Ετικέτες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν ανοδική πορεία


«Μικρό θαύμα» μέσα σε ένα έντονα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, αποτέλεσαν και το 2011 -για δεύτερη συνεχή χρονιά- οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες είναι δυνατόν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, με ετήσια αύξηση σε διψήφια ποσοστά, ειδικά τώρα που έληξε το θέμα του PSI.


Την εκτίμηση αυτή εκφράζει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σημειώνοντας ωστόσο, ότι προκειμένου να γίνει πράξη το ευοίωνο αυτό σενάριο, το κράτος θα πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Πώς; Μεταξύ άλλων, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΕΒΕ, σύμφωνα με την οποία, τα 30 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν εμπροσθοβαρή πορεία προς την πραγματική οικονομία και προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει -σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ- να δεσμευθεί ένα ποσόν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου, τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύτηκαν σήμερα για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών, ουσιαστικά επαληθεύουν τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατά 9,4% για το 2011 συγκριτικά με το 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή) εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2011 ανέρχονται σε 10,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,2%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της εξαγωγικής επίδοσης της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται βέβαια μόνο στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στη μείωση του ΑΕΠ.


www.trelokouneli.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου