Έχει η καστανή ζάχαρη λιγότερες θερμίδες από την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη; Είναι η καστανή ζάχαρη προτιμότερη στη διατροφή του ανθρώπου;
Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καφές, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως αποτελούν το κουαρτέτο και τη βάση της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστική αντίστοιχα που δεν λείπει από κανένα ντουλάπι του κόσμου.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ολοένα και αυξάνουν οι συστάσεις των ειδικών, που προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της υγείας, κυρίως εξαιτίας της παχυσαρκίας στην οποία συμβάλει καθοριστικά. Η απάντηση στην εξίσωση για πολλούς είναι να αντικαταστήσουν τη λευκή ζάχαρη, με λιγότερο κατεργασμένη καστανή... έχει όμως αυτό αποτέλεσμα. Ας δούμε τι έχει να μας πει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 40 κιλά ζάχαρη το χρόνο
Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 40 κιλά ζάχαρη, ενώ από αυτά τα 14 κιλά προέρχονται απευθείας από το... χάρτινο σακουλάκι, είναι δηλαδή υπό τη μορφή κρυσταλλικής (ή και άχνης) όπως αυτή χρησιμοποιείται για ροφήματα και κάθε λογής σκευάσματα. Άλλωστε φαίνεται πως στην Ελλάδα, ξεπερνάμε το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 36 κιλά το χρόνο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων σε ενέργεια. Αν σκεφτεί κανείς πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες, αλλά και πόσα τρόφιμα, ακόμη και αλμυρά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η διατήρηση αυτού του ορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο ΠΟΥ συστήνει η κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% ημερησίως
*Σημειώστε πως ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περί τις 2000 θερμίδες (με την ενεργειακή αυτή κατανάλωση να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το κλίμα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου).
Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα... συμβάλλω με κάποιο τρόπο σε αυτή τη μείωση της κατανάλωσης με την αντικατάσταση της λευκής, από καστανή ζάχαρη; Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια και μονολεκτική απάντηση, τότε δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η καστανή ζάχαρη περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ως εκ τούτου, η αντικατάστασή της απλά, αν δεν συνοδευτεί από μείωση της ποσότητας δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.
Η κα. Καπώλη μας εξηγεί πως η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, ήτοι 4 θερμίδες (4Kcal/gr) ανά γραμμάριο, έκαστη.
Αν μιλήσουμε καθαρά με αριθμούς και από πλευράς θερμίδων, η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή. Κι όμως οι διαιτολόγοι της συνιστούν απέναντι στη γνωστή λευκή για τον εξής απλό λόγο. Η καστανή ζάχαρη, οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μελάσας στη δομή της. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.
Ο γλυκαιμικός δείκτης της καστανής ζάχαρης μετρά στα υπέρ, ενάντια στη λευκή
“Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο κατεργασμένη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη” εξηγεί η διαιτολόγος.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα αφομοιώσει πιο οναλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει μικρότερες ποσότητες λίπους.
Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιγότερο αποθηκευμένο λίπος
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνη πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας τροφής (που περιέχει υδατάνθρακες). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού, τόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα έκκριση περισσότερης ινσουλίνης από τον οργανισμό και τέλος μεταφοράς του “πλεονάζοντος” σακχάρου στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε λίπος.
Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε θα έλεγε κανείς πως μπορεί να “ξεφύγει” λίγο αν αντί για λευκή, καταναλώσει καστανή ζάχαρη. Δυστυχώς και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Η καστανή ζάχαρη “έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την προδιάθεση για παχυσαρκία” σημειώνει η Γεωργία Καπώλη.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου