Ετικέτες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πρόστιμο 9,4 εκ. δολαρίων σε βρετανική εταιρεία για μίζες σε Έλληνες γιατρούς


Με πρόστιμο 22 εκατομμυρίων δολαρίων τιμωρήθηκε η βρετανική εταιρεία ιατρικού υλικού Smith and Nephew, με την κατηγορία της δωροδοκίας ιατρών στη χώρα μας.


Η απόφαση πάρθηκε από το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η εταιρεία παραδέχθηκε ότι επί μία δεκαετία και μέχρι το 2008 κατέβαλλε «παράτυπες πληρωμές» ύψους 9,4 εκ. δολαρίων σε Έλληνες γιατρούς μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών!

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία εξασφάλιζε παραγγελίες των προϊόντων της και συγκεκριμένα ορθοπεδικών εξαρτημάτων και έφταναν στο 40% του κόστους των παραγγελλόμενων προϊόντων.

Οι μίζες, μάλιστα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα των διανομέων περιγράφονται ως «αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής», με την επισήμανση ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες πλήρωναν 30% με 40% μεγαλύτερες μίζες.

Συνεπώς, η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες και κατά άλλων εταιρειών ιατρικού υλικού που διατηρούσαν εμπορική σχέση με την Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν οι «Financial Times», η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο αλλαγών στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, καθώς δίνεται μάχη «μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που οδήγησαν στη διόγκωση της χρήσης των ιατρικών προϊόντων»


topontiki

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου