Ετικέτες

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Σε τι διαφέρουν;

Η ζάχαρη αποτελεί ένα σημαντικό «καύσιμο», που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων καθημερινά.


Τα είδη ζάχαρης είναι δύο, η λευκή ή κρυσταλλική ζάχαρη και η καστανή. Πολλοί είναι εκείνοι όμως που δεν γνωρίζουν τις διαφορές αυτών των δύο.
Δείτε παρακάτω τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς:

Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
Υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί καθαροί κρύσταλλοι. Πρόκειται για τη συνηθισμένη λευκή ζάχαρη, η οποία ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της διακρίνεται σε: ραφιναρισμένη κρυσταλλική λευκή ζάχαρη (refined), λεπτή (caster) και άχνη ζάχαρη (icing).
Η λευκή ζάχαρη δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια) αποδίδει 16 θερμίδες.

Καστανή ζάχαρη
Είναι πιο μαλακή, έχει ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι πιο αρωματική. Πρόκειται στην ουσία για την λευκή ζάχαρη, η οποία μετά το τέλος του καθαρισμού της από την μελάσα, υφίσταται χημική εξεργασία για να της προστεθεί ξανά καθαρή μελάσα ή παράγεται από τους κρυστάλλους της ζάχαρης του ζαχαροκάλαμου, οι οποίοι έχουν υπολείμματα μελάσας και δεν έχουν καθαριστεί εξ ολοκλήρου.
Θερμιδικά αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την λευκή, ενώ δεν περιέχει ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών γιατί η μελάσα που περιέχει βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, σε ποσοστό μόλις 10% κατά βάρος.


Πηγή:pagenews

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου