Ετικέτες

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ένα απλό παιχνίδι ή ένα θεραπευτικό μέσο για αυτιστικά παιδιά;

Το δημοφιλές σε όλους, κυρίως στα παιδιά spinner, έχει χαρακτηρισθεί ως "θεραπευτική συσκευή" ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό...


Αυτό το μικρό αντικείμενο αποτελείται από τρεις πλαστικούς βραχίονες που περιέχουν μπίλιες και το τοποθετείς στην άκρη του δείκτη και με μία κίνηση το κάνεις να περιστρέφεται. Το βλέπεις πλέον παντού, στα παιδιά, στους νέους, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, αλλά και στους πιο μεγάλους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχει χαλαρωτικές και αντί-στρες ιδιότητες. Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ή με διαταραχές στην προσοχή, με ή χωρίς υπερκινητικότητα, κάνουν λόγο για ένα «μέσο που βοηθά τα παιδιά τους να συγκεντρώνονται». Άλλοι υποστηρίζουν ότι το spinner «καταπραΰνει με την αφή τα παιδιά με υπερκινητικότητα» ακόμα και ότι είναι «ένας τρόπος να διοχετεύσουν την ενέργειά τους».
Προκειμένου να προσδιορισθεί εάν το spinner έχει ένα οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συγκριθεί με ένα άλλο αντικείμενο του οποίου η επίδραση στο άγχος έχει αποδειχθεί και να παρατηρηθεί εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων. Εάν εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του. Επί του παρόντος το spinner παραμένει απλά μια συσκευή ψυχαγωγίας χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες.
Στη Γαλλία, το spinner έχει απαγορευθεί σε κάποια σχολεία και κολέγια. Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου, το spinner αποσπά την προσοχή των μαθητών. Όχι μόνο δεν καταπραΰνει το άγχος, αντιθέτως μπορεί να γίνει αιτία φιλονικιών και κάθε είδους συγκρούσεων. Σε ένα άλλο κολέγιο στο Παρίσι, το spinner έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο καθώς εξαιτίας του έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ των μαθητών. Για την αποφυγή τέλος οποιωνδήποτε φιλονικιών, ένα σχολείο στο Παρίσι στις 19 Μαΐου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το spinner στους χώρους του.


Πηγή: tro-ma-ktiko

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου