Ετικέτες

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Νεοάστεγοι; Ένα πρόβλημα των καιρών μας

του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου

Οι "νεοάστεγοι" αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Τους βλέπεις παντού, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Άτομα άτομα μεγάλου ηλικιακού φάσματος και κοινωνικών τάξεων. Αν τους δεις να περπατούν στο δρόμο, δύσκολα θα πάει το μυαλό σου ότι είναι και αυτοί μια μονάδα από τη μεγάλη στρατιά των αστέγων που ζουν στην Αθήνα.


Τα ρούχα τους δεν είναι κουρελιασμένα, το παρουσιαστικό τους σε τίποτα δεν θυμίζει τους κλασικούς άστεγους που γνωρίζαμε πριν από λίγα χρόνια. Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της. Στους "νεοάστεγους"  περιλαμβάνονται πλέον ολόκληρες οικογένειες μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που διαβιούν σε χαρτόνια.

Όπως αναφέρει η  Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων της «Κλίμακας»:  «Υπολογίζονται ότι είναι περίπου 20.000 σε όλη την Ελλάδα με όλες τις μορφές έλλειψης στέγης, δηλαδή από τους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο μέχρι αυτούς που μένουν σε ανεπαρκή ή ακατάλληλη στέγαση. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε όμως ότι είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που αυτή τη στιγμή και στο μέλλον κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας».  

Επίσης σημειώνει: «Είναι είτε μεμονωμένα άτομα είτε και οικογένειες οι οποίες μέχρι και πρόσφατα είχαν έναν οργανωμένο τρόπο ζωής. Είναι άτομα τα οποία ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες, από 30-45 ετών. Ωστόσο παρουσιάζονται και πιο νεαρά άτομα τα οποία έχουν φύγει από την οικογενειακή προστασία και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα σπίτι να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δυστυχώς υπάρχουν και μεγαλύτερα άτομα που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν τη σύνταξη και βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο».

Ο μη κυβερνητικός κοινωνικός φορέας «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί την εξέλιξη του Αστικού Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Κλίμαξ» που ιδρύθηκε στα πρότυπα των ΚοιΣΠΕ με στόχο να ενσωματώσει τα άτομα που αντιμετώπιζαν ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα ή είχαν βιώσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αν και μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός, όπως επίσης και ακριβείς μετρήσεις των αστέγων, σύμφωνα με έρευνες της «Κλίμακα», «Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25%.

Η αναγνώριση των αστέγων ως ειδική κοινωνική κατηγορία άργησε να έρθει. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε νόμος προκειμένου να υπάρξουν κάποια μέτρα προστασίας για το φαινόμενο αυτό. 

«Ήταν ένας αγώνας που έδωσε η «Κλίμακα», λέει η κ. Αλαμάνου, τονίζοντας ωστόσο ότι ο νόμος αυτός έχει πολλά προβλήματα και πολλά κενά. «Κατ' αρχήν αποκλείει από την φροντίδα του κράτους τα άτομα που είναι μεν άστεγα αλλά δεν διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Οπότε μιλάμε για ένα τεράστιο πληθυσμό ανθρώπων που μένουν στο δρόμο με όλα τα προβλήματα που γνωρίζουμε.
 
Από την άλλη οι υπηρεσίες που προβλέπονται για τους αστέγους είναι ανακουφιστικού τύπου, δηλαδή καταφύγια, υπνωτήρια, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την πρόληψη του προβλήματος και καμία μέριμνα για την αποκατάσταση».

Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράγοντες και αίτιες που δυσχεραίνουν  την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι η  έλλειψη επίσημης καταγραφής των  αστέγων έλλειψη πολιτικών πρόνοιας για την προστασία ατόμων που κινδυνεύουν και τέλος η ελλιπής δημόσια ενημέρωση και παθητική στάση της πολιτείας.

Ένα σημαντικό βάρος στην κάλυψη των αναγκών των αστέγων, αλλά και των απόρων στην πρωτεύουσα σηκώνει η εκκλησία. Καθημερινά μοιράζονται περισσότερες από 10.000 μερίδες. Επίσης, λόγω της μεγάλης ζήτησης από οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας έχουν αυξηθεί από 1.500 σε 1.800 τα δέματα με τρόφιμα που τους διανέμονται.

Πολλές χιλιάδες δέματα με παιχνίδια έχουν διανεμηθεί από την αρχή του χρόνου σε παιδιά απόρων οικογενειών. Το ίδιο ισχύει και για τις μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Κεντρικό ρόλο σε όλες αυτές τις δραστηριότητες παίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», με κεντρικό σύνθημα «Βοήθησε και εσύ να αλλάξει η ζωή μας» που οργανώνει και ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι μετανάστες.

Τα όμως έξοδα είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά  είπε πρόσφατα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «Οι οικονομικές δυνατότητες της Αρχιεπισκοπής έχουν πια λυγίσει». Αρωγοί επίσης στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής είναι και οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ, ο οποίος διέθεσε 300.000 μερίδες φαγητού στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Για να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, πρέπει ο καθένας από εμάς να ενδιαφέρεται και για τον διπλανό του. Είναι η βασική ιδέα στην οποία στηρίζεται εδώ και 14 χρόνια η δράση του Πανελλήνιου σωματείου «Άρτος-δράση. «Το φαινόμενο το οποίο παρατηρούμε σήμερα είναι οι λεγόμενοι “νεόπτωχοι”, δηλαδή μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που έχασαν πριν από 2-3 χρόνια τα σπίτια τους και έμειναν στο δρόμο γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Μέσα στα σχέδιά μας είναι να προχωρήσουμε στη δημιουργία δικών μας συσσιτίων, γιατί τα άτομα αυξάνονται και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Επίσης, πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη λειτουργία τους λόγω οικονομικών δυσχερειών, γι’ αυτό το λόγο μέσα στα σχέδιά μας είναι να διοργανώσουμε τα δικά μας συσσίτια».

Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!









Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου