Φαινομενικά αθώες δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγονται. Θα μπορούσε η καθημερινή μας ρουτίνα να βλάψει την υγεία μας;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα, το ποτό και το γρήγορο φαγητό είναι πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κι άλλες φαινομενικά αθώες συνήθειες που έχουμε, οι οποίες όμως είναι βλαβερές για μας.
Παρακάτω παρουσιάζονται επτά καθημερινές αμαρτίες και τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε.
Καθημερινό μπάνιο
Η σύγχρονη ψύχωση με την προσωπική υγιεινή μπορεί να είναι ζημιογόνα για το δέρμα μας, σύμφωνα με το γιατρό Nick Lowe, σύμβουλο δερματολόγο στην κλινική Cranley του Λονδίνου.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πλένονται πάρα πολύ», αναφέρει ο ίδιος. «Η χρήση ζεστού νερού σε συνδυασμό με τα σκληρά σαπούνια του εμπορίου μπορούν να καταστρέψουν τα έλαια του σώματος, οδηγώντας στην ξηρότητα, την καταστροφή ακόμα και τη μόλυνση του δέρματος. Για τους περισσότερους από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να πλενόμαστε καθημερινά. Αν, παρόλα αυτά, η πιθανότητα να μην κάνετε μπάνιο κάθε μέρα σας τρομάζει, τουλάχιστον αποφύγετε το ζεστό νερό και προτιμήστε το πιο κρύο», αναφέρει ο γιατρός.
Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι ή μια ενυδατική κρέμα, σαν καταπραϋντική αλοιφή, που περιέχει έλαια, νερό και συντηρητικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το σαπούνι.
Οκτάωρος ύπνος καθημερινά
Η ιδέα του οκτάωρου ύπνου το βράδυ είναι μια ιδέα που έχουμε υιοθετήσει πολλά χρόνια τώρα, που όμως «μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα», αναφέρει ο καθηγητής Jim Horne, του κέντρου έρευνας ύπνου του πανεπιστημίου Loughborough.
«Έχουμε εξελιχθεί πλέον για να έχουμε πολύ ευέλικτο πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και διακοπτόμενου ύπνου, που περιλαμβάνει έναν μεσημεριανό υπνάκο, που μπορεί να γίνει πολύ ωφέλιμος. Συγκεκριμένα, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας από τέσσερα ως και 15 λεπτά μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός όσο και μια επιπλέον ώρα βραδινού ύπνου». Ο καθηγητής εξηγεί ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια, ήταν πολύ συνηθισμένο να μοιράζονται οι ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας.
«Οι άνθρωποι είχαν αυτό που λέγεται “πριγκηπικός ύπνος”, διάρκειας περίπου δυο ωρών νωρίς το απόγευμα και αργότερα έτρωγαν το βραδινό, απολαμβάνοντας την παρέα της οικογένειας και των φίλων τους. Πήγαιναν για ύπνο τα μεσάνυχτα, για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ώρες ύπνου, προτού προσευχηθούν κι ανάψουν πάλι φωτιά κι έπειτα κοιμόντουσαν πάλι λίγες ώρες μέχρι το ξημέρωμα, έχοντας συνολικά κλείσει περίπου επτά ώρες ύπνου καθημερινά.
Αυτή η σύγχρονη αντίληψη ότι κάποιος που ξυπνάει μέσα στη νύχτα κάνει κάτι κακό, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καταστροφική για την ποιότητα του ύπνου μας.
Για παράδειγμα, ξυπνάμε στις τρεις το πρωί και καθόμαστε στο κρεβάτι αγχωμένοι που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκωθούμε και να απασχοληθούμε με κάτι που αποσπά το μυαλό μας και το ξεκουράζει, μέχρι το σώμα μας να μας πει ότι είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε ξανά. Αν οι άνθρωποι των σπηλαίων κοιμόντουσαν όλη τη νύχτα, θα τους είχαν φάει ζωντανούς», λέει ο καθηγητής.
Ξέβγαλμα του στόματος μετά το πλύσιμο των δοντιών
«Καταπολεμήστε την ανάγκη σας να ξεπλένετε το στόμα σας όταν πλένετε τα δόντια σας», αναφέρει ο οδοντίατρος Phil Stemmer, από το The Fresh Breath Centre στο Λονδίνο.
«Το ξέπλυμα των δοντιών διώχνει το φθοριούχο άλας που μένει από την οδοντόκρεμα, προστατεύοντας τα δόντια, το οποίο αν δεν το ξεπλένατε, θα προστάτευε τα δόντια σας για ώρες. Προσπαθήστε να μην πίνετε υγρά για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών και ενώ στην αρχή η αίσθηση είναι περίεργη, σύντομα θα το συνηθίσετε.
Επίσης, μην βρέχετε την οδοντόβουρτσα προτού αρχίσετε το πλύσιμο, γιατί αυτό μπορεί να αραιώσει την οδοντόκρεμα, κάνοντας την λιγότερο αποτελεσματική. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει αρκετή υγρασία μέσα στο στόμα μας, δεν χρειάζεται κι άλλη. Επιπλέον, ό,τι κι αν κάνετε, μην βουρτσίσετε τα δόντια σας κατευθείαν μετά το φαγητό», λέει ο γιατρός και συνεχίζει «περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα αφότου φάτε, διότι τα οξέα και τα σάκχαρα του φαγητού αποδυναμώνουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών. Έτσι, αν πλύνετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό, στην πραγματικότητα βουρτσίζετε και το σμάλτο, προτού προλάβει να ενδυναμωθεί ξανά. Η καλύτερη λύση είναι να πλένετε τα δόντια σας πριν από τα γεύματα κι έπειτα να τα φρεσκάρετε χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Λανθασμένη χρήση της τουαλέτας
Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε από ισραηλινούς επιστήμονες στο περιοδικό Digestive Diseases and Sciences αποκάλυψε ότι το κάθισμα πάνω κυριολεκτικά στη λεκάνη αντί του κανονικού καθίσματος στην τουαλέτα είναι πιο φυσική στάση και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Αυτό με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων του εντέρου όπως οι αιμορροΐδες και η εκκολπωματίτιδα. Ο γιατρός Charles Murray, του British Society of Gastroenterology και σύμβουλος γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Royal Free, αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν σκέφτεται τι συμβαίνει κατά τη χρήση της τουαλέτας, όμως πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη φυσική διαδικασία».
Ο γιατρός συμβουλεύει τους ασθενείς με προβλήματα στο γαστρεντερικό να τοποθετήσουν κάτι κάτω από τα πόδια τους όταν κάθονται στη λεκάνη, για να προσομοιάσει η στάση τους με την έννοια του squatting (δηλαδή του καθίσματος πάνω στη λεκάνη σε βαθύ κάθισμα) και εξηγεί ότι «βάζοντας ένα μικρό σκαμπό κάτω από τα πόδια σας και γέρνοντας μπροστά σε μια συνηθισμένη λεκάνη τουαλέτας μπορεί να βοηθηθείτε και μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε αυτήν την τακτική συχνά, θα έχετε λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα με μικρότερη προσπάθεια».
Καθάρισμα
Να η τέλεια δικαιολογία για να αφήσετε την ηλεκτρική σκούπα από το χέρι και να παρατήσετε το πλύσιμο των πιάτων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για την υγεία σας. Οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν από τεστ 100 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες και βρήκαν ότι εκείνοι που είχαν τις πιο πολλές ευθύνες για την καθαριότητα του σπιτιού είχαν σημαντικά πιο υψηλή πίεση από ό,τι εκείνοι που άφηναν τις δουλειές του σπιτιού για το ταίρι τους.
Αυτό που φαίνεται ότι ανεβάζει την πίεση των ανθρώπων αυτών είναι το πώς θα μπορέσουν να βγουν εις πέρας δουλειές, όπως το μαγείρεμα, το σκούπισμα και τα ψώνια. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychosomatic Medicine δείχνουν ότι δεν είναι οι ίδιες οι δουλειές που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν και θα τελειώσουν.
Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η χρήση προϊόντων οικιακής καθαριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, καθώς στοιχεία από το Municipal Institute of Medical Research στην Ισπανία αποδεικνύουν ότι τα καθαριστικά σπρέι και τα αρωματικά χώρου, ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενδέχεται να συμβάλλουν σε μια στις επτά περιπτώσεις άσθματος των ενηλίκων.
Η έρευνα που διήρκεσε εννέα χρόνια μελέτησε πάνω από 3.500 περιπτώσεις ανθρώπων σε 22 κέντρα δέκα ευρωπαϊκών κρατών και απέδειξε ότι ο κίνδυνος άσθματος ήταν 40% πιο υψηλός σε ανθρώπους που εκτίθονταν τακτικά σε καθαριστικά σπρέι, ενώ το ρίσκο αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα και τον αριθμό των διαφορετικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται.
Λάθος αναπνοή
«Ζητήστε από τους ανθρώπους να πάρουν μια βαθιά αναπνοή και χωρίς αμφιβολία θα φουσκώσουν το στήθος τους εισπνέοντας, κάτι που όμως είναι λάθος», λέει ο Neil Shah, ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του Stress Management Society.
«Ως μωρά, όλοι μας αναπνέουμε από την κοιλιά, αξιοποιώντας όλη τη δυνατότητα των πνευμόνων, όμως όσο μεγαλώνουμε στρεφόμαστε σε ένα είδος πιο αναποτελεσματικής αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι ο μη φρέσκος αέρας παραμένει στους πνεύμονες μας και επειδή οι πνεύμονες έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, αυτό σημαίνει ότι ο φρέσκος αέρας δεν φτάνει σε αυτή τη χαμηλότερη περιοχή. Έτσι, το κατώτερο σημείο των πνευμόνων είναι εκείνο που περιλαμβάνει τα πιο ζεστά και υγρά αιμοφόρα αγγεία, που είναι και τα πιο αποτελεσματικά για την ανταλλαγή των αερίων και τη μετακίνηση του οξυγόνου στο αίμα. Ευτυχώς, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να αναπνεύσει σωστά και πάλι», αναφέρει ο ειδικός.
Για να εξασκηθείτε, προσπαθήστε να φουσκώσετε το στομάχι σας όταν αναπνέετε, κρατώντας το στήθος σας σχετικά ακίνητο, σκεφτείτε ότι μια μπάλα φουσκώνει το χώρο μεταξύ της κοιλιάς και της σπονδυλικής σας στήλης πιέζοντας έξω την κοιλιά σας. Έπειτα, προκαλέστε σύσπαση των κοιλιακών μυών κατά την εκπνοή.
«Η αναπνοή πρέπει να είναι ρυθμική και τακτική, περίπου 12 με 20 αναπνοές το λεπτό, με μια μικρή παύση μεταξύ εισπνοής και εκπνοής. Μόλις λεπτά εξάσκησης την ημέρα μπορεί να έχουν πολύ θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα δείτε διαφορά στη μείωση του στρες, αλλά και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση».
Ξεκούραση μετά το βραδινό
Όλοι μας το έχουμε κάνει ύστερα από μια πολυάσχολη μέρα να τρώμε ένα γρήγορο βραδινό και μετά να πέφτουμε στον καναπέ για μια ώρα χαλαρώνοντας, κατευθυνόμενοι έπειτα στο κρεβάτι για ύπνο. «Αν δεν δραστηριοποιείστε το βράδυ ή τρώτε ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο, το σώμα σας θα αποθηκεύσει αυτό το φαγητό ως λίπος», λέει η Claire MacEvilly, διατροφολόγος στο εργαστήριο Human Nutrition Research laboratory του πανεπιστημίου του Cambridge.
Αν μεταθέσετε την κατανάλωση ορισμένων θερμίδων στο πρωινό σας, τρώγοντας πολύ καλά το πρωί και λιγότερο το βράδυ έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάψετε το συσσωρευμένο λίπος με τις απλές και καθημερινές δραστηριότητές σας, συμβουλεύει η ειδικός. «Αν βέβαια κάνετε μια βόλτα περί τα 20 λεπτά με γοργό βήμα μετά το βραδινό σας φαγητό, δεν έχετε λόγο να φοβάστε τις θερμίδες, ακόμα και αν φάτε στις οκτώ ή στις εννιά το βράδυ. Το κλειδί για να μην πάρετε βάρος είναι τα μικρά και συχνά γεύματα και φυσικά ένα ελαφρύ βραδινό με μια μικρή βόλτα μετά είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα ενός υγιούς τρόπου ζωής».
Πηγή: iatrikanea.gr
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα, το ποτό και το γρήγορο φαγητό είναι πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κι άλλες φαινομενικά αθώες συνήθειες που έχουμε, οι οποίες όμως είναι βλαβερές για μας.
Παρακάτω παρουσιάζονται επτά καθημερινές αμαρτίες και τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε.
Καθημερινό μπάνιο
Η σύγχρονη ψύχωση με την προσωπική υγιεινή μπορεί να είναι ζημιογόνα για το δέρμα μας, σύμφωνα με το γιατρό Nick Lowe, σύμβουλο δερματολόγο στην κλινική Cranley του Λονδίνου.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πλένονται πάρα πολύ», αναφέρει ο ίδιος. «Η χρήση ζεστού νερού σε συνδυασμό με τα σκληρά σαπούνια του εμπορίου μπορούν να καταστρέψουν τα έλαια του σώματος, οδηγώντας στην ξηρότητα, την καταστροφή ακόμα και τη μόλυνση του δέρματος. Για τους περισσότερους από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να πλενόμαστε καθημερινά. Αν, παρόλα αυτά, η πιθανότητα να μην κάνετε μπάνιο κάθε μέρα σας τρομάζει, τουλάχιστον αποφύγετε το ζεστό νερό και προτιμήστε το πιο κρύο», αναφέρει ο γιατρός.
Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι ή μια ενυδατική κρέμα, σαν καταπραϋντική αλοιφή, που περιέχει έλαια, νερό και συντηρητικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το σαπούνι.
Οκτάωρος ύπνος καθημερινά
Η ιδέα του οκτάωρου ύπνου το βράδυ είναι μια ιδέα που έχουμε υιοθετήσει πολλά χρόνια τώρα, που όμως «μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα», αναφέρει ο καθηγητής Jim Horne, του κέντρου έρευνας ύπνου του πανεπιστημίου Loughborough.
«Έχουμε εξελιχθεί πλέον για να έχουμε πολύ ευέλικτο πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και διακοπτόμενου ύπνου, που περιλαμβάνει έναν μεσημεριανό υπνάκο, που μπορεί να γίνει πολύ ωφέλιμος. Συγκεκριμένα, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας από τέσσερα ως και 15 λεπτά μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός όσο και μια επιπλέον ώρα βραδινού ύπνου». Ο καθηγητής εξηγεί ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια, ήταν πολύ συνηθισμένο να μοιράζονται οι ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας.
«Οι άνθρωποι είχαν αυτό που λέγεται “πριγκηπικός ύπνος”, διάρκειας περίπου δυο ωρών νωρίς το απόγευμα και αργότερα έτρωγαν το βραδινό, απολαμβάνοντας την παρέα της οικογένειας και των φίλων τους. Πήγαιναν για ύπνο τα μεσάνυχτα, για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ώρες ύπνου, προτού προσευχηθούν κι ανάψουν πάλι φωτιά κι έπειτα κοιμόντουσαν πάλι λίγες ώρες μέχρι το ξημέρωμα, έχοντας συνολικά κλείσει περίπου επτά ώρες ύπνου καθημερινά.
Αυτή η σύγχρονη αντίληψη ότι κάποιος που ξυπνάει μέσα στη νύχτα κάνει κάτι κακό, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καταστροφική για την ποιότητα του ύπνου μας.
Για παράδειγμα, ξυπνάμε στις τρεις το πρωί και καθόμαστε στο κρεβάτι αγχωμένοι που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκωθούμε και να απασχοληθούμε με κάτι που αποσπά το μυαλό μας και το ξεκουράζει, μέχρι το σώμα μας να μας πει ότι είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε ξανά. Αν οι άνθρωποι των σπηλαίων κοιμόντουσαν όλη τη νύχτα, θα τους είχαν φάει ζωντανούς», λέει ο καθηγητής.
Ξέβγαλμα του στόματος μετά το πλύσιμο των δοντιών
«Καταπολεμήστε την ανάγκη σας να ξεπλένετε το στόμα σας όταν πλένετε τα δόντια σας», αναφέρει ο οδοντίατρος Phil Stemmer, από το The Fresh Breath Centre στο Λονδίνο.
«Το ξέπλυμα των δοντιών διώχνει το φθοριούχο άλας που μένει από την οδοντόκρεμα, προστατεύοντας τα δόντια, το οποίο αν δεν το ξεπλένατε, θα προστάτευε τα δόντια σας για ώρες. Προσπαθήστε να μην πίνετε υγρά για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών και ενώ στην αρχή η αίσθηση είναι περίεργη, σύντομα θα το συνηθίσετε.
Επίσης, μην βρέχετε την οδοντόβουρτσα προτού αρχίσετε το πλύσιμο, γιατί αυτό μπορεί να αραιώσει την οδοντόκρεμα, κάνοντας την λιγότερο αποτελεσματική. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει αρκετή υγρασία μέσα στο στόμα μας, δεν χρειάζεται κι άλλη. Επιπλέον, ό,τι κι αν κάνετε, μην βουρτσίσετε τα δόντια σας κατευθείαν μετά το φαγητό», λέει ο γιατρός και συνεχίζει «περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα αφότου φάτε, διότι τα οξέα και τα σάκχαρα του φαγητού αποδυναμώνουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών. Έτσι, αν πλύνετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό, στην πραγματικότητα βουρτσίζετε και το σμάλτο, προτού προλάβει να ενδυναμωθεί ξανά. Η καλύτερη λύση είναι να πλένετε τα δόντια σας πριν από τα γεύματα κι έπειτα να τα φρεσκάρετε χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!
Λανθασμένη χρήση της τουαλέτας
Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε από ισραηλινούς επιστήμονες στο περιοδικό Digestive Diseases and Sciences αποκάλυψε ότι το κάθισμα πάνω κυριολεκτικά στη λεκάνη αντί του κανονικού καθίσματος στην τουαλέτα είναι πιο φυσική στάση και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Αυτό με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων του εντέρου όπως οι αιμορροΐδες και η εκκολπωματίτιδα. Ο γιατρός Charles Murray, του British Society of Gastroenterology και σύμβουλος γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Royal Free, αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν σκέφτεται τι συμβαίνει κατά τη χρήση της τουαλέτας, όμως πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη φυσική διαδικασία».
Ο γιατρός συμβουλεύει τους ασθενείς με προβλήματα στο γαστρεντερικό να τοποθετήσουν κάτι κάτω από τα πόδια τους όταν κάθονται στη λεκάνη, για να προσομοιάσει η στάση τους με την έννοια του squatting (δηλαδή του καθίσματος πάνω στη λεκάνη σε βαθύ κάθισμα) και εξηγεί ότι «βάζοντας ένα μικρό σκαμπό κάτω από τα πόδια σας και γέρνοντας μπροστά σε μια συνηθισμένη λεκάνη τουαλέτας μπορεί να βοηθηθείτε και μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε αυτήν την τακτική συχνά, θα έχετε λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα με μικρότερη προσπάθεια».
Καθάρισμα
Να η τέλεια δικαιολογία για να αφήσετε την ηλεκτρική σκούπα από το χέρι και να παρατήσετε το πλύσιμο των πιάτων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για την υγεία σας. Οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν από τεστ 100 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες και βρήκαν ότι εκείνοι που είχαν τις πιο πολλές ευθύνες για την καθαριότητα του σπιτιού είχαν σημαντικά πιο υψηλή πίεση από ό,τι εκείνοι που άφηναν τις δουλειές του σπιτιού για το ταίρι τους.
Αυτό που φαίνεται ότι ανεβάζει την πίεση των ανθρώπων αυτών είναι το πώς θα μπορέσουν να βγουν εις πέρας δουλειές, όπως το μαγείρεμα, το σκούπισμα και τα ψώνια. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychosomatic Medicine δείχνουν ότι δεν είναι οι ίδιες οι δουλειές που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν και θα τελειώσουν.
Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η χρήση προϊόντων οικιακής καθαριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, καθώς στοιχεία από το Municipal Institute of Medical Research στην Ισπανία αποδεικνύουν ότι τα καθαριστικά σπρέι και τα αρωματικά χώρου, ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενδέχεται να συμβάλλουν σε μια στις επτά περιπτώσεις άσθματος των ενηλίκων.
Η έρευνα που διήρκεσε εννέα χρόνια μελέτησε πάνω από 3.500 περιπτώσεις ανθρώπων σε 22 κέντρα δέκα ευρωπαϊκών κρατών και απέδειξε ότι ο κίνδυνος άσθματος ήταν 40% πιο υψηλός σε ανθρώπους που εκτίθονταν τακτικά σε καθαριστικά σπρέι, ενώ το ρίσκο αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα και τον αριθμό των διαφορετικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται.
Λάθος αναπνοή
«Ζητήστε από τους ανθρώπους να πάρουν μια βαθιά αναπνοή και χωρίς αμφιβολία θα φουσκώσουν το στήθος τους εισπνέοντας, κάτι που όμως είναι λάθος», λέει ο Neil Shah, ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του Stress Management Society.
«Ως μωρά, όλοι μας αναπνέουμε από την κοιλιά, αξιοποιώντας όλη τη δυνατότητα των πνευμόνων, όμως όσο μεγαλώνουμε στρεφόμαστε σε ένα είδος πιο αναποτελεσματικής αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι ο μη φρέσκος αέρας παραμένει στους πνεύμονες μας και επειδή οι πνεύμονες έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, αυτό σημαίνει ότι ο φρέσκος αέρας δεν φτάνει σε αυτή τη χαμηλότερη περιοχή. Έτσι, το κατώτερο σημείο των πνευμόνων είναι εκείνο που περιλαμβάνει τα πιο ζεστά και υγρά αιμοφόρα αγγεία, που είναι και τα πιο αποτελεσματικά για την ανταλλαγή των αερίων και τη μετακίνηση του οξυγόνου στο αίμα. Ευτυχώς, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να αναπνεύσει σωστά και πάλι», αναφέρει ο ειδικός.
Για να εξασκηθείτε, προσπαθήστε να φουσκώσετε το στομάχι σας όταν αναπνέετε, κρατώντας το στήθος σας σχετικά ακίνητο, σκεφτείτε ότι μια μπάλα φουσκώνει το χώρο μεταξύ της κοιλιάς και της σπονδυλικής σας στήλης πιέζοντας έξω την κοιλιά σας. Έπειτα, προκαλέστε σύσπαση των κοιλιακών μυών κατά την εκπνοή.
«Η αναπνοή πρέπει να είναι ρυθμική και τακτική, περίπου 12 με 20 αναπνοές το λεπτό, με μια μικρή παύση μεταξύ εισπνοής και εκπνοής. Μόλις λεπτά εξάσκησης την ημέρα μπορεί να έχουν πολύ θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα δείτε διαφορά στη μείωση του στρες, αλλά και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση».
Ξεκούραση μετά το βραδινό
Όλοι μας το έχουμε κάνει ύστερα από μια πολυάσχολη μέρα να τρώμε ένα γρήγορο βραδινό και μετά να πέφτουμε στον καναπέ για μια ώρα χαλαρώνοντας, κατευθυνόμενοι έπειτα στο κρεβάτι για ύπνο. «Αν δεν δραστηριοποιείστε το βράδυ ή τρώτε ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο, το σώμα σας θα αποθηκεύσει αυτό το φαγητό ως λίπος», λέει η Claire MacEvilly, διατροφολόγος στο εργαστήριο Human Nutrition Research laboratory του πανεπιστημίου του Cambridge.
Αν μεταθέσετε την κατανάλωση ορισμένων θερμίδων στο πρωινό σας, τρώγοντας πολύ καλά το πρωί και λιγότερο το βράδυ έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάψετε το συσσωρευμένο λίπος με τις απλές και καθημερινές δραστηριότητές σας, συμβουλεύει η ειδικός. «Αν βέβαια κάνετε μια βόλτα περί τα 20 λεπτά με γοργό βήμα μετά το βραδινό σας φαγητό, δεν έχετε λόγο να φοβάστε τις θερμίδες, ακόμα και αν φάτε στις οκτώ ή στις εννιά το βράδυ. Το κλειδί για να μην πάρετε βάρος είναι τα μικρά και συχνά γεύματα και φυσικά ένα ελαφρύ βραδινό με μια μικρή βόλτα μετά είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα ενός υγιούς τρόπου ζωής».
Πηγή: iatrikanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου