Ετικέτες

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Κόβετε τα χάπια στη μέση; ΔΕΙΤΕ γιατι ΔΕΝ πρέπει να το κάνετε!

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να καταπιούν ένα χάπι ή μια κάψουλα.
Επιπλέον ορισμένα χάπια είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που κάνει την κατάποσή τους ακόμη δυσκολότερη. Η συνήθης πρακτική είναι να κόβουν σε μικρότερα κομμάτια το φάρμακο ή να το διαλύουν για να μπορέσουν να το πάρουν.

Η πρακτική αυτή όμως είναι λανθασμένη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές.

Αρκετά χάπια διαθέτουν ένα χρωματιστό περίβλημα που παρασκευάζεται από ζάχαρη, τόσο για να ξεχωρίζουν όσο και για να είναι πιο ευχάριστα στη γεύση. Άλλοτε πάλι, το διακριτό περίβλημα του φαρμάκου εξυπηρετεί την ίδια τη δράση του. Αυτό είναι που καθορίζει εάν μπορούμε να κόψουμε, να λιώσουμε ή να διαλύσουμε ένα χάπι.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όσα φάρμακα είναι απλώς στερεοποιημένη σκόνη, όπως ορισμένα παυσίπονα, μπορούν να διαλυθούν, αρκεί να λαμβάνεται ολόκληρη η δόση –δηλαδή ολόκληρο το χάπι.

Όσα όμως διαθέτουν προστατευτικό περίβλημα πρέπει να λαμβάνονται ως έχουν. Το περίβλημα προστατεύει από πιθανό ερεθισμό του οισοφάγου ή εξασφαλίζει ότι τα ενεργά συστατικά του φαρμάκου απελευθερώνονται με αργό ρυθμό ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες περιπτώσεις, το περίβλημα εξασφαλίζει ότι το χάπι δεν θα διαλυθεί από τα οξέα του στομάχου και ότι το φάρμακο θα απελευθερωθεί σε κάποιο κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, όπως πρέπει.

Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες εντός της συσκευασίας και συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε.

Πηγή: onmed.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου