Ετικέτες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Αρχίζει η δίκη της αγωγής Οτσαλάν κατά του ελληνικού κράτους

Αρχίζει αυτή τη Δευτέρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η εκδίκαση της αγωγής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά του ελληνικού κράτους για την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές το 1999 και για τον σκοπό αυτό ταξίδεψαν στην Ελλάδα η ανιψιά του, Ντιλέκ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP, και μέλη της ομάδας δικηγόρων του. Όπως είπε ο έλληνας δικηγόρος του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Γιάννης Ραχιώτης, στόχος της αγωγής είναι «να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για το τι έγινε και να αναστοχαστούμε την ζημιά που προκαλέσαμε» στον κουρδικό λαό.


Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα την Τετάρτη, η Ντιλέκ Οτσαλάν μίλησε για «συνομωσία που ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 1999. Η συνομωσία αυτή δεν αφορούσε προσωπικά τον Οτσαλάν αλλά το σύνολο του κουρδικού λαού. Ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία το οποίο δημιούργησε πολλά προβλήματα στον λαό μας».

«Το ελληνικό κράτος παραβίασε τα δικαιώματα του Οτσαλάν»
«Η αγωγή γίνεται για τους όρους και τις παραβάσεις της παράδοσής του», δήλωσε ο κ. Ραχιώτης. Εξήγησε ότι κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης γιατί ήταν η μόνη που επέτρεπε το ελληνικό κράτος αλλά το αίτημα της αποζημίωσης είναι τυπικό με το ελάχιστο επιτρεπτό ποσό. Ο κ. Ραχιώτης _ ο οποίος παρά τις επανειλημμένες του προσπάθειες δεν κατάφερε ποτέ όχι μόνο να επισκεφθεί αλλά ούτε και να τηλεφωνήσει ή να αλληλογραφήσει με τον πελάτη του στη φυλακή του Ιμραλί _ πρόσθεσε ότι «το ελληνικό κράτος παρέβη τη Σύμβαση του Δουβλίνου, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εξετάζουν κάθε αίτηση ασύλου που τους υποβάλλεται. Ο Οτζαλάν είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο τον Δεκέμβριο του 1998».

Ο δικηγόρος του κούρδου ηγέτη θεωρεί επίσης ότι «η Ελλάδα όφειλε να τον δικάσει για την παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι να τον κρύψει και να τον παραδώσει». Τέλος η Ελλάδα «παραβίασε τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και την υποχρέωση της μη επαναπροώθησής τους στους διώκτες τους».
«Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο», κατέληξε ο κ. Ραχιώτης.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Άθλιες συνθήκες κράτησης, εκβιασμός της οικογένειας
Το σε ποιον κίνδυνο αναφέρεται το περιέγραψε καλύτερα η Ντιλέκ Οτσαλάν μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης του θείου της. Ο Οτσαλάν είναι στο κελί του σε αυστηρή απομόνωση 23 ώρες τη μέρα τα τελευταία 17 χρόνια. «Δεν έχει τα δικαιώματα άλλων πολιτικών κρατουμένων. Δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του και με την οικογένειά του, να δει τηλεόραση και να παρακολουθήσει τον διεθνή Τύπο». Του δίνουν λογοκριμένες τουρκικές εφημερίδες.

Η μητέρα της Ντιλέκ και αδερφή του Οτσαλάν κάνει επανειλημμένως αιτήσεις να τον επισκεφθεί αλλά οι περισσότερες απορρίπτονται με την αιτιολογία ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο καράβι να φθάσει στο νησί όπου βρίσκεται η φυλακή ή ότι το καράβι έχει χαλάσει. «Επειδή η μητέρα μου μιλάει κουρδικά, την απειλούν ότι δεν θα την αφήσουν ποτέ να τον δει αν δεν γίνει η συνομιλία στα τουρκικά. Η παράνομη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους εναντίον της οικογένειάς μας συνεχίζεται και στο χωριό καταγωγής μας στην Ούρφα. Σχεδόν καθημερινά αστυνομικοί επισκέπτονται το σπίτι της μητέρας μου, που είναι μια απλή χωριάτισσα, και εκβιάζουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν εμφανιστεί μπροστά τους». Οι δικηγόροι του Οτσαλάν έχουν να τον επισκεφθούν από το 2011 και η οικογένειά του εδώ και ενάμισι χρόνο.

«Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να συνδράμει στο αίτημα να καταδικαστούν οι έλληνες που συμμετείχαν στη διεθνή αυτή συνομωσία η οποία έχει σχέση με το χάος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», κατέληξε η Ντιλέκ Οτσαλάν.

Ένας από τους τούρκους δικηγόρους του, ο Μαμούρ Σακάρ, που τον εκπροσωπεί από το 1999, διευκρίνισε ότι «στη διεθνή συνομωσία συμμετείχαν και δυνάμεις υπεράνω της Ελλάδας αλλά ο μηχανισμός της τότε ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. Σημίτη) την έκανε εφικτή». Πρόσθεσε ότι ο Οτσαλάν τονίζει πως ο ελληνικός λαός είναι φίλος και πως την αποζημίωση, αν την κερδίσει, θα την προσφέρει σε ίδρυμα στην Ελλάδα.


Πηγή: tovima

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου