Ετικέτες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ VS ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου

Η χωρά μας, από το 2008 αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (κρίση οικονομική, χρηματιστηριακή, κρίση στο περιβάλλον, κρίση πιστωτική και στις τιμές ) η όποια έχει επηρεάσει την κοινωνία στο σύνολο της, η κρίση αυτή λειτουργεί ως το μέσο ανάδειξης όλων τον κακοδαιμονιών που ιστορικά είχε η χωρά μας σε λειτουργικό επίπεδο και την προβληματική της δομή που όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευε εμπόδια και δυσκολίες για την ζωή των πολιτών.


Έχει όμως παίξει και καταλυτικό ρολό στην ψυχική υγεία και κατάσταση του Έλληνα ο οποίος είδε το εισόδημα του να μειώνεται, τον οικογενειακό προϋπολογισμό να υφίσταται δραματικές αλλαγές, την συμμόρφωση του σε έναν άλλο τρόπο ζωής ο όποιος από την μια μέρα στην άλλη του επιβλήθηκε αιφνιδίως χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε συμμέτοχη και σε πολλές περιπτώσεις να χάνει ακόμη και την εργασία του (Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.261.604 άτομα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.356.276 άτομα) η άνοδος λοιπόν της ανεργίας διαμορφώνει ήδη μία κατάσταση πολύ δύσκολη.

Κύριο πυλώνα ψυχικής υγείας και ισορροπίας στον άνθρωπο αποτελεί η αίσθηση ασφάλειας από την οποία διακατέχεται σε διάφορες πτυχές της ζωής του. Το άτομο προσδοκά τον έλεγχο στη ζωή του, τον όποιο κερδίζει είτε από την αυτοπεποίθηση την όποια έχει είτε από τις συνθήκες της οποίες βιώνει. Από τη άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι το άτομο μπορεί να αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και απελπισία όταν ένας από τους 2 αυτούς πυλώνες δεν λειτουργεί σωστά.

Σύμφωνα με τους Paul και Moser σχετικά με επιδράσεις που έχει το φαινόμενο της ανεργίας στη ψυχική υγεία και κατάσταση έδειξε, πως σε άτομα που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα, μόνο το 16% εργάζονταν, ενώ το 34% ζούσαν υπό το καθεστώς της ανεργίας. Επίσης, εντοπίστηκαν διαφορές στην ποιότητα της ψυχικής υγείας μεταξύ ατόμων που εργάζονταν και ατόμων που είχαν χάσει την δουλεία τους, τέτοιο παράμετροι είναι το άγχος αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη κτλ.

O Βρετανικός Οργανισμός Ψυχικής Υγείας, ύστερα από μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 2000 παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα: Το 40% των αντρών βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις για τα επαγγελματικά και τα οικονομικά τους και αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια, το 29% δεν συζητάει με κάποιο δικό του πρόσωπο τα προβλήματά που αντιμετωπίζει και ότι 1 - 7 άντρες εμφανίζουν κατάθλιψη 6 μήνες μετά την απόλυσή τους.

Παράγοντες επίσης που διαδραματίζουν σημαντικό ρολό στη ψυχική κατάσταση του ατόμου είναι: το φύλο, το οικονομικό προφίλ (άτομα χαμηλής οικονομικής θέσης παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά στους δείκτες ανεργίας και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να την αντιμετωπίσουν), η ηλικία (άτομα μέσης η και ακόμα μεγαλύτερης ηλικίας επηρεάζονται περισσότερο από την ανεργία, χωρίς να παραβλέπουμε μελέτες που παρουσιάζουν ότι νέοι άνθρωποι, οι μετά το πέρας των σπουδών τους αντιμετωπίζουν την ανεργία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχής τους κατάσταση.

Στην χωρά μας, ο Έλληνας της οικονομικής κρίσης έρχεται συν τοις άλλης, να αντιμετωπίσει την πιο συχνή ψυχική πάθηση των τελευταίων ετών, την κατάθλιψη. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι περίπου το 15-20% του πληθυσμού θα βιώσει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του, ενώ η νόσος βλάπτει τις γυναίκες δύο φορές συχνότερα από τους άντρες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μας φανερώνει ότι 7 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης. Στην κατάθλιψη παρατηρούνται πολλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η κούραση, έλλειψη ενέργειας, αίσθημα αναξιότητας, και τάσεις αυτοκτονίας (της οποίας τα ποσοστά υπερδιπλασιαστήκαν σε σχέση με το παρελθόν).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά της ΕΛ.ΑΣ., η χώρα το 2009 είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας παγκοσμίως με μόνο 2,8 ανά 100.000 ενώ με τελευταίες έρευνες τα ποσοστά αυτά διπλασιάστηκαν σε 5 κατοίκους ανά 100.000. Πιο αναλυτικά οι αυτοκτονίες (τελεσμένες και απόπειρες) το 2009 έφταναν στις 507, το 2010 στις 622 ενώ σήμερα αγγίζουν τις 600. Ποσοστά πρωτόγνωρα για την ελληνική κοινωνία, χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χωρά.

Ο τρόπος για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στους πολίτες είναι η δημιουργία ενός σταθερού και ξεκάθαρου επίπεδου ζωής και επίσης η οικοδόμηση και η οργάνωση ενός κοινωνικού δικτύου που θα συμπαραστέκεται στους πολίτες στις δύσκολες στιγμές και σε στιγμές απελπισίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως η κοινωνία είναι σύμφυτη με την κοινωνική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.

Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου