, αφήστε τον να το κάνει. Ακόμη και εάν εσείς οδηγείτε κανονικά, στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, παραμερίστε στη διπλανή λωρίδα και αφήστε τον να περάσει.

Εάν επιμένετε τότε μπορεί αυτός να εισέλθει σε κατάσταση θυμού και οργής με αποτέλεσμα να βάζετε τον εαυτό σας και άλλους σε κίνδυνο. Εκτός τούτου είναι και θέμα ευγένειας και αβροφροσύνης να αφήνετε τους άλλους οδηγούς να περνούν.

Σε ορισμένες χώρες υπάρχει νομοθεσία που απαιτεί όπως η λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους να χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς προσπεράσματος.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί οδηγοί θυμώνουν είναι όταν ένα αυτοκίνητο από πίσω, τους ακολουθεί από πολύ κοντά. Για το λόγο αυτό αφήνετε πάντοτε αρκετή απόσταση μεταξύ του δικού σας αυτοκινήτου και αυτού που προπορεύεται.

Εάν ένα αυτοκίνητο που είναι μπροστά σας πάει πολύ αργά και δεν μπορείτε να το προσπεράσετε, τότε μην μειώνετε την απόσταση σας από αυτό κοντεύοντας του περισσότερο. Είναι καλύτερο να κρατιέστε πιο πίσω, σε αρκετή απόσταση με τρόπο τέτοιο που εάν το προπορευόμενο αργό αυτοκίνητο κάνει κάτι απρόβλεπτο, να έχετε χρόνο να αντιδράσετε.

Εάν αντιληφθείτε ότι ένα αυτοκίνητο από πίσω, σας κοντεύει πάρα πολύ, τότε με τους δείκτες του αυτοκινήτου σας, δείξετε την πρόθεση σας ότι θα παραμερίσετε και ότι θα αφήσετε το εν λόγω αυτοκίνητο να σας προσπεράσει.

Αποφεύγετε άσεμνες χειρονομίες. Αυτές είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εκνευρίσει ένα οδηγό. Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας, είναι δυνατόν να ερεθίσει ένα άλλο οδηγό.

Για να μην προκαλείτε να είστε προσεκτικοί και ευγενικοί οδηγοί. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τους δείκτες φλάς σας έγκαιρα όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κορνάρετε παρά μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαίο.

Εάν αντιληφθείτε ένα χώρο στάθμευσης που τον θέλετε αλλά ταυτόχρονα τον έχει δει ακόμη ένας άλλος οδηγός, μην αρνηθείτε λόγω ευγένειας να του τον παραχωρήσετε. Είναι προτιμότερο παρά να εισέλθετε σε μια κατάσταση αντιπαλότητας.

Αναπτύσσοντας ένα τέτοιο τρόπο σκέψης ως οδηγός, δεν θα επηρεάζεστε πλέον στον ίδιο βαθμό από την αγένεια άλλων οδηγών συμβάλλοντας έτσι σε μεγαλύτερη οδική ασφάλεια για σας και τους άλλους.

Η δεύτερη βασική αρχή:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΜΗΝ ΕΜΠΛΕΚΕΣΤΕ

Δεν μπορεί να υπάρξει φιλονικία εάν μόνο ο ένας οδηγός το επιδιώκει. Μπορείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας, αρνούμενοι να θυμώσετε με ένα άλλο οδηγό.

Ο θυμός δεν επιτρέπει τη λογική σκέψη. Θολώνει το μυαλό και μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να κάνει απαράδεκτα πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσει.

Μην προσπαθείτε ποτέ να ανταποδώσετε κάτι κακό σε ένα άλλο οδηγό. Ο θυμός σας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά δυστυχήματα και για αυτό με κάθε τρόπο παραμένετε ψύχραιμοι, συνεχίστε ήρεμα το ταξίδι σας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόκληση ή εμπλοκή.

Αποφύγετε να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις ενός θυμωμένου επιθετικού οδηγού. Ένας τέτοιος οδηγός μπορεί να είναι απότομος και να καταστεί επικίνδυνος.

Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε όσο το δυνατό περισσότερο και γρηγορότερα από ένα οδηγό που συνεχίζει να σας προκαλεί. Ποτέ μη σταματήσετε στην άκρη του δρόμου για εξηγηθείτε μαζί του.

Αποφεύγετε την οπτική επαφή με ένα άλλο οδηγό που είναι θυμωμένος μαζί σας. Το να κοιτάζετε ένα άλλο οδηγό κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να μετατρέψει σε προσωπική διαμάχη το ζήτημα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα πράγματα μπορούν γρήγορα να βγουν εκτός ελέγχου.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο άλλος οδηγός, σας ακολουθεί και προσπαθεί να εισέλθει σε μια φιλονικία, τότε προσπαθήστε να βρείτε βοήθεια. Καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο την αστυνομία ή κατευθυνθείτε προς τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

Κατευθυνθείτε σε μέρη που υπάρχει πολύς κόσμος και ακόμη μπορεί να χρησιμοποιήσετε το κλάξον σας για να τραβήξετε την προσοχή άλλων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον επιτιθέμενο οδηγό. Δεν πρέπει να πατε σπίτι σας διότι έτσι ο επιτιθέμενος μπορεί να μάθει την κατοικία σας.

Τρίτη βασική αρχή:



ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ

Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιθετική οδήγηση είναι να αλλάξετε το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Είναι πράγματι γεγονός ότι για πολλούς οδηγούς, η οδήγηση μετατρέπεται εύκολα σε ένα αγώνα. Για να αποφεύγετε καταστάσεις στρες και βιασύνης, δίνετε περισσότερο χρόνο για τις διαδρομές ή τα ταξίδια σας με το αυτοκίνητο. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε.

Εάν συμβεί κάτι απρόβλεπτο στο δρόμο, τότε τι γίνεται; Θα θυμώνετε με τους οδηγούς που είναι αργοί και σας καθυστερούν; Ξεκινώντας έγκαιρα και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο για τη διαδρομή σας, θα είστε πιο ξεκούραστοι και χαλαροί όταν φτάσετε στον προορισμό σας, γεγονός που θα σας κάνει και περισσότερο αποτελεσματικούς.

Βάλτε νοητικά τον εαυτό σας στη θέση των άλλων οδηγών. Αντί μόνο να κρίνετε τους άλλους, προσπαθήστε να φανταστείτε τους λόγους για τους οποίους κάποιος άλλος οδηγός, οδηγεί με το συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να είναι ένας γιατρός που κατευθύνεται στο νοσοκομείο ή ένας πυροσβέστης που βιάζεται να φτάσει στο χώρο εργασίας του ή ακόμη μια μητέρα με ένα βρέφος που κλαιει συνέχεια μέσα στο αυτοκίνητο.

Οποιοσδήποτε και εάν είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος οδηγεί με τρόπο που δεν είναι σωστός, αυτός δεν έχει σχέση μαζί σας. Για αυτό παραμένετε ψύχραιμοι, μην το παίρνετε προσωπικά και αποφεύγετε να επιδεινώνετε μια τεταμένη κατάσταση.

Για ανθρώπους που εκνευρίζονται και θυμώνουν εύκολα, υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένης βοήθειας από επαγγελματίες της υγείας. Οδηγοί που θυμώνουν εύκολα μπορούν να βοηθηθούν με αποτέλεσμα την αλλαγή της προσέγγισης και συμπεριφοράς τους στο δρόμο.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι στην εποχή μας με τις πιέσεις, απαιτήσεις και το στρες που τη χαρακτηρίζουν, δυστυχώς τα κρούσματα επιθετικής οδήγησης αυξάνονται. Οι βίαιες συμπεριφορές στον τομέα αυτό μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες.

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη μείωση και ελαχιστοποίηση του φαινομένου αυτού. Τα θύματα θα μειωθούν με την κατανόηση από όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες του δρόμου των βασικών αρχών της αντιμετώπισης της επιθετικής οδήγησης: Μην προκαλείτε, μην εμπλέκεστε, προσαρμοστείτε.

Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου