Ετικέτες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καταρρέουν τα πετροδολάρια; Η Κίνα επεκτείνει επιθετικά τις εμπορικές σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία


Η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Μέση Ανατολή συνεργάζεται πλέον με τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα, για την κατασκευή ενός νέου γιγαντιαίου διυλιστηρίου.


Το συγκεκριμένο διυλιστήριο προγραμματίστηκε να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2014, και θα χτιστεί στην πόλη της Yanbu (λιμάνι της Ερυθρά Θάλασσας).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών,η Κίνα έχει επιδιώξει την επιθετική επέκταση των εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών με τη Σαουδική Αραβία, και πλέον η Κίνα εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα εισήγαγε 1,39 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Σαουδική Αραβία. Αυτή η ποσότητα είναι κατά 39% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου του 2011.

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εξελίξεις για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι;

Το 1973 οι Η.Π.Α και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν ότι όλη η ποσότητα πετρελαίου που πωλείται από την Σαουδική Αραβία θα υπολογίζεται σε τιμές αμερικανικού δολαρίου.

Τα περίφημα πετροδολάρια αποτέλεσαν τη βάση της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας και ωφελούν καταφανέστατα την αμερικανική οικονομία.

Όμως καθώς η Κίνα μετατρέπεται στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει η πιθανότητα η τελευταία να μην επιθυμεί να πωλεί το πετρέλαιο μόνο σε δολάρια. Ίσως βρισκόμαστε μία ανάσα από την κατάρρευση των πετροδολαρίων, γεγονός που θα αλλάξει άρδην το παγκόσμιο σκηνικό.

Η συμφωνία για την κατασκευή του διυλιστηρίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ της εταιρίας Sinopec και του πετρελαικού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, την Aramco.

Η κοινή αυτή επιχείρηση αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καλύπτει έκταση περίπου 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Θα επεξεργάζεται 400.00 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Η Aramco θα λαμβάνει μερίδιο 62,5 τοις εκατό και η κινεζική εταιρία Sinopec θα κατέχει το υπολοιπόμενο 37,5 τοις εκατό.

Στο bonusdeals.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!


pentapostagma.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου