Ετικέτες

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ενας στους τρεις παίκτες προσκλήθηκε σε στήσιμο αγώνα


Περίοπτη θέση στη μαύρη βίβλο του ποδοσφαίρου των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που παρουσίασε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) κατέχει η Ελλάδα και οι ελληνικές ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα.




Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2011 συμμετείχαν περισσότεροι από 3.200 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από 12 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Καζακστάν, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία).

Με βάση την έρευνα της FIFPRO οι ελληνικές ΠΑΕ είναι μπαταξήδες, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διεφθαρμένο και ευεπήφορο στις πρακτικές των στημένων αγώνων, ενώ οι παράγοντές του δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν περίεργες πρακτικές (απειλές, εκβιασμούς) για να συνετίζουν τους «άτακτους» ποδοσφαιριστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 67,5% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δεν πληρώνονται έγκαιρα τις δόσεις των συμβολαίων τους. Το 43% αυτών των παικτών βιώνουν καθυστερήσεις μέχρι 3 μήνες, το 31,8% έπρεπε να περιμένουν για 6 μήνες ενώ το 13,3% είχαν καθυστερούμενα ακόμη και για ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι στον τομέα αυτό στη δεύτερη θέση της μαύρης λίστας πίσω από το Μαυροβούνιο.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα πριμ. Μόνο το 20,7% των παικτών εισπράτουν τα πριμ στην ώρα τους ενώ τα 46,4% δεν τα εισπράτουν ποτέ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της μαύρης λίστας όσον αφορά τη (μη) καταβολή των πριμ.

Οσον αφορά τη διαφθορά η έρευνα αναφέρει ότι το 30,3% των ποδοσφαιριστών απάντησαν ότι τους έχουν πλησιάσει για να συμμετάσχουν σε στήσιμο αγώνα ενώ το 47,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει για την ύπαρξη στημένων αγώνων στην κατηγορία τους.

Οι εκβιασμοί και οι παρενοχλήσεις είναι ένα ακόμη πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 26,2% των ποδοσφαιριστών απάντησε ότι έχει εκβιαστεί. Από αυτούς το 69,5% κατονόμασε σαν πηγή των εκβιασμών τη διοίκηση του συλλόγου ενώ το 11% τον προπονητή.

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των παικτών που έχουν αναγκαστεί να προπονούνται μόνοι τους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις το 25,2% έχουν υποχρεωθεί σε κατά μόνας προπονήσεις, κυρίως γιατί ο σύλλογος ζητούσε από αυτούς να συμφωνήσουν στη διακοπή του συμβολαίου.

Σχεδόν το 1/3 των ερωτηθέντων παικτών (31,5%) ομολόγησε ότι έχει πέσει θύμα βίαιων πράξεων, φωτογραφίζοντας κυρίως τους οπαδούς (59,6%) και δευτερευόντως τους διοικούντες των συλλόγων (14,6%). Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει μια θλιβερή πρωτιά



tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου