Παρασκευή 27 Απριλίου 2012
Από την ανεργία στην απασχόληση: #6. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς δουλειά στέλνοντας το βιογραφικό του σε μια αγγελία
Όπως έχετε καταλάβει από τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματός μας ως τώρα, ενώ υπάρχουν (λίγες, έστω...) δουλειές, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να τις κερδίσουμε όταν ακολουθούμε την πεπατημένη.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι απολύτως λογικό όταν κάποιος εργοδότης ανεβάζει μια αγγελία και εμείς έχουμε όλα τα προσόντα που ζητάει, να περιμένουμε έστω να μάς δοκιμάσει; Γιατί τις περισσότερες φορές δεν μάς παίρνει καν τηλέφωνο; Μην απογοητεύεστε.
Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν ανεβάζει μια αγγελία, αλλά αυτό το κάνει συνήθως για να έχει και αυτήν την εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν βρει με κανέναν άλλον τρόπο τον υπάλληλο που ψάχνει. Να ξέρετε ότι άπειροι εργοδότες δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ανεβάσουν αγγελίες. Ψάχνουν κατ' ευθείαν με άλλον τρόπο.
Πού ψάχνει πρώτα ένας εργοδότης για να καλύψει ένα κενό στην επιχείρησή του;
Με σειρά σπουδαιότητας (για το μυαλό του εργοδότη), να οι 5 πιο συνηθισμένοι τρόποι που θα ψάξει να βρει έναν υπάλληλο:
1.Μέσα στην εταιρεία του
Ο κάθε εργοδότης πρώτα θα ψάξει να αναβαθμίσει κάποιον ήδη υπάρχοντα υπάλληλό του που τον ξέρει και τον εμπιστεύεται και μετά θα ψάξει αλλού. Αν πρόκειται για κατώτερη θέση, τότε και πάλι θα στραφεί σε πρόσωπα που ξέρει. Κάποιον που έχει δουλέψει γι' αυτόν part-time, κάποιον που ήταν εξωτερικός συνεργάτης, κάποιον που είχε δοκιμάσει παλιότερα και δεν τού έκανε και θέλει τώρα να τού δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ο εργοδότης προτιμά κάποιον που γνωρίζει τα ελαττώματά του, παρά κάποιον εντελώς άγνωστο. Δεν θέλει να πάρει μεγάλο ρίσκο. Η λογική του είναι "προτιμώ να προσλάβω κάποιον του οποίου την δουλειά γνωρίζω". Αν μείνετε άνεργος, λοιπόν, απευθυνθείτε σε όλους τους πρώην εργοδότες σας και σε όσους άλλους επιχειρηματίες έχετε σχέση και ενημερώστε τους για την κατάστασή σας. Δεν είναι ντροπή. Και θα τους απαλλάξετε από τον κόπο να ψάχνουν για κάποιον που δεν γνωρίζουν όσο εσάς.
2.Στο γραφείο του -αν εμφανισθεί κάποιος με "αποδείξεις" ότι τού κάνει
Δεν μπορείτε να γνωρίζετε από πριν αν αυτός του οποίου την πόρτα θα χτυπήσετε έχει σκοπό να προσλάβει κάποιον τώρα ή στο μέλλον. Αλλά αν είστε άξιος και μαζί με το βιογραφικό σας τού αφήσετε δείγματα της δουλειάς σας και αν αύριο-μεθαύριο χρειαστεί κάποιον που να κάνει αυτά που κάνετε, δεν πρόκειται να ψάξει κάπου αλλού. Τον έχετε γνωρίσει, έστω και για πέντε λεπτά, τού έχετε αφήσει "αποδείξεις" ότι τού κάνετε και ξέρει ότι ψάχνετε για δουλειά. Πρώτα θα πάρει εσάς τηλέφωνο και μετά θα αρχίσει να ψάχνει αλλού.
3.Ρωτώντας φίλους ή άλλους επιχειρηματίες, τους οποίους μπορεί να εμπιστευθεί
Οι εργοδότες συνήθως κάνουν παρέα με άλλους επιχειρηματίες του χώρου τους. Αν μπορούν να τούς εμπιστευθούν και ζητήματα της εταιρείας τους, δεν θα διστάσουν να ρωτήσουν αν ο φίλος τους γνωρίζει κάποιον που μπορεί να κάνει την τάδε δουλειά. Και πάλι το ρίσκο του εργοδότη είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με το να προσλάβει κάποιον που απλά βρήκε σε μια αγγελία. Οπότε το να μιλήσετε για την κατάστασή σας σε φίλους και γνωστούς, μόνο κερδισμένο θα σάς βγάλει. Όλο και κάποιος θα σάς προτείνει σε κάποιον που ψάχνει να προσλάβει.
4.Σε ένα γραφείο head hunting
Οι υπηρεσίες αυτές κάνουν ακριβώς αυτήν την δουλειά. Βρίσκουν τους καταλληλότερους υποψήφιους για κάθε θέση που τούς ζητείται να γεμίσουν. Η αλήθεια είναι ότι μόνο για υψηλόβαθμα στελέχη θα απευθυνθεί μια εταιρεία σε μια υπηρεσία head hunting, αλλά αν ήσασταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην προηγούμενή σας δουλειά ή αν έχετε τα προσόντα να γίνετε, έστω και σε μικρότερη εταιρεία, οφείλετε να πάτε σε μια τέτοια υπηρεσία και να παρουσιάσετε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό σας.
5.Βάζοντας μια αγγελία
Αν όλες οι άλλες μέθοδοι αποτύχουν, τότε ο εργοδότης θα αρχίσει να βλέπει και πρόσωπα με τα οποία δεν έχει καμμία σχέση. Μόνο τότε.
Έχοντας αυτά στο νού, μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το αφιέρωμά μας ως τώρα και σιγά σιγά να αρχίσετε να κτίζετε την στρατηγική σας. Δεν έχουμε τελεώσει, εδώ, βέβαια. Το MensGuide.gr θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες να σάς παρέχει πολύτιμες συμβουλές στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας...
Τα πέντε κεφάλαια του αφιερώματός του mensguide.gr "Από την ανεργία στην απασχόληση" ως τώρα είναι:
1.Από την ανεργία στην απασχόληση: #1
2.Από την ανεργία στην απασχόληση: #2
3.Από την ανεργία στην απασχόληση: #3
4.Από την ανεργία στην απασχόληση: #4
5. Οι 5 αποδοτικότεροι τρόποι να ψάξετε για δουλειά
Στο bonusdeals.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
mensguide.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου