Ετικέτες

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Πίστεψέ το: Το γάλα κατσαρίδας είναι η… υπερτροφή του μέλλοντος

Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε ότι σε μερικά χρόνια θα τρεφόμαστε με γάλα που προέρχεται από κατσαρίδα; Σίγουρα θα τον κοιτούσατε παράξενα ή θα τον περνούσατε για τρελό. Κι όμως.


Mια ερευνά από μια διεθνής επιστημονική ομάδα μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Η συγκεκριμένη ομάδα εντόπισε μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στο κέντρο της κοιλιάς των κατσαρίδων και ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το κλειδί όσον αφορά στη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη.

Αν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα σύμφωνα με τους επιστήμονες , το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό στον κόσμο που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι το οποίο μοιάζει με γάλα και περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.

Το γεγονός ότι ένα έντομο σαν την κατσαρίδα παράγει γάλα είναι από μόνο του εντυπωσιακό, όμως αυτό που «εξίταρε» τους επιστήμονες είναι ότι ο κάθε ένας από τους κρυστάλλους πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).

Όπως είναι αντιληπτό δεν γίνεται να υπάρξει μέθοδος αρμέγματος των κατασαρίδων όμως η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής (Stem Cell Biology and Regenerative Medicine) στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων εκείνων που ευθύνονται για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης που εντοπίζονται στο «γάλα» προκειμένου να δουν εάν μπορούν να τις αναπαράγουν στο εργαστήριο.

«Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, ζάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India ο Sanchari Banerjee.

Επίσης η επιστημονική ομάδα που διεξάγει την έρευνα, τονίζει ότι όχι μόνο το γάλα είναι πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αλλά όσο η πρωτεΐνη αφομοιώνεται από τον οργανισμό με την ώρα οι κρύσταλλοι απελευθερώνουν ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη.

Η ομάδα επισημαίνει πως εάν τελικά οι έρευνές τους αποδώσουν και τελικά υπάρξει ένα ολοκληρωμένο προϊόν σίγουρα αυτό δεν θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα του δυτικού κόσμου όπου η διατροφή των πολιτών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Όμως για τους πληθυσμούς κρατών που υποσιτίζονται το «γάλα» που θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα διατροφής.Πηγή: eleftherostypos

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου