Ετικέτες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η ψυχολογία των χρωμάτων και η επίδραση που έχουν στα δύο φύλα

Η ψυχολογία των χρωμάτων που σχετίζεται με την πειθώ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες -και πιο αμφιλεγόμενες- πτυχές του μάρκετινγκ. Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο αξιόπιστες έρευνες, που έχουν γίνει γύρω από τη θεωρία των χρωμάτων και την πειθώ, όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα entrepreneur.com.


Η σημασία των χρωμάτων στο μάρκετινγκ

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να μετρηθεί η επίδραση διαφόρων χρωμάτων στους καταναλωτές, όμως η αλήθεια είναι πως η επίδραση του χρώματος στον καθένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές εμπειρίες του και δε μπορεί να «μεταφραστεί» σε κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα καθολικής ισχύος.

Βέβαια, τα χρώματα παίζουν πολύ ουσιαστικό ρόλο στο μάρκετινγκ, ενώ οι ειδικοί «βλέπουν» διάφορα νοήματα πίσω από αυτά.

Ερευνητές υποστηρίζουν σε μια έκθεση με τίτλο "Impact of Color in Marketing", ότι το 90% των γρήγορων αποφάσεων που γίνονται για καταναλωτικά προϊόντα βασίζονται στο χρώμα και μόνο (ανάλογα με το προϊόν).

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αγοραστική πρόθεση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα χρώματα, λόγω της επίδρασης που έχουν στο πώς γίνεται αντιληπτό ένα εμπορικό σήμα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα επηρεάζουν το πώς οι καταναλωτές βλέπουν την "προσωπικότητα" της κάθε μάρκας.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας προτιμά αναγνωρίσιμες μάρκες προϊόντων, με αποτέλεσμα το χρώμα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Προτιμήσεις χρωμάτων ανάλογα με το φύλο

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το περιβάλλον κάθε ατόμου -και ιδίως οι πολιτιστικές του αντιλήψεις- παίζει ισχυρό ρόλο στην υπαγόρευση της καταλληλότητας του χρώματος για κάθε φύλο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τις ατομικές επιλογές.

Έρευνες γύρω από την αντίληψη και τις προτιμήσεις των χρωμάτων δείχνουν ότι όταν πρόκειται για σκιές και αποχρώσεις οι άντρες φαίνεται να προτιμούν πιο έντονα χρώματα, ενώ οι γυναίκες πιο ήπια.

Οι γυναίκες προτιμούσαν το ροζ, το κόκκινο, το μοβ και το άσπρο, ενώ οι άνδρες το μπλε και το πράσινο. Αποκαλύφθηκε ακόμα ότι οι εσωστρεφείς άνδρες προτιμούν το κίτρινο, ενώ οι νευρωτικές γυναίκες το γκρι. Το πορτοκαλί προτιμάται κυρίως από τις αισιόδοξες γυναίκες, ενώ το καφέ δεν αρέσει σε κανένα από τα δύο φύλα.

Ακόμη, οι άντρες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν αποχρώσεις χρωμάτων, στις οποίες έχει προστεθεί μαύρο, ενώ οι γυναίκες αποχρώσεις στις οποίες έχει προστεθεί λευκό.


Πηγή:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου