Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
Το 40% των Αμερικανών δεν πήγε να ψηφίσει
Με την συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων να κυμαίνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από την συμμετοχή του 2008, που ήταν 58.2% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, τα αμερικανικά ΜΜΕ προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες της αποχής από την εκλογική διαδικασία.
Ειδικοί αναλυτές στις ΗΠΑ μιλούν για αποχή της τάξεως του 42-43%, κάτι που σημαίνει ότι πήγαν να ψηφίσουν περίπου 130 - 132 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύγκριση με τα 135 εκατομμύρια του ιστορικά υψηλού 2008.
Γιατί ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δεν προσήλθε στις κάλπες; Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Μακντόναλντ, διευθυντή του προγράμματος «Εκλογές» στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην «υπερβολική Δημοκρατία που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας».
«Είναι φανερό πως εδώ στις ΗΠΑ πηγαίνουμε παρά πολύ συχνά να ψηφίσουμε, γεγονός που ο κόσμος δείχνει να βαριέται να κάνει συνέχεια», τονίζει ο Μακντόναλντ. Και προσθέτει: «Με συνεχείς εκλογές -προεδρικές, τοπικές και ενδιάμεσες- στήνονται κάλπες στην Αμερική σχεδόν μία φορά κάθε χρόνο. Όταν σε άλλες δυτικές δημοκρατίες οι πολίτες σπεύδουν να ψηφίσουν κάθε πέντε χρόνια, εμείς εδώ τους βάζουμε να τρέχουν στην κάλπη κάθε χρόνο».
Ένας ακόμη λόγος που ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων αρνείται να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία είναι τόσο το σύστημα της έμμεσης καθολικής ψηφοφορίας (ο πρόεδρος εκλέγεται όχι με απευθείας ψηφοφορία από τους εκλογείς, αλλά από το Σώμα των Εκλεκτόρων), όσο και η σταθερή πολιτική κατεύθυνση ορισμένων πολιτειών, όπως το Τέξας (Ρεπουμπλικανική πολιτεία) και η Μασαχουσέτη (Δημοκρατική πολιτεία), που αποτρέπει ορισμένους πολίτες από την ψηφοφορία, καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα στην πολιτεία τους.
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η ψήφος μέσω Διαδικτύου είναι μια «εξαιρετικά περίεργη διαδικασία, που ενέχει κινδύνους εκλογικής αδιαφάνειας», όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.
Τρανό παράδειγμα, λένε, η τεκμηριωμένη με βίντεο καταγγελία ενός αμερικανού ψηφοφόρου ότι το μηχάνημα δεν κατέγραφε σωστά την ψήφο, πριμοδοτώντας τον αντίπαλο - κάτι που οδήγησε στην απόσυρση του εν λόγω ηλεκτρονικού μηχανήματος από εκλογικό κέντρο της Πενσιλβάνια. Το μηχάνημα χάριζε ψήφους στον Ρόμνεϊ όταν κάποιος επιχειρούσε να ψηφίσει τον Ομπάμα με τους ειδικούς να λένε πως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από την εταιρεία Diebold είναι επιρρεπή στο «χάκινγκ» από επιτήδειους που θα ήθελαν να κάνουν νοθεία.
Δεν είναι τυχαίο πως οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 120η θεση -σε σύνολο 169 κρατών- όσον αφορά στην προσέλευση ψηφοφόρων, σύμφωνα με μια έρευνα του Ιανουαριου 2012 από το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Εκλογικής Βοήθειας (Institute for Democracy and Electoral Assistance).
Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρεία Edison Research, οι νέοι σε ηλικία Αμερικανοί όχι μόνο ψηφίσαν, αλλά προτίμησαν με τη ψήφο τους τον πρόεδρο Ομπάμα. Το 19% της συνολικής προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν ηλικίας 18-29 ετών, με τον πρόεδρο να λαμβάνει το 60% των νεανικών ψήφων.
Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!
Πηγή:
tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου