Καλοκαιράκι. Ζέστη. Και για να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τη ζέστη, φυσιολογικά καταφεύγει στο υγρό στοιχείο, σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, συντριβάνια, μπανιέρες.
Όσο απολαυστικό και δροσιστικό είναι για μας ένα μπανάκι, όμως, τόσο επικίνδυνο και μοιραίο μπορεί να αποβεί για το smartphone, το tablet, το laptop μας. Το νερό είναι ο νούμερο 1 εχθρός τέτοιων ηλεκτρονικών συσκευών και όσο πιό μακριά τις κρατάμε από αυτό, τόσο το καλύτερο!
Τι γίνεται όμως όταν το αναπόφευκτο συμβεί; Όταν βουτήξουμε στη θάλασσα με το κινητό ξεχασμένο στην τσέπη του μαγιώ; Όταν βρεθεί ξαφνικά μέσα στην τουαλέτα ή στη γεμάτη μπανιέρα; Σταματήστε να καταριέστε, δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια. Πρέπει να δράσετε γρήγορα, αποφασιστικά και έξυπνα, αν θέλετε την επόμενη μέρα να πατήσετε το power button και να νιώσετε την ανακούφιση που θα σας δώσει η «ζωντανή» συσκευή σας. Και φυσικά να γλιτώσετε δεδομένα και χρήματα για την αγορά καινούργιας.
Δείτε τι μας συμβουλεύει το digitallife να κάνουμε για να σώσουμε το κινητό μας:
Βήμα 1) Αν η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, βγάλτε την όσο το δυνατόν γρήγορότερα από τη συσκευή. Μη προσπαθήσετε να κάνετε πρώτα shutdown, απλώς βγάλτε τη μπαταρία, τελεία. Βασικά βγάλτε οτιδήποτε βγαίνει πάνω από τη συσκευή, καπάκια, αξεσουάρ, καλύμματα, θήκες, μεμβράνες, τα πάντα. Κάντε την κομματάκια (χωρίς να ακουμπήσετε κατσαβίδια, όχι ακόμα τουλάχιστον) στην κυριολεξία. Εννοείται πως SIM, SDcards και οποιαδήποτε «κάρτα» πρέπει επίσης να αφαιρεθεί άμεσα.
Αν η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη (π.χ. iPhone, tablets), απενεργοποιήστε άμεσα τη συσκευή, εί δυνατόν χωρίς να ανάψει η οθόνη. Οποιαδήποτε προσπάθεια της συσκευής να λειτουργήσει μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λόγω του νερού που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό της, οπότε δε πρέπει να επιτρέψετε κάτι τέτοιο.
Βήμα 2) Αν η συσκευή δε δέχθηκε απλό νερό αλλά υγρά όπως καφέ, χυμό κ.λπ. τα οποία στεγνώνοντας θα αφήσουν υπολείμματα και θα «κολλάνε», ξεπλύνετέ την με καθαρή αλκοόλη, είναι γενικά πτητική και θα φθάσει σε σημεία που δε μπορείτε εσείς. Μη φοβάστε για πρόκληση ζημιάς, το νερό έχει κάνει ήδη την περισσότερη.
Βήμα 3) Στεγνώστε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συσκευή και τα εξαρτήματα που αφαιρέσατε με χαρτί κουζίνες ή αντίστοιχο απορροφητικό. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να την «φυσάτε» με το στόμα ή με κάποιο σεσουάρ. Ο αέρας μπορεί να ωθήσει το νερό στα ενδότερα της συσκευής, σε σημεία που ίσως δε πρόλαβε καν να φτάσει όταν βράχηκε. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπογράψετε την καταδίκη της συσκευής σας, ενώ θα γλίτωνε αν την στεγνώνατε σωστά. Προσπαθήστε να φθάσετε με το χαρτί και στα πιό δυσπρόσιτα σημεία, χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, το σεσουάρ μπορεί λόγω του θερμού αέρα που παράγει να προκαλέσει ζημιά στην συσκευή, λιώνοντας ηλεκτρικές επαφές ή «ψήνοντας» κάποιο κύκλωμα, αποφυγετέ το. Και μην αφήσετε τη συσκευή στον ήλιο για να στεγνώσει.
Αφού πραγματοποιήσετε επακριβώς τις παραπάνω «πρώτες βοήθειες», ήρθε η ώρα για τα βαριά όπλα. Να θυμάστε πάντα τη γενική αρχή «στεγνώματος» ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών: Ξηρός αέρας, μικρής ταχύτητας, χωρίς ήλιο και αρκετές ώρες υπομονής. Μην βιαστείτε να τη δοκιμάσετε μετά το πρόχειρο στέγνωμα για να δείτε αν δουλεύει, το πιθανότερο είναι να προκληθεί βραχυκύκλωμα μιας και το νερό βρίσκεται ακόμα μέσα στη συσκευή. Εδω οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι προτείνουν τη γνωστή λύση του ρυζιού, ενώ άλλοι θεωρούν καλύτερη τακτική το να αφήσετε τη συσκευή τυλιγμένη σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσει. Εμείς θα δούμε και τις δύο προσεγγίσεις, μιας και αποδεδειγμένα λειτουργούν το ίδιο καλά.
Πηγή:myblogs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου