Ετικέτες

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Κυνήγι για τoν αρχαίo βασιλικό τάφο στο Μεξικό παίρνει απρόσμενη τροπή!

Ένας μεξικάνος αρχαιολόγος ψάχνοντας για ένα βασιλικό τάφο σε ένα βαθύ, σκοτεινό τούνελ κάτω από μια γιγάντια πυραμίδα της προ-Αζτέκων εποχής έχει κάνει μια ανακάλυψη που μπορεί να τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον υγρό υδράργυρο.

Στα σπλάχνα της Teotihuacan, μιας μυστηριώδους αρχαίας πόλης που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη στην Αμερική, ο Sergio Gomez βρήκε αυτό το μήνα «μεγάλες ποσότητες» υγρού υδραργύρου σε ένα θάλαμο στο τέλος ενός ιερού τούνελ σφραγισμένου για περίπου 1.800 χρόνια.


"Είναι κάτι που μας εξέπληξε" είπε ο Γκόμεζ.
Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το τοξικό στοιχείο θα μπορούσε να προαναγγέλει το τι θα μπορούσε να είναι ο τάφος του πρώτου ηγεμόνα που βρέθηκε ποτέ στην πόλη Τεοτιχουακάν, που είναι σύγχρονη αρκετών αρχαίων πόλεων των Μάγια, αλλά καλυμένη με ένα πέπλο μυστηρίου ώστε οι κάτοικοί της να εξακολουθούν να μην έχουν ακόμα όνομα.

Αβέβαιο γιατί ο υδράργυρος είχε βαλθεί εκεί. Ο Γκόμεζ λέει ότι το μέταλλο μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσει ένα ποτάμι ή λίμνη του κάτω κόσμου. Έχει ήδη ανακαλυφθεί σε μικρές ποσότητες σε μερικές περιοχές των Μάγια πολύ νοτιότερα, αλλά δεν είχε ποτέ βρεθεί στην Teotihuacan.
Δύσκολος στην εξόρυξη και πολύτιμος για τις ανακλαστικές του ιδιότητες, ο υδράργυρος ήταν σπάνιος στο αρχαίο Μεξικό. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να του είχαν προσδώσει μια υπερφυσική σημασία για τελετουργικούς σκοπούς.

Αναζητείται ο Βασιλικός Τάφος
Βαθύτερα μέσα στο συγκρότημα που αποτελείται από τρεις θαλάμους, ο Γκόμεζ περιμένει να βρει την τελευταία κατοικία του βασιλιά.
Αν ο Gomez είναι σωστός, θα μπορούσε να συμβάλει στη διευθέτηση μιας συζήτησης για το πώς ασκείτο η εξουσία στην Τεοτιχουακάν, μια πόλη που καυχιέται για τις τεράστιες πέτρινες πυραμίδες της, η οποία ήταν σπίτι για περίπου 200.000 άτομα και η καρδιά της αρχαίας αυτοκρατορίας που άκμασε μεταξύ 100 και 700 μ.Χ.

Η Teotihuacan, ή «κατοικία των θεών» στη γλώσσα των Αζτέκων του Nahuatl, ήταν διαφορετική από τον πολιτισμό των Μάγιας. Οι κάτοικοί της δεν άφησαν πίσω τους κανένα γραπτό αρχείο, εγκαταλείποντας την πόλη, πολύ πριν οι Αζτέκοι έρθουν στην εξουσία τον 14ο αιώνα.
Οι Ισπανοί έσκαψαν την Teotihuacan το 1670, αλλά αυστηρή επιστημονική ανασκαφή του χώρου δεν άρχισε πριν το 1950.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η έξι ετών ανασκαφή του Γκόμεζ στη σήραγγα έχει ήδη αποφέρει δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πέτρινων γλυπτών, κοσμημάτων και γιγαντιαίων κοχυλιών που οδηγούν στους τρεις θαλάμους. Η επίπονη ανασκαφή έχει επιβραδυνθεί λόγω της ακραίας υγρασίας, της λάσπης, και τώρα, της ανάγκης για προστατευτικό εξοπλισμό ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση από τον υδράργυρο.

Ο George Cowgill, ένας αρχαιολόγος των ΗΠΑ ο οποίος έχει περάσει περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες σε ανασκαφές στην Τεοτιχουακάν, λέει ο υδράργυρος ως εύρημα αυξάνει τις πιθανότητες εξεύρεσης του τάφου.
"Αλλά είναι ακόμα πολύ αβέβαιο, και αυτό είναι αυτό που κρατά τους πάντες σε αγωνία", πρόσθεσε.
Η Μεξικανή αρχαιολόγος Linda Manzanilla πιστεύει ότι στο αποκορύφωμά της, η πόλη δεν κυβερνάτο από ένα ενιαίο βασιλιά, αλλά από συμβούλιο τεσσάρων αρχόντων και ότι ο Γκόμεζ μπορεί να βρει τα λείψανα ενός από αυτούς.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, επικαλείται την απουσία ενός ενιαίου παλατιού ή την παρουσία των βασιλέων σε οποιαδήποτε από τις πολλές τοιχογραφίες της πόλης.
Η ανασκαφή των τμημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε η Γκόμεζ, με έκθεση των ευρημάτων προς το τέλος του 2015.


Πηγή: prisonplanet.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου