Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
Κρητικός, σκληρός και... αντιστασιακός ο Βαρδής Βαρδινογιάννης
Ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι ο πατριάρχης της οικογένειας, το απόλυτο και μοναδικό αφεντικό του ομίλου επιχειρήσεων. Ίσως αν ζούσε ο αδελφός του Νίκος (που πέθανε νεότατος στις αρχές της δεκαετίας του '70) να ήταν αυτός στη θέση του.
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια μίας οικονομικής αυτοκρατορίας που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του '60 και έκτοτε γιγαντώθηκε. Την εποχή που ο Νίκος Βαρδινογιάννης δημιούργησε το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στη Κρήτη και το διυλιστήριο της "Motor Oil" ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Νίκου Βαρδινογιάννη έφερε στο τιμόνι των επιχειρήσεων τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε παραιτηθεί στο μεταξύ από το Πολεμικό Ναυτικό. Στο μεσοδιάστημα είχε συλληφθεί από τη δικτατορία λόγω της ενεργού συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Ναυπήγησε πλοία, έκλεισε μεγάλες συμφωνίες απ' ευθείας με ξένες κυβερνήσεις.
Όταν επιβλήθηκε εμπορικός αποκλεισμός καυσίμων στην τότε Ροδεσία (σ.σ. τη σημερινή Ζιμπάμπουε) ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έσπασε το εμπάργκο με ένα πλοίο, κυβερνήτης του οποίου ήταν ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης (σ.σ. ο μετέπειτα πρόεδρος της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός»).
Πολιτικά, η οικογένεια εθεωρείτο ότι ανήκε στο Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο έτερος αδελφός, ο Παύλος Βαρδινογιάννης είχε εκλεγεί (προδικτατορικά) βουλευτής Ρεθύμνου με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.
Με Μητσοτάκη
Στη μεταπολίτευση, ο Παύλος Βαρδινογιάννης συντάχθηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος ίδρυσε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων το 1977.
Στις εκλογές που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων εξέλεξε δύο βουλευτές στην Κρήτη. Ένας ήταν ο αείμνηστος Παύλος Βαρδινογιάννης στο Ρέθυμνο και ο άλλος ήταν φυσικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα Χανιά.
Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή τους έπαιξε η αμέριστη υποστήριξη που τους παρείχε ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης. Ύστερα από δύο χρόνια, το 1979, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μια κίνηση που είχε την αποδοχή του κ. Βαρδινογιάννη.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1981, δεν προκάλεσε πρόβλημα στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 1979. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσαρμόστηκε και συνυπήρξε με τον κ. Β. Βαρδινογιάννη. Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου -πραγματιστής κατά βάθος- παρενέβη καθοριστικά όταν κάποιοι από τους υπουργούς του θέλησαν να προκαλέσουν προβλήματα και εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Βαρδινογιάννη, όντας προσκολλημένοι σε μαρξιστικά και σοσιαλιστικά ιδεώδη.
Οι πολιτικοί
Ο τότε γ.γ. Αθλητισμού κ. Κίμων Κουλούρης κατηγορήθηκε για στενές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη από τους αντιπάλους του.
Πολιτικοί που εικάζεται ότι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν πολλοί. Κυρίως όμως έχουν ακουστεί ονόματα των κυρίων Αντώνη Λιβάνη, Άκη Τσοχατζόπουλου, Γεράσιμου Αρσένη, Σήφη Βαληράκη και άλλων.
Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας κυρίαρχο πρόσωπο ο πρόσφατα αποβιώσας Γιάννης Κεφαλογιάννης λόγω και της στενής συγγενικής τους σχέσης. Ο πρώην υπουργός είχε παντρευτεί την αδελφή του κ. Βαρδινογιάννη, την Ελένη.
Παραδοσιακά καλές ήταν οι σχέσεις του Β. Βαρδινογιάννη με τον αείμνηστο πρωθυπουργό και στενό συνεργάτη του Κων. Καραμανλή Γεώργιο Ράλλη. Καλές σχέσεις φέρεται να έχει επίσης με τους κυρίους Γιώργο Σουφλιά, Γιάννη Παλαιοκρασσά και Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Οι σχέσεις του κ. Βαρδινογιάννη με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έχουν περάσει μέσα από πολλές διακυμάνσεις που δοκιμάζονταν από την πολιτική βεντέτα του πρώην πρωθυπουργού με τον γαμπρό της οικογένειας, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Παρορμητικός και συγκρουσιακός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έφερε πολλές φορές στα άκρα τα πράγματα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Βαρδινογιάννη – Μητσοτάκη να δοκιμαστούν πολλές φορές.
Με την οικογένεια Κεφαλογιάννη
Μία ήταν όταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παραιτήθηκε από υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 1990. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του πρώην Πρωθυπουργού. Λέγεται ότι ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης παρενέβη κατευναστικά ώστε να εκτονωθεί η σύγκρουση και έπεισε να επαναφέρει τον Γ. Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση του ως υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης.
Οι παρεμβάσεις όμως του Βαρδή υπέρ του γαμπρού του δεν είναι τίποτα, μπροστά στην αδυναμία και στην αγάπη που δείχνει στη κόρη του γαμπρού του, τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στις εκλογές του 2007, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο η Όλγα Κεφαλογιάννη στο νομό Ρεθύμνου συνάντησε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο στο πρόσωπο του κ. Κ. Σχινά και τελικά κατάφερε να κερδίσει με λίγες δεκάδες ψήφους.
Πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις ισορροπίες της περιοχής επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν ο κ. Κων. Μητσοτάκης είχε ρίξει το βάρος του υπέρ του Σχινά. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε ρήξη με τον κ. Βαρδινογιάννη, αν και υπάρχουν πληροφορίες για μήνυμα που έστειλε ο Βαρδής πριν από την εκλογική αναμέτρηση στο Ρέθυμνο.
Με τον Κώστα Καραμανλή
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη απολαμβάνει ιδιαίτερης προβολής από το "Mega Channel" και το "Star" και το μήνυμα ότι αποτελεί αγαπημένη ανιψιά του κ. Βαρδινογιάννη έχει περάσει σε όλους. Και κυρίως σε αυτούς που πρέπει. Δύσκολες ήταν οι σχέσεις του Β. Βαρδινογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας κ. Κώστα Καραμανλή, από το 1997 και έως το 2002.
Πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό ανάφεραν ότι η αίσθηση είναι ότι ο κ. Βαρδινογιάννης στήριζε τη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Κώστα Σημίτη αλλά αναγνωρίζουν τη μεταστροφή που υπήρξε μετά το 2002.
Ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής, άτεγκτος και απόλυτος στις αποφάσεις του. Αυτό που τον έχει σημαδέψει είναι ο αιφνίδιος θάνατος από καρδιά των αδελφών του Νίκου, Παύλου και Θεόδωρου. Ιδιαίτερα του τελευταίου, το 1984, με τον οποίο ήταν συναισθηματικά δεμένος.
Ένα άλλο γεγονός που τον επηρέασε ήταν η δολοφονική απόπειρα εναντίον του από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», τον Νοέμβριο του 1990 στη Νέα Ερυθραία. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας σώθηκε, χάρη στην ισχυρή θωράκιση του αυτοκινήτου του, που σταμάτησε τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του.
Είπε «όχι» στον Γιώργο
Ο κ. Βαρδινογιάννης συνεχίζει απρόσκοπτα στα 79 του χρόνια, τους επιχειρηματικούς του σχεδιασμούς και ενδιαφέρεται για την έρευνα και εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου. Αισθάνεται και είναι ισχυρός, κάτι που φροντίζει να το δείχνει με κάθε τρόπο.
Απόδειξη ότι κλήθηκε από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να πάει στο Μαξίμου (από τη γνωστή.....πίσω πόρτα) μαζί με τους ισχυρούς εκδότες κυρίους Σταύρο Ψυχάρη και Γιώργο Μπόμπολα. Οι δύο τελευταίοι πήγαν, ο Βαρδής δεν πήγε. Και το έκανε επιδεικτικά.
newsbomb.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου