Ετικέτες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Πόλεμος» Παρισιού - Λονδίνου ενόψει υποβάθμισης της Γαλλίας από την S&P


Επί θύραις βρίσκεται η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Αυτό συνάγεται από την κλιμάκωση των επιθέσεων ανώτατων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης κατά της Βρετανίας, την οποία το Παρίσι θεωρεί ότι ευνοείται κατά κραυγαλέο τρόπο από τους οίκους.



Αλλωστε, η Βρετανία είναι η μοναδική εταίρος στην ΕΕ που αντιτάχθηκε στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ναρκοθετώντας και την ίδια ακόμη την Ενωση και βεβαίως το ευρώ.

«Είναι καλύτερα να είσαι Γάλλος παρά Βρετανός. Από οικονομικής απόψεως...», δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν συνεχίζοντας τις φραστικές επιθέσεις κατά της Βρετανίας που εξαπέλυσαν το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.

Ψύχραιμη ήταν η απάντηση που έδωσε από την απέναντι ακτή της Μάγχης ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις γαλλικές επιθέσεις, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τη Γαλλία για να πέσουν οι τόνοι.

Ο Κλεγκ βεβαίως δεν είναι Συντηρητικός. Ανήκει στο φιλοευρωπαϊκό (για τα βρετανικά δεδομένα) Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, που ανέλαβε, ως φαίνεται, να γεφυρώσει και να αναθερμάνει τις σχέσεις Λονδίνου - Παρισιού, οι οποίες έχουν βυθιστεί σε δριμύ ψύχος ύστερα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου.

Στη σύνοδο αυτή, ως γνωστόν, μόνη η Βρετανία αρνήθηκε να συναινέσει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών φοβούμενη μήπως απειληθεί η ανεξαρτησία και κλονιστεί το status του Σίτι του Λονδίνου ως ενός εκ των τριών κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων στον κόσμο - τα άλλα δύο είναι η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τα «έσπασε» στη σύνοδο κορυφής με τον βρετανό πρωθυπουργό και ηγέτη του παραδοσιακώς ευρωσκεπτικιστικού Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον, καταλογίζοντάς του παντελή έλλειψη κοινοτικού πνεύματος.

Παρασκηνιακώς το Παρίσι καταλογίζει στο Λονδίνο και κάτι πολύ χειρότερο: πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια αγγλοσαξωνική συνωμοσία κατά της ευρωζώνης και του ευρώ. Στο πλαίσιο της συνωμοσίας αυτής, υποστηρίζουν οι Γάλλοι, οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν τη γαλλική οικονομία - πιθανότατα και τη γερμανική, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο «Monde».

Προτού όμως εκπέσει η Γαλλία από την υψηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης (το περίφημο ΑΑΑ) θα έπρεπε να είχε εκπέσει η Βρετανία, διότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τη γαλλική, επεσήμανε ο Νουαγέ.

Εν πάση περιπτώσει, όπως σημειώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο διάσημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού Πολ Βαλέ, η κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων γΓάλλων αξιωματούχων κατά της Βρετανίας γίνεται προκειμένου να προετοιμαστεί η γαλλική κοινή γνώμη για την επικείμενη απώλεια του «τριπλού Α».

Πρόκειται για μια εξέλιξη με ολέθριες οικονομικές και κυρίως πολιτικές επιπτώσεις, στο μέτρο που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της γαλλικής κυβέρνησης - το γαλλικό δημόσιο χρέος ήδη ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ της χώρας - και επιπλέον θα ψαλιδίσει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες του Νικολά Σαρκοζί για παράταση της παραμονής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από την S&P θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, μετά από το κλείσιμο της Wall Street - μετά τις 10 το βράδυ δηλαδή (11 ώρα Ελλάδος).

Η επιδείνωση των γαλλοβρετανικών σχέσεων με αφορμή την Ευρώπη επαναφέρει στο προσκήνιο μια διαμάχη δεκαετιών. Διότι δεν ήταν μόνο τα βέτο που προέβαλλε συστηματικά ο στρατηγός Ντε Γκολ τη δεκαετία του 1960 για την ένταξη της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ των 6 - τελικώς η Βρετανία εντάχθηκε το 1973 επί προεδρίας Πομπιντού. Είναι και οι τρομερές συγκρούσεις Μιτεράν - Θάτσερ για τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς τη δεκαετία του 1980 που διαμόρφωσαν μια εντελώς συγκρουσιακή παράδοση στις γαλλοβρετανικές σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι διαφορές, βεβαίως, που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές. Είναι αμιγώς πολιτισμικές, ανατροφοδοτούμενες από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις αιώνων.


tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου