Ετικέτες

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ιαπωνική απόβαση σε διαφιλονικούμενα με την Κίνα νησιά


Δραματική τροπή παίρνει η απόβαση Κινέζων ακτιβιστών πριν τρεις ημέρες σε νησί του αρχιπελάγους Σενκάκου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, το οποίο διεκδικείται τόσο από την Κίνα όσο και από την Ιαπωνία.



Η πράξη των Κινέζων πυροδότησε την διπλωματική ένταση που υποβόσκει ανάμεσα στις δύο χώρες και οδήγησε την Ιαπωνία σε απόβαση στα διαφιλοκινούμενα νησιά του αρχιπελάγους.

Ένας στολίσκος από περίπου είκοσι ιαπωνικά πλοία έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής στα νησιά Σενκάκου ώστε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας στην περιοχή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου "να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που ζημιώνουν την εδαφική ακεραιότητα" της Κίνας. «Θέλουμε να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά αυτά είναι δικά μας. Είναι το μέλλον της Ιαπωνίας που βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε πριν την αναχώρηση των πλοίων, ένας τοπικός πολιτικός.



Μόλις μαθεύτηκαν τα «αντίποινα» των Ιαπώνων, εκατοντάδες Κινέζοι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την απόβαση Ιαπώνων στα νησιά Σενκάκου. Στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όμως "Ιαπωνία, φύγε από τα νησιά Ντιαογού".

Στην κοντινή πόλη Σεντσέν που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές κρατούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας για να επιτηρήσουν την τάξη. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Χανγκζού και το Τσινγκντάο, στα ανατολικά, και στις πόλεις Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.

Στον ισχυρισμό της Κίνας ότι έχει τα νησιά υπό τον έλεγχό της εδώ και πέντε αιώνες η Ιαπωνία αντιτάσσει ότι ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας εγκαταστάθηκε εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα και επομένως της ανήκουν. Σύμφωνα όμως με την Κίνα, το αρχιπέλαγος έμεινε κατά λάθος υπό ιαπωνικό έλεγχο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Τόκιο παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στην Ταϊβάν και τα γειτονικά νησιά Πεσκαδόρες.

Εκτός από τη στρατηγική σημασία του, το αρχιπέλαγος που οι Ιάπωνες αποκαλούν Σενκάκου και οι Κινέζοι Ντιαογού, έχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα καθώς τα νερά του είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ στο βυθό ενδεχομένως να υπάρχουν υδρογονάνθρακες.


Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
real.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου