Ετικέτες

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

WIKILEAKS: Έτσι οι Αμερικάνοι εξαγοράζουν τα ελληνικά Media!

Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί ομολογούν, με απόρρητο έγγραφο της Πρεσβείας τους στην Αθήνα που αποκαλύπτει το Wikileaks, ότι επενδύουν «πόρους» σε σχολές δημοσιογραφίας και ασκούν πιέσεις σε δημοσιογράφους και εκδότες για να αλλάξουν την εικόνα των ΗΠΑ που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Στο απόρρητο τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας, οι διπλωμάτες γράφουν για την «αντιαμερικανική» στάση των ελληνικών ΜΜΕ την περιοδο της προεδρίας Μπους καθώς και με ποιες ενέργειες προσπαθούσαν να αλλάξουν το κλίμα.


Στην αναφορά της, περιγράφεται η ιστορική πορεία των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και τονίζεται ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που «ελέγχεται απο λίγους κροίσους επιχειρηματίες» που διατηρούν τα ζημιογόνα κανάλια και εφημερίδες για να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο μιλά για «μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έκαναν περιουσία στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες, στα πετρέλαια και στις ασφάλειες, και οι οποίοι έχουν σχέσεις (αίματος, γάμου, κοκ) με αξιωματούχους των κομμάτων και της κυβέρνησης αλλά και με άλλα γνωστά πρόσωπα στα ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για παράδειγμα, ο πλοιοκτήτης και μέτοχος του Mega, Βαρδής Βαρδινογιάννης, είναι ο καλύτερος φίλος του Χρήστου Λαμπράκη, εκδότη των εφημερίδων "Tο Βήμα", "Tα Nέα", "Athens News", ο οποίος έχει και συμβόλαια με το δημόσιο στον κατασκευαστικό τομέα. Τα δύο παδιά του Βαρδινογιάννη έχουν παντρευτεί με γόνους των εφοπλιστικών οικογενειών Γουλανδρή και Νομικού. Η αδελφή του Βαρδινογιάννη, Ελένη, είναι παντρεμένη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή».

Η Πρεσβεία συνεχίζει την αναφορά της με ιδιαίτερη αναφορά στον αντιμερικανισμό «που υπεισέρχεται σχεδόν σε κάθε άρθρο του ελληνικού τύπου» και απαριθμεί τις «ενέργειες» που κάνει συστηματικά προκειμένου να αλλάξει το δυσμενές για τους Αμερικανούς κλίμα:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Έχουμε πετύχει να δημοσιεύτούν συνεντεύξεις και άρθρα σε θέματα-κλειδιά της εξωτερικής μας πολιτικής, και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις με τηλεφωνήματα, επιστολές προς τους διευθυντή, και τακτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες και εκδότες. Επίσης, τοποθετούμε περισσότερους πόρους στις επαφές μας με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους μαθητές τους, ελπίζοντας ότι η επόμενη γενιά δημοσιογράφων δεν θα έχει τις προκαταλήψεις [σσ: έναντι των ΗΠΑ] που χαρακτήριζαν αυτήν και τις προηγούμενες γενιές δημοσιογράφων. Οι σύνδεσμοί μας στις σχολές δημοσιογραφίας μας λένε ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά φοβούνται τις αλλαγές στη βιομηχανία τύπου, καθώς οι μαθητές τους μπορεί να μην έχουν δουλειά μόλις αποφοιτήσουν.»

Η Αμερικανική Πρεσβεία κάνει επίσης αναφορά στους ίδιους τους δημοσιογράφους, που όπως λέει είναι "ένα απλήρωτο μπουλούκι που διατηρούν περισσότερες της μιας θέσεις για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους». Και συνεχίζει, αποκαλύπτοντας ότι «δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένας δημοσιογράφος να εργάζεται στο γραφείο τύπου ενός υπουργείου, ακόμα κι αν καλύπτει τον τομέα του υπουργείου αυτού».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι αποδεκτό για τους δημοσιογράφους να δέχονται δώρα ή και χρήματα από εκείνους ή για εκείνους που γράφουν. Η Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004 φημίζεται για το ότι πλήρωνε δημοσιογράφους για να γράφουν θετικά γι' αυτήν άρθρα...»

Η αναφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας με τίτλο «Πως διαβάζουμε τον Ελληνικό Τύπο: Ένας οδηγός για τους μη-μυημένους» έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006 και γράφτηκε στον απόηχο της επίσκεψης της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στην Ελλάδα.


Πηγή: logiosermis.net

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου