Ετικέτες

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Τι μας δείχνουν οι εφιάλτες

Οι εφιάλτες συμβαίνουν περισσότερο στα παιδιά αν και, όπως και με την υπνοβασία και το νυχτερινό τρόμο, ένα ποσοστό ενηλίκων υποφέρει από βασανιστικά όνειρα.

Οι εφιάλτες είναι όνειρα μεγάλα σε διάρκεια, πολύπλοκα που γίνονται όλο και πιο τρομακτικά.


Το άτομο που βλέπει εφιάλτη θα ξυπνήσει, συνήθως σε πλήρη εγρήγορση, κατά τη διάρκεια της φάσης REM και μπορεί να θυμηθεί τον εφιάλτη με κάθε λεπτομέρεια.

Οι εφιάλτες μπορούν να εμφανιστούν σε περιόδους άγχους, αλλά και να προκληθούν από κάποια τραυματική εμπειρία. Παράλληλα, οι εφιάλτες συνδέονται με τη χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν την πίεση του αίματος και τις κρίσεις πανικού.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν πως οι εφιάλτες είναι προϊόν άπνοιας, δηλαδή έλλειψης αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ κάποιος κοιμάται, κυριεύεται από πανικό γιατί νιώθει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, πράγμα που προκαλεί τραυματικά οράματα, όπως να βλέπει πως είναι παγιδευμένος.
Ο εφιάλτης οφείλεται σε κάποια βαθύτερη συναισθηματική αιτία.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μέσα από τον εφιάλτη εκφράζονται φόβοι, στενοχώρια, ανασφάλεια και οδύνη. Σε αυτή την περίπτωση, τα όνειρα μας πρέπει να θεωρηθούν ως επείγοντα μηνύματα που προέρχονται από το ασυνείδητο, το οποίο θέλει να τραβήξει την προσοχή μας σε συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού μας.

Αν και οι εφιάλτες είναι γενικά αβλαβείς, μπορεί να είναι τόσο τρομεροί, ώστε να κάνουν το άτομο να φοβάται γενικά τον ύπνο και τελικά να τον αποφεύγει. Είναι καλό να εξετάζεται η φύση του εφιάλτη των παιδιών, ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενος, καθώς μπορεί να δηλώνει συναισθηματικά κενά, σημαντικά για την εξέλιξή του.

Σημαντικό είναι και για τον ενήλικα να κατανοήσει την αιτία εμφάνισης του, για να μπορέσει αν δράσει ανάλογα.


Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου