Ετικέτες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τι ακριβώς συμβαίνει μισό λεπτό πριν πεθάνεις

Πρόκειται για μια «εμπειρία» που είναι μάλλον απίθανο να κατανοήσει κάποιος ή να επαναληφθεί, αλλά ένας νευρολόγος φαίνεται να φτάνει πιο κοντά από κάθε άλλον στην απάντηση. Υπάρχουν άλλωστε πολλές φήμες και θεωρίες: Από το τούνελ μέχρι το λευκός φως οι απόψεις διαφέρουν. Η αλήθεια όμως φαίνεται πως μπορεί να εξηγηθεί με βάση την επιστήμη.


Το VICE περιγράφει το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή και ο νευρολόγος Dr Cameron Shaw εξηγεί τη λειτουργία της μηχανής αυτής. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος πεθαίνει από τα πάνω προς τα κάτω, με τα πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας να είναι τα πρώτα που χάνονται. «Η αίσθηση του ποιοι είμαστε, το χιούμορ μας, η ικανότητα να σκεφτούμε χάνονται μέχρι τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα. Μετά εξαφανίζεται η δυνατότητα ομιλίας όσο εξαφανίζονται τα εγκεφαλικά κύτταρα» υποστηρίζει ο Dr Shaw, ενώ όταν ρωτήθηκε για το λευκό φως στην άκρη του τούνελ τόνισε πως «αυτό είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια μετά την διακοπή παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείται άλλωστε ακόμη και σε μια λιποθυμία είναι η απώλεια όρασης που ακολουθείται από μαυρίλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον θάνατο».

Πολλοί άνθρωποι που έχουν φτάσει κοντά στο θάνατο ή κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης χειρουργικής επέμβασης το έχουν βιώσει αλλά στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό από ένα τέχνασμα του ίδιου του μυαλού.

Ο Shaw είπε επίσης στο VICE πως ο εγκέφαλος δημιουργεί έναν κόσμο που μοιάζει με την πραγματικότητα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι, καθώς εκείνη τη στιγμή είσαι ουσιαστικά τυφλός.


Πηγή: askmen

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου