Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ωμή τη ζύμη του κέικ
Όλοι το έχουμε κάνει – μια δοκιμή έστω, απ’ τη ζύμη του κέικ που ετοιμαζόμαστε να βάλουμε στο φούρνο ή το να «καθαρίσουμε» το μπωλ του μίξερ από τα υπολείμματά της. Μια νέα έκθεση, όμως, προειδοποιεί πως αυτή δεν είναι διόλου ασφαλής ιδέα.
Την έκθεση δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases» επιστήμονες από τα Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), των ΗΠΑ, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η συνήθεια αυτή συσχετίζεται ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερίτιδας λόγω των βακτηρίων που ενδέχεται να περιέχει η ωμή ζύμη και τα οποία σκοτώνονται με το ψήσιμο.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα πορίσματά τους για μια επιδημία γαστρεντερίτιδας από κολοβακτηρίδιο (e.coli) που καταγράφηκε το 2009 σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, στέλνοντας τελικά στο νοσοκομείο 77 ανθρώπους.
Οι 35 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία έως ότου αναρρώσουν, αλλά ευτυχώς κανένας δεν πέθανε.
Οι επιστήμονες των CDCείχαν προ καιρού ανακοινώσει πως πηγή της επιδημίας ήταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου, έτοιμου μίγματος ζύμης για κέικ. Ωστόσο, έως τώρα ουδείς γνώριζε ποιο από τα συστατικά της ζύμης ήταν υπαίτιο γι’ αυτό.
Αφού οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε το όλο πρόβλημα από παράγοντες όπως η επεξεργασία του μίγματος από τους ασθενείς, η παραβίαση των κανόνων υγιεινής και η μόλυνση εκ προθέσεως, εξέτασαν ένα-ένα τα συστατικά του.Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου