Ετικέτες

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

9 Απίστευτα Πράγματα που Συμβαίνουν στο Κορμί μας Κατά τη Διάρκεια του Ύπνου. Το 2ο Ούτε καν το Φανταζόμασταν!

Ο ύπνος δεν είναι μόνο ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα αλλά είναι και μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Ακόμα και σήμερα ο ύπνος θεωρείται ένα μυστήριο προς επίλυση για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα της νευρολογίας και της ψυχολογίας.


Μέχρι το τέλος της ζωής σας θα έχετε περάσει τουλάχιστον 40 χρόνια κοιμώμενοι χωρίς να είστε σε θέση να θυμάστε πολλά για το τι σας συνέβαινε σε αυτό το διάστημα. Σας παρουσιάζουμε τα 9 πιο αξιοπερίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν παραδινόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, απενεργοποιώντας για λίγο τον συνειδητό μας κόσμο.

1. Οι μύες μας παραλύουν
Όταν μπαίνουμε στο στάδιο REM του ύπνου, γνωστό και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (Rapid Eye Movement), τότε βρισκόμαστε στον πιο βαθύ μας ύπνο, όπου οι μύες μας χαλαρώνουν τελείως, τα άκρα μας παραλύουν και είναι αδύνατη η οποιαδήποτε κίνηση. Το τρομακτικό αυτό αίσθημα της παράλυσης είναι αισθητό και για μερικά δευτερόλεπτα αφού ανοίξουν τα μάτια τους οι άνθρωποι που πάσχουν από Ναρκοληψία, μία διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από έντονη υπνηλία ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο με αποτέλεσμα ένας ναρκοληπτικός να μπορεί να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

2. Τα μάτια μας κινούνται με υπερβολικές ταχύτητες
Ο ύπνος δεν είναι μόνο ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα αλλά είναι και μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.
Ακόμα και σήμερα ο ύπνος θεωρείται ένα μυστήριο προς επίλυση για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα της νευρολογίας και της ψυχολογίας.
Μέχρι το τέλος της ζωής σας θα έχετε περάσει τουλάχιστον 40 χρόνια κοιμώμενοι χωρίς να είστε σε θέση να θυμάστε πολλά για το τι σας συνέβαινε σε αυτό το διάστημα. Σας παρουσιάζουμε τα 9 πιο αξιοπερίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν παραδινόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, απενεργοποιώντας για λίγο τον συνειδητό μας κόσμο.

3. Παραγωγή αυξητικής ορμόνης
Η HGH, γνωστή ως ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, είναι υπεύθυνη για την αναζωογόνηση των οστών, των μυών και των ιστών μας. Όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιείται η παραγωγή αυτής της ορμόνης σε όλο μας το σώμα. Συμβάλει στην επούλωση των πληγών και στην ανανέωση των κυττάρων. Όταν είμαστε πιο μικροί, η ορμόνη αυτή συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μας και έχει μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα γι’ αυτό λένε πως τα παιδιά ψηλώνουν με τον ύπνο.

4. Ο λάρυγγας μας στενεύει
Όταν κοιμόμαστε, οι μύες που κρατούν τον λάρυγγα μας ανοιχτό όταν είμαστε ξύπνιοι χαλαρώνουν, και έτσι το μέγεθος του λάρυγγα μειώνεται. Αυτή είναι και μία από τις αιτίες του ροχαλητού. Αν και υπάρχουν ένα σωρό άλλοι παράγοντες , όπως η απόφραξη της ρινικής οδού, αυτό το στένεμα του λάρυγγα ευθύνεται πολλές φορές για τους γνωστούς ενοχλητικούς ήχους που κάνουν μερικοί άνθρωποι όταν κοιμούνται.

5. Τρίξιμο δοντιών
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βρουξισμός. Δεν συμβαίνει σε όλους αλλά τα άτομα που συνηθίζουν να τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου συχνά ξυπνάνε νιώθωντας πόνο στην περιοχή της γνάθου. Ο βρουξισμός μπορεί να ανάγεται σε μορφολογικές ανωμαλίες της γνάθου ή να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια – να προέρχεται, δηλαδή, από την εκτόνωση της ψυχολογικής φόρτισης και του στρες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν γιατί μερικά άτομα δεν βιώνουν ποτέ τον βρουξισμό, ενώ μερικά άλλα καταλήγουν με ραγισμένα δόντια και πονεμένα σαγόνια.

6. Αυθόρμητη σεξουαλική διέγερση
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της φάσης του ύπνου γρήγορων κινήσεων των ματιών, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, και ως εκ τούτου χρειάζεται μια πιο γρήγορη κυκλοφορία του αίματος. Το τελευταίο επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των αναπαραγωγικών οργάνων, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των σεξουαλικών ορμονών.

7. Ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει συσσωρευμένες πληροφορίες και επινοεί ιστορίες
Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα όνειρα μας αποτελεί ένα επιστημονικό μυστήριο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος μας κατασκευάζει τα ονειρικά, φανταστικά τοπία από αναμνήσεις που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μας και από υλικό που βρίσκεται στο υποσυνείδητο μας. Έτσι, οι πρόσφατες εμπειρίες μας συνδυάζονται με πληροφορίες που γνωρίζουμε για χρόνια: αναμνήσεις, τραύματα, συναισθήματα, αισθήματα και δημιουργούμε παράξενα και πολλές φορές παράδοξα όνειρα. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν ξέρουμε γιατί το μυαλό μας ταξιδεύει σε αυτά τα συγκεκριμένα μέρη που ονειρεύεται, ή γιατί διαλέγει συγκεκριμένες αναμνήσεις, χρώματα, φωνές, σκηνές και ανθρώπους. Παρά τις τρομερές ανακαλύψεις της επιστήμης, τα όνειρα μας παραμένουν ανεξιχνίαστα.

8. Εκρήξεις
Το Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής (Exploding Head Syndrome – EHS) είναι μία σπάνια διαταραχή ύπνου αλλά μπορεί να συμβεί. Αν ποτέ σας έχει συμβεί ότι νομίζατε πως σας ξύπνησε μία δυνατή έκρηξη και μπορεί να βιώσατε μεγάλη σύγχυση και φόβο, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί στον πραγματικό κόσμο. Τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο νιώθουν το κεφάλι τους να εκρήγνυται ή νομίζουν ότι άκουσαν έναν δυνατό κρότο, όπως έναν πυροβολισμό. Δεν προκαλείται φυσικός πόνος αλλά μπορεί να υπάρξουν ψυχολογικές επιπτώσεις.

9. Ο εγκέφαλος μας αποτοξινώνεται και αποκαθιστά την υγιή λειτουργία του μόνος του
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester παρατήρησαν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος αποβάλλει όλο το άχρηστο υλικό που απέκτησε την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός του εγκεφάλου μας να «αυτοκαθαρίζεται», πετώντας τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας και να συγκεντρώνει αυτές που θεωρεί σημαντικές ονομάστηκε γλεμφικό σύστημα εγκεφάλου. Συνεπώς, ο εγκέφαλος μας αποτοξινώνεται και ανασυγκροτείται μέσω του ύπνου!


Πηγή: dreamfm

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου